Cubase 64-bit i wtyczki 32-bit
wtyczki 32 bit są pod cubase 64 tłumaczone na wlasnie te 64 bity z lepszym lub gorszym skutkiem.
Zdaje się najlepszym i chyba najbardziej znanym ,,tłumaczem'' jest jbridge pod którego skrzydłami wtyczki 32bitowe doskonale czuja się w cubase 64
Re: Cubase 64-bit i wtyczki 32-bit
--------------
Tutaj chodzi o dwie różne rzeczy.
Pierwsza, to logiczna. Silnik 32-bitowy o którym mowa, to po prostu silnik audio, jakim Cubase się wewnętrznie posługuje. Jest to system zmiennoprzecinkowy, więc niezależnie od tego jakiej rozdzielczości bitowej mamy sample w projekcie (44.1/16, 88.2/24 itd.), Cubase wewnętrznie miksuje je w systemie zmiennoprzecinkowym - dzięki któremu nie ma zniekształceń sygnału, straty dynamiki, przesterów aż do punktu wyjścia głównego, który już jest w takiej rozdzielczości, jaką mamy ustawioną w projekcie (czyli zazwyczaj 44.1/16).
Czyli na przykład jeśli w analogowym mikserze, kanał który dobija do 0dB podniesiemy o 6dB, dany kanał nam się przesteruje. W Cubasie, jako że jest to zmiennoprzecinkowy system cyfrowy, możemy dowolnie podnieść głośność danego kanału i na tym kanale przesteru nie będzie. Oczywiście jeśli za dużo damy wszystkiego na raz, to będzie przester na master busie, ale nie wcześniej. Bo dopiero na tym etapie ze zmiennego przecinka dźwięk konwertowany jest do rozdzielczości docelowej. Niektóre wtyczki też nie działają w 32bit float (zmienny przecinek), więc już na ich etapie mogą się pojawić przestery. Ale jeśli mówimy o samych poziomach w samym Cubasie, nic takiego się nie dzieje, aż do master busa.
A druga rzecz to architektura programowa - czy mamy wersję dla systemów 64-bitowych, wykorzystującą jego zalety, czy nie.
- Piotr
...
A ja i tak nie mogę zrozumieć jednej sprawy. Otóż - żeby wykorzystać w pełni dużą pamięć komputera (pow. 4 GB), trzeba mieć system operacyjny 64-bitowy (np. Windows 7 Ultimate, Home Premium itd.) oraz tak samo Cubase. I tutaj są schody. Wszędzie piszą o "wielokrotnie nagradzanym silniku 32-bitowym" w Cubase. A gdzie są te 64 bity????
Naprawdę tego nie rozumiem To w końcu ilu bitowy jest Cubase?
...
Cubase jest 64 bitowy i 32 bitowy, tzn., że przy kupnie Cubase, otrzymujemy dwa instalatory: jeden dla systemu 32 bit, a drugi 64 bit. Jeżeli posiada się 64 bitowy system operacyjny (np. Windows 7 64 bit), to aby cubase wykorzystał dostępny RAM większy, niż pozwala system 32 bitowy, musi być zainstalowany Cubase 64 bit (instalator dla 64 bit Cubase). W przypadku instalacji 32 bitowego Cubase na 64 bitowym systemie operacyjnym, program nie będzie wykorzystywał tyle pamięci RAM, ile obsłuży system operacyjny. Tak się sprawy mają odnośnie 64 bitowego Cubase :), i innych programów również.
Pozdrawiam,
Robert
Zawsze mogę na Was liczyć. Wyjaśnienia Wasze są bardzo komunikatywne.
Dzięki.
[addsig]
Podepnę się z tematem, bo mam bliźniaczy problem. Powyzej temat się w zasadzie wyczerpuje, ale nie zmienia to faktu, że w praktyce mój problem pozostaje. Mianowicie parę dni temu zakupiłem komputer z procesorem i5 x64 i systemem Windows 7 Professional x64, jak również postanowiłem odświeżyć i dostosować oprogramowanie, ale instalując Cubase 5 i szereg 64bitowych wtyczek, mam pewne wątpliwości. Chodzi mianowicie o to, że wszystko wskazuje na to, że w przypadku instalacji wtyczek oferujących obie opcje naraz (x32 i x64), Cubase zdaje się obsługiwać jedynie te 32bitowe, natomiast w przypadku zainstalowania wersji stricte 64bitowych zupełnie ich nie widzi (odpalają się dopiero po wgraniu osobnej instalki x32). Na dodatek wszystkie steinbergowskie biblioteki instalują się w folderze Pliki programów (x86) czyli dla programów 32bitowych. Problem w tym, że przeistalowywałem C5 juz ze cztery razy, z czterech różnych instalek, za każdym razem upewniając sie, że to wersja 64 bitowa i niestety problem się powtarza. Sam już nie wiem, proszę oświećcie mnie, bo może po prostu coś źle interpretuję.
...
