Groove Agent One i Cubase 5 - problem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
nysontension
Groove Agent One i Cubase 5 - problem

Post autor: nysontension » poniedziałek 30 kwie 2012, 17:30

Witam.

Mam problem z Groove Agent One w Cubase 5 (winxp).

Minowicie, kiedy mam slad Audio, wchodze do niego, robie hitpointy, slice&close'uje i gdy probuje przeciagnac pociety slad do GA to czasem wciaga a czasem pokazuje "przekreslone kółeczko" (zakaz postoju - dla kierowcow;) ).

Czy ktos moze wie jaka jest tego przyczyna ?

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

Awatar użytkownika
spiker

Re: Groove Agent One i Cubase 5 - problem

Post autor: spiker » wtorek 22 maja 2012, 08:59

Minowicie, kiedy mam slad Audio, wchodze do niego, robie hitpointy, slice&close'uje i gdy probuje przeciagnac pociety slad do GA to czasem wciaga a czasem pokazuje "przekreslone kółeczko" (zakaz postoju - dla kierowcow;) ).

Czy ktos moze wie jaka jest tego przyczyna ?...
===========

Nie znam dogłębnie GA One, ale domyślam się, że w dalszym ciągu jest to sample player perkusyjny, który odtwarza próbki bębnów w oparciu o komunikaty MIDI: z klawiatury, z pliku MIDI, ze śladu MIDI, lub z zaszytego wewnątrz patternu (też MIDI). Z Twojego postu wyraźnie wynika, że próbujesz wrzucić do GA ślad AUDIO. Nie mam pojęcia jak Ci się to udaje, że raz "wciąga" a raz nie. Moim zdaniem nie powinno "wciągać"NIGDY dopóki, dopóty będzie to ślad AUDIO. Nie wiem jak jest w GA One, ale w GA3 jest możliwość importu AUDIo do zasobów samplera, ale robi się to w oparciu o konkretne pliki WAV, które przypisuje się do konkretnych klawiszy zamiast próbek oryginalnych

nie wiem czy to pomocne, ale w moim przekonaniu kroki powinny być takie:

1. Obrabiasz ślad audio (hit pointy slice itd)
2. Generujesz z tego materiału ślad MIDI (nie wiem czy Cubas to potrafi, ale tuszę, że tak, a jeśli nie to trzeba użyc narzędzia typu DrumTrigger itp)
3. Wstawiasz wynikowy ślad MIDI na ślad GA One
4. O ile prawidłowo zaadresujesz nuty MUSI grać

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

nysontension

Post autor: nysontension » wtorek 22 maja 2012, 12:11

Dzieki za odpowiedz. GAO wciga bez problemu poslicowany klip audio.

Trzeba zastosowac Bounce na klipie audio i wszystko dziala.

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » środa 23 maja 2012, 17:01

Nie znam dogłębnie GA One, ale domyślam się, że w dalszym ciągu jest to sample player perkusyjny, który odtwarza próbki bębnów w oparciu o komunikaty MIDI: z klawiatury, z pliku MIDI, ze śladu MIDI, lub z zaszytego wewnątrz patternu (też MIDI).

Wygląda na to że się da :)

http://www.youtube.com/watch?v=mhOHiHKw3Es&feature=related

tu jest filmik który pokazuje co trzeba zrobić.
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