Zamiast kupować kontroler z automapowaniem, połaszczyłem się ostatnio na tańszy i starszy model, sądząc (zresztą okazało się, że słusznie) że automap takiego Axioma nie "zobaczy" poprawnie Sonara a i tak musiałbym "ręcznie" programować, a z kolei w novation mi nie pasowało cos innego. I w ogóle mam niezłą klawiaturę, dodatkowa mi nie była potrzebna. Ale już mniejsza. Kontrolery obrotowe i suwaki ustawiłem i chodzą jak trzeba. Z transportem też jest ok. Mam jednak jeszcze potrzebę przypisania numerycznym przyciskom (jak najbardziej programowalnym) funkcje - undo, redo, delete, previous track, next track, mute, solo, rec arm i wsio. I tutaj utknąłem. Preset dla UC-33 w trybie pracy Cakewalk Generic Surface jest dla mnie bezużyteczny, bo w tym oknie nie ma opcji przypisania tych funkcji, które potrzebuję. Z kolei, widzę, że jest taka możliwość jeśli UC-33 pracuje jako ACT MIDI Controller. W tym przypadku jednak muszę wszystko programować jako "default", bo presetów do tej maszynki nie ma. I teraz tak... okienko ACT MIDI Controller oferuje co chce, pod warunkiem, że puste komórki "wypełnię" naciskając buttony, które Sonar nazywa od shift B1 do shift B8 i od button 1 do button 8... Rzecz w tym, że Sonar mi ich nie czyta. Domyślam się, że to nie w Sonarze, ale prędzej w UC-33 będę musiał jakoś ustawić te numeryczne przyciski. Ale bądź tu teraz człowieku mądry. Kłania się malutka 15 stronicowa angielska instrukcja, pełna banałów, uboga w szczegóły. Na forum M-Audio wszyscy jak zaklęci używają Abletona,
nikt nic nie wie. Może więc tutaj ktoś miał do czynienia z podobną kwestią i wie jak mi pomóc? Z góry dziękuję.
Sonar i problem z przypisaniem kontrolerów Evolution UC-33
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War
Re: Sonar i problem z przypisaniem kontrolerów Evolution UC-33
ps.
Dopowiem. To znaczy się, kiedy naciskam jeden z numerycznych buttonów - kontrolka Sonara daje znak, że jest transmisja MIDI. Sonar "nie czyta" tych przycisków w sensie nie wykonywania przypisanej komórce komendy.
Dopowiem. To znaczy się, kiedy naciskam jeden z numerycznych buttonów - kontrolka Sonara daje znak, że jest transmisja MIDI. Sonar "nie czyta" tych przycisków w sensie nie wykonywania przypisanej komórce komendy.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War