Podepnę się z tematem, bo mam bliźniaczy problem. Powyzej temat się w zasadzie wyczerpuje, ale nie zmienia to faktu, że w praktyce mój problem pozostaje. Mianowicie parę dni temu zakupiłem komputer z procesorem i5 x64 i systemem Windows 7 Professional x64, jak również postanowiłem odświeżyć i dostosować oprogramowanie, ale instalując Cubase 5 i szereg 64bitowych wtyczek, mam pewne wątpliwości. Chodzi mianowicie o to, że wszystko wskazuje na to, że w przypadku instalacji wtyczek oferujących obie opcje naraz (x32 i x64), Cubase zdaje się obsługiwać jedynie te 32bitowe, natomiast w przypadku zainstalowania wersji stricte 64bitowych zupełnie ich nie widzi (odpalają się dopiero po wgraniu osobnej instalki x32). Na dodatek wszystkie steinbergowskie biblioteki instalują się w folderze Pliki programów (x86) czyli dla programów 32bitowych. Problem w tym, że przeistalowywałem C5 juz ze cztery razy, z czterech różnych instalek, za każdym razem upewniając sie, że to wersja 64 bitowa i niestety problem się powtarza. Sam już nie wiem, proszę oświećcie mnie, bo może po prostu coś źle interpretuję....
Pisałem już chyba na ten temat, w jakimś temacie co założyłeś. Zainstaluj cubase w dowolnie wybranym miejscu na dowolnym dysku o ile masz kilka albo partycje. Potem instalujesz wtyczki, też może być byle gdzie. Zawsze wybieraj tylko 64 bitową instalkę, a tej drugiej nie instaluj bo po co. Następnie w folderze zainstalowanego vst odszukaj plik dll., który musisz przenieść do folderu cubase, pod nazwą VST Plugins. Wtedy cubase będzie widział wtyczki. Jeżeli w instalacji wtyczki jest etap, w którym można wybrać gdzie ma się instalować plik dll. (do obsługi vst), możesz od razu wybrać folder cubase VST Plugins i nie będziesz musiał potem ręcznie przenosić pliku. To powinno pomóc, chyba, że jest jakaś inna przyczyna.
...
...
Podepnę się z tematem, bo mam bliźniaczy problem. Powyzej temat się w zasadzie wyczerpuje, ale nie zmienia to faktu, że w praktyce mój problem pozostaje. Mianowicie parę dni temu zakupiłem komputer z procesorem i5 x64 i systemem Windows 7 Professional x64, jak również postanowiłem odświeżyć i dostosować oprogramowanie, ale instalując Cubase 5 i szereg 64bitowych wtyczek, mam pewne wątpliwości. Chodzi mianowicie o to, że wszystko wskazuje na to, że w przypadku instalacji wtyczek oferujących obie opcje naraz (x32 i x64), Cubase zdaje się obsługiwać jedynie te 32bitowe, natomiast w przypadku zainstalowania wersji stricte 64bitowych zupełnie ich nie widzi (odpalają się dopiero po wgraniu osobnej instalki x32). Na dodatek wszystkie steinbergowskie biblioteki instalują się w folderze Pliki programów (x86) czyli dla programów 32bitowych. Problem w tym, że przeistalowywałem C5 juz ze cztery razy, z czterech różnych instalek, za każdym razem upewniając sie, że to wersja 64 bitowa i niestety problem się powtarza. Sam już nie wiem, proszę oświećcie mnie, bo może po prostu coś źle interpretuję....
Pisałem już chyba na ten temat, w jakimś temacie co założyłeś. Zainstaluj cubase w dowolnie wybranym miejscu na dowolnym dysku o ile masz kilka albo partycje. Potem instalujesz wtyczki, też może być byle gdzie. Zawsze wybieraj tylko 64 bitową instalkę, a tej drugiej nie instaluj bo po co. Następnie w folderze zainstalowanego vst odszukaj plik dll., który musisz przenieść do folderu cubase, pod nazwą VST Plugins. Wtedy cubase będzie widział wtyczki. Jeżeli w instalacji wtyczki jest etap, w którym można wybrać gdzie ma się instalować plik dll. (do obsługi vst), możesz od razu wybrać folder cubase VST Plugins i nie będziesz musiał potem ręcznie przenosić pliku. To powinno pomóc, chyba, że jest jakaś inna przyczyna.
...
Owszem pisałeś, a ja Ci nawet odpisałem z podziękowaniem, ale temat usunięto. Próbowałem już takich rozwiązań i niestety nie dały rady. Działają jedynie dll'e które zainstalowały się w folderze (x86). Dla pewności postąpię jeszcze według Twoich instrukcji, ale jestem przekonany, że już tak robiłem.
Jeszcze jedno - czy może to mieć związek z wciąż jeszcze aktualizującym się systemem? Zauważyłem, że dopiero wczoraj zainstalował mi się service pack 1 (dla win7 rzecz jasna). Może muszę poczekać, aż pobierze coś tam jeszcze? Wybaczcie jeśli gadam jakieś brednie
64bitowa instalka ma tylko 64bit wtyczki, więc nie ma bata, żeby Ci coś innego zainstalowała. Jakieś pliki w Pliki Programów (x86) mogą się pojawić, ale zazwyczaj są to jakieś "common files" albo coś w tym rodzaju.
Przy uruchamianiu Cubase-a, wyświetli Ci się numer wersji. W menedżerze zadań będziesz miał też proces "Cubase 5". Chyba, że znowu zainstalowała Ci się wersja 32bit, to będziesz miał "Cubase 5 *32".
- Piotr
Natrafiłem na ten trop w manualu. Cenna informacja. Wielkie dzięki!