Korzystanie z Omnisphere i jego dźwięków

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pietro
Re: Korzystanie z Omnisphere i jego dźwięków

Post autor: Pietro » piątek 13 lip 2012, 17:45

Licencja po prostu zezwala na dowolne wykorzystanie Omnisphere-a, jego pojedynczych sampli i presetów w kontekście muzycznym. Możesz robić ze swoją muzyką co sobie życzysz. Zabrania natomiast w kontekście sound designu - efekty sfx w grach czy filmie, chyba, że są stricte nieodłaczną częścią muzyki. Nie można również tworzyć soundpacków, reprodukować innych bibliotek sampli wykorzystując instrumenty czy sample z Omnisphere.

Po prostu jest to narzędzie do tworzenia muzyki i w takim polu może być wykorzystywane dowolnie.

Warto zaznaczyć, że wciśnięcie jednego klawisza to jeszcze nie tworzenie muzykiu i w przypadku chęci wykorzystania w ten sposób Omnisphere (jak i większości innych bibliotek) - należy się skontaktować osobiście i poprosić o zezwolenie. Tak się stało już kilkakrotnie - np. logotyp filmu "LOST" czy koncernu samochodowego (ale nie pamiętam którego), gdzie wykorzystane były pojedyncze presety lub sample.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 13 lip 2012, 17:58

Zabrania natomiast w kontekście sound designu - efekty sfx w grach czy filmie, chyba, że są stricte nieodłaczną częścią muzyki.

Teraz to już i ja przestałem się w tym łapać :(

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
solarsky
Kontakt:

Post autor: solarsky » piątek 13 lip 2012, 19:04

...Zabrania natomiast w kontekście sound designu - efekty sfx w grach czy filmie, chyba, że są stricte nieodłaczną częścią muzyki.

Teraz to już i ja przestałem się w tym łapać :(
...

Ja już wszystko zrozumiałem. Można sample z OMNI wykorzystać tylko do tworzenia swojej muzyki. Wiadomo, im bardziej kreatywnie oswojone tym lepiej.

Wyczytałem też, że można wykorzystać Omnisphere do tworzenia SFX'ów, ale tylko po nabyciu specjalniej, oddzielnej licencji .

Nie wolno barw gotowych, swoich czy też utworzoncyh za pomocą oprogramowania odsprzedawać w żadnej postaci.

To by było chyba na tyle.
Dziękuję wszystkim za poświęcenie chwilki.
mam nadzieje że innym też się ta wiedza przyda ;)
http://www.youtube.com/user/MrSolarsky?feature=mhee

ODPOWIEDZ