Cubase 5 / Guitar Rig 4 - problem z latencją

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
†MetalMike†
Cubase 5 / Guitar Rig 4 - problem z latencją

Post autor: †MetalMike† » piątek 11 mar 2011, 09:38

Witam wszystkich

Mam zainstalowane programy zarówno Cubase 5 jak i Guitar Rig 4. Problem tkwi w tym, że w związku z nimi 2 problemy:

1. Nie umiem dobrze ustawić latencji, kiedy uderze w struny, dźwięk wydobywa się z głośników z małym opóźnieniem.

2. Po wybraniu efektu słychać  "czystą" barwę i nałożony na nią efekt (a powinien być słyszalny sam efekt...)

Procesor Intel Pentium Dual 2.20 GHz

2GB Ramu

Karta Muzyczna Sound Blaster Live 5.1

Gitarę mam podpiętą pod wejście mikrofonowe

Nie znam się zbyt dobrze na tych programach więc bardzo proszę tak krok po kroku opisać mi rozwiązanie, z góry wszystkim dziękuję. 

†MetalMike†

Re: Cubase 5 / Guitar Rig 4 - problem z latencją

Post autor: †MetalMike† » piątek 11 mar 2011, 12:30

...Witam wszystkich
Mam zainstalowane programy zarówno Cubase 5 jak i Guitar Rig 4. Problem tkwi w tym, że w związku z nimi 2 problemy:
1. Nie umiem dobrze ustawić latencji, kiedy uderze w struny, dźwięk wydobywa się z głośników z małym opóźnieniem.
2. Po wybraniu efektu słychać  "czystą" barwę i nałożony na nią efekt (a powinien być słyszalny sam efekt...)
Procesor Intel Pentium Dual 2.20 GHz
2GB Ramu
Karta Muzyczna Sound Blaster Live 5.1
Gitarę mam podpiętą pod wejście mikrofonowe
Nie znam się zbyt dobrze na tych programach więc bardzo proszę tak krok po kroku opisać mi rozwiązanie, z góry wszystkim dziękuję. 

Kiedyś udało mi się ustawić to wszystko, więc myślę, że nie muszę niczego dokupywać. Zainstalowałem sobie od nowa te programy. Problem teraz jest taki. Podłączyłem gitarę pod line in i dźwięk czysty jest, ale ani cubase ani guitr gir go nie wykrywają. Co mogę z tym zrobić?

richtig

Post autor: richtig » piątek 11 mar 2011, 12:43

zainstaluj sterowniki ASIO kx
albo (lepiej) kup najtańszy nawet interface audio stworzony do grania, a nie tylko słuchania
www.myspace.com/pchelki

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 11 mar 2011, 13:30

...zainstaluj sterowniki ASIO kx...

Albo ASIO4ALL, ale jak kolega napisał, lepiej kupić kartę, a najlepiej z wejściem instrumentalnym, a nie jechać na multimedialnej. Z samego wejścia masz już na dzień dobry deradację.

ODPOWIEDZ