...
haha..to moze pozrywamy boki razem.zamiast chrzanic kolego , poprosze o patent na 148 hz.przestawic zródło dzwieku? to ciekawe...grajac na basie mam sie ustawiac w konkretnym miejscu zebym słyszął jak trzeba?? a moze mam rozdziawic jape grajac to moze sam pochłone te czestotliwosc? masz rade to sie odzywaj sensownie zamiast sobie nabijac odpowiedzi i pokazywac jaki ty to dziewczyna jestes pro...myslałem ze jednak powolli mentalnosc ludzi, a przynajmniej tych młodych sie zmienia, ze zaczynamy byc polakami i a nie polaczkami...Boze nie musisz mi dawac nowego kompresora, poprostu spraw zeby reszcie popsuły....brawo,nie jestem specem od akustyki i pewnie nie bede...mam pewien problem i chce go rozwiazac....wiesz? to pomoż!!!!...
Kolego, spasuj trochę, bo pleciesz bzdury jakich mało. O redukcji uporczywego "dudnienia", czyli defakto najniższych częstotliwości było już wielokrotnie na tym forum. Wystarczy poszukać.
Druga sprawa to taka, że zarówno Matiz jak i ja zwróciliśmy Tobie uwagę na to, że żadne słuszne absorbery na niskie częstotliwości nie będą miały 20 cm na 20cm. Wystarczy czytać co ktoś napisał i to zrozumieć, a nie się obrażać nie wiadomo na co.
Po trzecie radziłbym sprawdzić bass trapy jakie macie w studiu. Czy są dobrze wykonane, prawidłowo o właściwych parametrach. One powinny działać na tą częstotliwość (a dokładnie na zakres częstotliwości).
Za dużo jest rzeczy, które mogą wpływać na taki efekt, bez rozeznania jak macie to wszystko poustawiane trudno coś radzić: rozmieszczenie paneli absorbcyjnych, rozpraszających, mebli, stanowiska źródła dźwięku itp. jest ważne w ocenie czego jeszcze Wam potrzeba. Najlepiej jakby jakiś akustyk wszedł do tego pomieszczenia i zobaczył co w trawie piszczy.
Serdecznie pozdrawiam