Waldorf Blofeld vs Virus Classic

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Waldorf Blofeld vs Virus Classic

Post autor: AdamZ » czwartek 18 lis 2010, 19:33

Miałem D-50 i bardzo bym kiedyś tam chciał, coby tak zabrzmiał.
Tyle, że jakby mu się to nawet udało to zagrałby polifonią min. 4 głosową dla Dual lub Split Mode . ...

Ja wciąż mam wersję D550-rack. Oczywiście, że to całkiem inna bajka jeśli chodzi o dynamikę i jakość porównując z TI. Chodzi mi o to , że gdziekolwiek nie pojawi się słowo "VIRUS" od razu przy nim pojawia się " TRANCE, hypersaw, trance pad, house itd. " Brzmienie , które wykręciłem jest tak inne od presetów jakie zwykłem przeczesywać w TI, że aż nie mogłem się nadziwić, że to "wyłazi" z VIRUSA

Takie piękne , zdwonkowate 80's

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 18 lis 2010, 20:02

...Ja wciąż mam wersję D550-rack...

Wow...

...Chodzi mi o to , że gdziekolwiek nie pojawi się słowo "VIRUS" od razu przy nim pojawia się " TRANCE, hypersaw, trance pad, house itd...

A tak, tu masz rację. Pewnie wzięło się to stąd, że w nim na "dzień dobry" są po prostu takie lub podobne presety. I nie ma się co tu dziwić, bo firma po to tak właśnie zrobiła aby jak najszybciej nasycić swymi produktami rynek.

A ja akurat całkiem niedawno wysłuchałem kilka akustycznych(!) symfonii a'la Virus. Zawsze myślałem, że w te klocki nie do przeskoczenia jest starsze E-mu Proteus ze swymi modułami. I teraz już wiem, że dla tej firmy na module "Orchestral" ta bajka się chyba zakończyła .

Wspomniany Virus w tym klimacie powalił mnie obecnie wręcz nokautem na łopaty.

Stare powiedzenie "klezmerów" tytułem brzmienia instrumentu mówi: jak da rady z klasyką to da rady ze wszystkim.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 18 lis 2010, 20:10

Krótko mówiąc mam ręce to kręcę a tłumacząc dosłownie - NIE PO TO SĄ GAŁY, ŻEBY STERCZAŁY

...

Właśnie :). I to się tyczy każdego syntezatora.

Ja wciąż mam wersję D550-rack. Oczywiście, że to całkiem inna bajka jeśli chodzi o dynamikę i jakość porównując z TI. Chodzi mi o to , że gdziekolwiek nie pojawi się słowo "VIRUS" od razu przy nim pojawia się " TRANCE, hypersaw, trance pad, house itd. " Brzmienie , które wykręciłem jest tak inne od presetów jakie zwykłem przeczesywać w TI, że aż nie mogłem się nadziwić, że to "wyłazi" z VIRUSA

Dlatego należy tępić wszystkie banialuki pojawiające się w necie.

Mnie to również rzuciło na łopaty. Kiedyś, jak nie miałem jeszcze wtyczek EW, udało mi się na Virusie ukręcić coś podobnego do smyczków, ale żeby całe symfonie. Niesamowite.:)

Pozdrawiam

Robert

Początkujący muzyk.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 18 lis 2010, 20:42

... Kiedyś, jak nie miałem jeszcze wtyczek EW, udało mi się na Virusie ukręcić coś podobnego do smyczków, ale żeby całe symfonie. Niesamowite...

A widzisz .

Tu cały dowcip polega nie na tym aby wiernie odzwierciedlić jeden instrument, lecz aby skonstruować jego brzmienie tak, aby chciał zabrzmieć z innymi. Czyli trzeba nie lada machera który kuma czaczę w temacie co, z czym i w jakim zakresie na danej platformie w takiej "zgrai" się maskuje. Przypuszczam, iż każdy z wykorzystanych tam instrumentów solo zagrałby co najwyżej przeciętnie.

Jeśli ktoś myśli, iż do symfonicznych akcji potrzeba super wypasionych el-bibliotek dla każdego z instrumentów, to na bank źle kombinuje. Bo zwykle aby coś później zagrało z takiego "tłustego" materiału trzeba później ciąć, ciąć i jeszcze raz ciąć spektra poszczególnych instrumentów dotąd, aż raczą się zmieścić (a najczęściej upchać) w miksie. I nie są to żadne tam studio-spec-arkana, to po prostu samo życie dla każdego słyszącego realizatora.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » piątek 19 lis 2010, 05:19

A ja akurat całkiem niedawno wysłuchałem kilka akustycznych(!) symfonii a'la Virus. Zawsze myślałem, że w te klocki nie do przeskoczenia jest starsze E-mu Proteus ze swymi modułami. I teraz już wiem, że dla tej firmy na module "Orchestral" ta bajka się chyba zakończyła .
Stare powiedzenie "klezmerów" tytułem brzmienia instrumentu mówi: jak da rady z klasyką to da rady ze wszystkim. ...

