Adobe Audition 3.0 - dziwna sprawa z jakością dźwięku

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
matmac90
Adobe Audition 3.0 - dziwna sprawa z jakością dźwięku

Post autor: matmac90 » sobota 17 wrz 2011, 13:47

Mam pytanie!

Otóż korzystam z AA 3.0 oraz kodeków ASIO do niego. Mam zintegrowaną karte dzwiękową (realtek HD,, laptop) i mój problme jest następujący. Kiedy rejstruje wokal i obrabiam go w programie wszystko brzmi soczyscie i pięknie! nie mam sie do czego przyczepic bo jakość dzwieku jest narpawde MEGA!

Schody zaczynają sie gdy chce zapisac to jako mp3 albo nawet wav i odtworzyc to poznie w winampie albo obojetnie jakim odtwarzaczu. Dzwiek jest calekim inny. jest lekki pogłos, cziszej, w ogóle cos innego. Tylko najgorsze jest to ze jak wrzuce ten sam plik zeby odtworzyl mi go przez AA 3.0 to znów mam ten idealny dzwiek,

Czym to moze byc spowodowane? pomozcie!

Awatar użytkownika
k@dir
Kontakt:

Re: Adobe Audition 3.0 - dziwna sprawa z jakością dźwięku

Post autor: k@dir » niedziela 18 wrz 2011, 02:58

Może masz włączony efekt środowiska(np. jeden z presetów reverbów) i equalizer w Realteku? 

Zresetuj ustawienia karty i spróbuj ponownie włączyć odtwarzanie w Winampie.

In the Beginning was the SOUND

matmac90

Post autor: matmac90 » niedziela 18 wrz 2011, 10:50

...
Może masz włączony efekt środowiska(np. jeden z presetów reverbów) i equalizer w Realteku? 

...
 Sprawdzałem i wszędzie jest wyłączony. W ostatniej zakładce mam ustawiony domyślny format 24-bit (48000 Hz)! moze tu coś zmienic? W ogóle wczoraj zainstalowalem abletona i to samo. z Kodekami ASIO dźwięk pierwsza klasa. Gorzej już po zapisie... i w sumie każdą pisoenke jaką wrzuce do AA 3.0 i ją odtworze będzie lepszej jakości niż np przez winamp czy foobar2000.

matmac90

Post autor: matmac90 » niedziela 18 wrz 2011, 13:11

...
...

...
 Sprawdzałem i wszędzie jest wyłączony. W ostatniej zakładce mam ustawiony domyślny format 24-bit (48000 Hz)! moze tu coś zmienic? W ogóle wczoraj zainstalowalem abletona i to samo. z Kodekami ASIO dźwięk pierwsza klasa. Gorzej już po zapisie... i w sumie każdą pisoenke jaką wrzuce do AA 3.0 i ją odtworze będzie lepszej jakości niż np przez winamp czy foobar2000.
...
 a moglo byc to spowodowane ze w opcjach w AA 3.0 w zakladce multitrack mialem ustawione "recording Bit depth na 32 zamiast na 16? to samo bylo przy audio mixdown. tez mialem zazanczone "bounce and mixdown bit depth na 32 bit. Jestem troche zielony jeli chodzi o te ustawienia dlatego tez prosilbym o pomoc :)

Awatar użytkownika
k@dir
Kontakt:

Post autor: k@dir » niedziela 18 wrz 2011, 16:50

Adobe Audition, podobnie jak i darmowe Audacity wszystkie importowane pliki -również nagrywane  live, konwertuje wstępnie do 32 bit float. Ale eksport domyślnie ma jedynie 16 bitowy w przypadku wave czy aiff, do 24 bit np przy flac.

Natomiast przy kompresji do mp3  i ogg nie ma mozliwości regulacji głębi bitowej.

Problem musi tkwić w samej karcie dźwiękowej, sprawdź też preferencje audio w Winampie i Foobarze. Poeksperymentuj z różnymi ustawieniami.

Wypróbuj też darmowe sterowniki ASIO4All.

Choć szczerze mówiąc, jeśli chcesz na poważnie zająć się nagrywaniem to zainwestuj w solidniejszą  kartę audio - dla lapka np.na USB.

Karty zintegrowane  do poważnych zadań raczej się nie nadają:-)

In the Beginning was the SOUND

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 20 wrz 2011, 00:46

Luz blus....Problem jest w ustawieniach karty - albo efekt w programie odtwarzającym albo w ustawieniach audio karty....Chocbys sprawdził to jest - u mnie wszystko wyłączam bezposrednio w panelu sterowania windows i gra tak samo

wszedzie oczywiscie głosnośc 100%(mam regulacje zewnętrzną analogową)

karta emu1820(ale muza leci przez integre realteka po spdif do emu)

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 20 wrz 2011, 08:51

ja tam się na AA nie znam.. ale czy przypadkiem nie ma on możliwości zapięcia na wyjściu kompresora? może tu jest ten pies?

ODPOWIEDZ