ProTools 9 HD

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
FIRE
Re: ProTools 9 HD

Post autor: FIRE » piątek 25 mar 2011, 15:29

...

Troszeczkę bajeczki opowiadasz. Czy miałeś okazje pracować na PT9 i RME? Jeśli nie, to nie snuj teorii które nie są prawdziwe, bo PT9 z kartami RME działa bez zarzutu. To samo dotyczy stwierdzenia, ze ASIO na PT to tylko teoria. Za sterownik ASIO nie odpowiada sam PT, lecz sama karta i jej sterownik - co za sobą niesie, że jaka karta taki sterownik i działanie. Szukanie wady w samym PT jest z lekka na wyrost moim zdaniem....

Kolego, czy miałeś okazję pracować na PT9 i innej karcie niż RME? Jeśli nie, to nie zarzucaj mi opowiadanie bajeczek, bo zbyt wielu użytkowników z mojego otoczenia i na całym świecie zgłasza problemy z kompatybilnością PT9 z innymi interfejsami. Zresztą, jeśli moja karta współpracowała wyśmiecie z Cubase, i wiem, że równie dobrze daje sobie radę z innymi DAW, a pod PT9 są problemy, to czy Ci się to podoba czy nie, wysuwam taki a nie inny wniosek.

Kolego, ja nie mialem okazji pracowac z PT9 na innej karcie jak RME i nie wiem co to zmienia. Oznajmiasz wszystkim, wprowadzając ludzi w błąd, że PT9 nadaje sie tylko do pracy a kartami Avid'a, opierając swe tezy na własnym przykładzie. To, że PT9 nie śmiga pod Twoją kartą, nie czyni go badziewnym i nie oznacza tego, że nie będzie dobrze pracował z inną kartą.

Na tej właśnie podstawie, na podstawie Twojej opinii, napisałem że opowiadasz bajeczki, co nadal podtrzymuję, bo to nie prwda że PT9 nadaje sie tylko i wyłącznie do pracy z kartami Avid'a.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » piątek 25 mar 2011, 15:49

Oznajmiasz wszystkim, wprowadzając ludzi w błąd, że PT9 nadaje sie tylko do pracy a kartami Avid'a, opierając swe tezy na własnym przykładzie. To, że PT9 nie śmiga pod Twoją kartą, nie czyni go badziewnym i nie oznacza tego, że nie będzie dobrze pracował z inną kartą.

Na tej właśnie podstawie, na podstawie Twojej opinii, napisałem że opowiadasz bajeczki, co nadal podtrzymuję, bo to nie prwda że PT9 nadaje sie tylko i wyłącznie do pracy z kartami Avid'a.
...

Nie czytasz ze zrozumieniem, w dodatku zmyślasz i przytaczasz słowa których nie napisałem... Rozmowa z kimś takim jak Ty to tylko męka i strata czasu, w związku z tym nie zamierzam z Tobą dyskutować.

Bardzo chętnie dowiem się, czy jeszcze ktoś ma pozytywne doświadczenia z pracy na PT9 z inną kartą niż avida. Chciałbym poznać jakieś inne alternatywy niż np. MboxPro.

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » piątek 25 mar 2011, 18:50

poruszyłem ten temat i widzę, że jakieś lekkie nieporozumienie pomiędzy przedmówcami się zrobiło. Ja też jak najbardziej nie chciałbym nic złego o PT powiedzieć, tylko prawda jest taka, że nie pracuje normalnie ze wszystkimi kartami ASIO, a wręcz bym powiedział, że z większością są problemy, głównie tymi niskobudżetowymi. To, że interfejs działa, nie znaczy, że wszystko jest OK. Mnie osobiście wkurza jak trzeba otworzyć np. sesje jeszcze raz gdy zmienia się latencję. Wydaje mi się, że głównym problemem są tu chyba sterowniki samych interfejsów, Pro Tools jest zbudowany troche inaczej niż programy typu Cubase, które z ASIO działają normalnie. Czy jest jakiś intefejs nie Avida do 3 tys PLN (tyle mniej więcej kosztuje Mbox Pro), który działa bez żadnych problemów z PT9? Wydaje mi się, że jest wiele osób, które pracują w studiach jako realizatorzy, a w domu mają, bądź chcą mieć też coś do prostych zadań, i właśnie do tego przydaje sie sprzęt typu Mbox.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » piątek 25 mar 2011, 20:33

...poruszyłem ten temat i widzę, że jakieś lekkie nieporozumienie pomiędzy przedmówcami się zrobiło. Ja też jak najbardziej nie chciałbym nic złego o PT powiedzieć, tylko prawda jest taka, że nie pracuje normalnie ze wszystkimi kartami ASIO, a wręcz bym powiedział, że z większością są problemy, głównie tymi niskobudżetowymi. To, że interfejs działa, nie znaczy, że wszystko jest OK. Mnie osobiście wkurza jak trzeba otworzyć np. sesje jeszcze raz gdy zmienia się latencję. Wydaje mi się, że głównym problemem są tu chyba sterowniki samych interfejsów, Pro Tools jest zbudowany troche inaczej niż programy typu Cubase, które z ASIO działają normalnie. Czy jest jakiś intefejs nie Avida do 3 tys PLN (tyle mniej więcej kosztuje Mbox Pro), który działa bez żadnych problemów z PT9? Wydaje mi się, że jest wiele osób, które pracują w studiach jako realizatorzy, a w domu mają, bądź chcą mieć też coś do prostych zadań, i właśnie do tego przydaje sie sprzęt typu Mbox. ... 

Absolutnie się z Tobą zgadzam i to znajduje potwierdzenie w opiniach wielu użytkowników, nie tylko naszychWink.

Też stawiałem sobie podobne pytanie apropos nowego MboxaPro, ale wydaje mi się, że jeśli chcesz pracować z PT bezproblemowo, to za te pieniądze jest to bezkonkurencyjne rozwiązanie. Osobiście wolałbym, aby w ofercie Avida pojawiła się opcja jeszcze bardziej PRO, np. ze złączami Adat, bliższa funkcjonalnie np. wysokim modelom RME czy Motu. Ale na dzień dzisiejszy też celowałbym w nowego MboxaPro...

ODPOWIEDZ