Czy istnieje szansa aby zamieścić gdzieś choćby elementy tej symfonii?

AdamZ - przemogłeś się już do swojego Virusa? PAmiętam, że często pisałeś, że jakoś leży odłogiem i jakoś wciąż wracasz do "klasyków".

A w kwestii "oklepanych" brzmień to możliwe, że wina leży po stronie Virusa - jego tor syntezy mógł zwyczajnie przerosnąć większość nabywców. Nikt nie pisze o "oklepanych brzmieniacha Minimooga" mimo iż jest on na rynku od tak dawna, a jego tor syntezy jest raczej skromny w porównaniu z tym co oferuje Virus TI.

Pozdrawiam
Janusz.

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » piątek 19 lis 2010, 07:29

... 

AdamZ - przemogłeś się już do swojego Virusa? PAmiętam, że często pisałeś, że jakoś leży odłogiem i jakoś wciąż wracasz do "klasyków"...

Hej

Virus nie był i nie jest moim ulubionym syntezatorem. Szanuję go za wszechstronność i "wodotryski", ale na podstawowych barwach jak bas, pad czy string po prostu leży i kwiczy Nie chodzi mi o mega "wypaśne" trance-owe cuda. Owszem w tym jest dobry, może nawet najlepszy. Ale jeśli chodzi o te najprostsze , ciepłe, pełne brzmienia jak choćby próba imitowania basu mooga czy padów z JX8P to prędzej dorobię się odcisków na palcach od gałkowania niż uzyskam ten specyficzny , niepowtarzalny sound. Virus wciąż i (chyba ?) zawsze będzie u mnie dopełnieniem. Chociaż zdarzało mi się popełnić utwory tylko na nim to jednak wolę te, w których pojawia się jako dodatek. Nie chodzi mi o to , że virus brzmi źle. Brzmi rewelacyjnie, niby na wszystkim ... ale może to sentyment a może w tych staruszkach jest coś więcej co wyzwala u mnie całkiem inne odczcia. Mam to szczęście, że mogę wybierać i porównywać wiele instrmentów więc zdanie mam już dość mocno wyrobione.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 19 lis 2010, 14:41

...
Hej

Virus nie był i nie jest moim ulubionym syntezatorem. Szanuję go za wszechstronność i "wodotryski", ale na podstawowych barwach jak bas, pad czy string po prostu leży i kwiczy Nie chodzi mi o mega "wypaśne" trance-owe cuda. Owszem w tym jest dobry, może nawet najlepszy. Ale jeśli chodzi o te najprostsze , ciepłe, pełne brzmienia jak choćby próba imitowania basu mooga czy padów z JX8P to prędzej dorobię się odcisków na palcach od gałkowania niż uzyskam ten specyficzny , niepowtarzalny sound. Virus wciąż i (chyba ?) zawsze będzie u mnie dopełnieniem. Chociaż zdarzało mi się popełnić utwory tylko na nim to jednak wolę te, w których pojawia się jako dodatek. Nie chodzi mi o to , że virus brzmi źle. Brzmi rewelacyjnie, niby na wszystkim ... ale może to sentyment a może w tych staruszkach jest coś więcej co wyzwala u mnie całkiem inne odczcia. Mam to szczęście, że mogę wybierać i porównywać wiele instrmentów więc zdanie mam już dość mocno wyrobione.

A ja to dokonale rozumiem :). Mając Twoje instrumentarium też wolałbym virusa jako dodatek :). Albo bass mooga z mooga, a nie bass ala moog :).Mi akurat wychodzą na nim bardzo fajne bassy. Trzeba także dodać, że każdy instrument ma swój specyficzny sound i podrobienie go na innym mija się z celem. Czasami jest nawet niemożliwe.

Też ostatnio przeszło mi przez myśl, że akurat Ci co najbardziej narzekają na oklepane brzmienie Virusa, nie umieją wykorzystać tego bardzo złożonego toru syntezy i modulacji.

Pozdrawiam,

Robert 

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
klawiszowiec67

Post autor: klawiszowiec67 » wtorek 17 sty 2012, 21:43

D50 w trybie Dual, Split ma polifonię nie 4 tylko 8 głosów.

[addsig]
Ultranova - były Virus, NL2, K2000, DX7, D50, M1

adn_01

Post autor: adn_01 » środa 18 sty 2012, 15:58

czy to jednak nie dziwne, że w temacie VIRUS vs BLOFELD prawie wszyscy piszecie jednak o virusie?.. ;)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 18 sty 2012, 17:46

...
czy to jednak nie dziwne, że w temacie VIRUS vs BLOFELD prawie wszyscy piszecie jednak o virusie?.. ;)...

Szczerze mówiąc to nie do końca rozumiem, o co Tobie chodzi. Co wtym jest dziwnego? Piszesz tak, jakby Virus był dziecinną zabaweczką, a Blofeld mega wypasionym, profesjonalnym sprzętem...

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