Komplete 7 - problem z instalacją niektórych aplikacji

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Akton
Komplete 7 - problem z instalacją niektórych aplikacji

Post autor: Akton » piątek 11 lut 2011, 10:35

Witam kolegów. Kupiłem Komplete 7, włożyłem płytkę instalacyjną, zainstalowałem setup, zarejestrowałem, a następnie kliknąłem sub installers i zacząłem instalować kolejne aplikacje. Wszystkie (prawie) weszły - Absynth, FM8, guitar Rig itd. W przypadku 3 aplikacji - Kontakt, Acoustic Refractions oraz Reflektor pojawia się komunikat: DISK NOT FOUND, PLEASE INSERT KOMPLETE 7 (?). Przecież właśnie ta płyta siedzi w komputerze! W żaden sposób nie można zainstalować tych 3 aplikacji. Czy wiiecie może, o co tu chodzi? Red. Polański pisał, że bez żadnych problemów wszystko zainstalował. W jaki sposób, skoro niektóre programy bezczelnie "odmawiają posługi"?

Pomożeccie?

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

keyzone

Re: Komplete 7 - problem z instalacją niektórych aplikacji

Post autor: keyzone » piątek 11 lut 2011, 17:50

Przede wszystkim napisz do ich supportu. Jeśli kupiłeś ich produkt to oni muszą Ci w tym pomóc. Wyznaję zasadę, że jak im płacę ciężkie pieniądze za soft to oni muszą mi pomagać w każdej, nawet pozornie błahej sprawie.

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » piątek 11 lut 2011, 20:59

...
Przede wszystkim napisz do ich supportu. Jeśli kupiłeś ich produkt to oni muszą Ci w tym pomóc. Wyznaję zasadę, że jak im płacę ciężkie pieniądze za soft to oni muszą mi pomagać w każdej, nawet pozornie błahej sprawie....

To oczywiste. Pewnie, że napisałem, ale na razie nie mam odpowiedzi. Poza tym tu na forum niejednokrotnie uzyskiwałem bardzo cenną dla mnie pomoc. Wbrew pozorom nie jest to błahostka. Bardzo liczyłem na ten zestaw :(

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Redakcja

Post autor: Redakcja » sobota 12 lut 2011, 11:19

Przy instalacjach takich kombajnów często można napotkać na problemy. W swej praktyce redakcyjnej zdarzyło mi się to już nieraz. Począwszy od konfliktów z wcześniej zainstalowanymi wersjami demo poszczególnych programów wchodzących w skład setup, kończąc na prozaicznych sprawach jakimi są zabrudzenia płyty CD, czy też wręcz ich wady technologiczne.

Decydując się na tak poważne instalacje dobrze jest mieć wcześniej w miarę posprzątane w systemie i dobre oko, uczulone na wszelakie wyskakujące (w tym i "w locie", czasem też w innych oknach) komunikaty.

Korzystając z okazji przypomnę starą lecz dobrą zasadę - płyt CD nigdy nie czyścimy wzdłuż ich ścieżki (czyli ruchem okrężnym).
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

keyzone

Post autor: keyzone » sobota 12 lut 2011, 11:30

A czy próbowałeś zainstalować programy z tych feralnych płytek na innym komputerze? Jeśli płytki są uszkodzone to producent ma obowiązek je wymienić... 

www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 12 lut 2011, 11:49

...
Korzystając z okazji przypomnę starą lecz dobrą zasadę - płyt CD nigdy nie czyścimy wzdłuż ich ścieżki (czyli ruchem okrężnym). ...

Co wcalenie jest takie oczywiste, gdyż porady co do czyszczenia są podzielone. Jedni mówią że wzdłuż innie że nie. Na ludzi rozum zarysowanie wzdłuż scieżki moze skutkować długim ciągiem uszkodzonych rowków, co w efekcie daje całe MB nieodczytywalnych danych.   

Awatar użytkownika
luuk

Post autor: luuk » sobota 12 lut 2011, 12:07

miałem ten sam problem...odinstalowałem komplete i zainstalowałem jeszcze raz...i poszło bez problemu

Awatar użytkownika
luuk

Post autor: luuk » sobota 12 lut 2011, 12:11

acha...nei wiem czy to ma znaczenie ale ja najpierw instalowałem same syntezatory...dopiero potem chciałem sampler itd i wtedy włąśnie był ten komunikat o błędzie...może jak sie instakluje cały komplet jednocześnie to nei ma problemu

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 12 lut 2011, 13:50

Jak to dobrze, że to nasze forum istnieje :) Po raz kolejny mi pomogliście, koledzy. Trafiło Was dwóch: Keyzone i Pan Wojtek. Kierując się sugestią Keyzone'a spróbowałem instalacji na laptopie córki o identycznym systemie operacyjnym, kompletnie nieprzystosowanym do muzyki. Instalacja poszła jak burza, tak, jak powinna. Dlatego rację miał Pan Wojtek. Oczywiście wcześniej czyściłem, co mogłem, lecz przypuszczam, że pozostały w systemie jakieś pliki po programach "testowych" i tu może być problem. Być może będę musiał reinstalować Windowsa, ale to drobiazg w porównaniu do perspektywy korzystania z legalnych, dobrych softów :) Bardzo Wam koledzy dziękuję za podpowiedzi, które okazały się w pełni trafione.

Trochę obszernie się rozpisałem, ale tylko dlatego, że jak ktoś będzie mieć podobny problem, to już wie, co zrobić i jak sprawdzić, czy płyty są ok.

Przy okazji inny problem, który pewnie się powtórzy. Kupiłem również Alicia's Keys. Udało mi się ją zainstalować wcześniej. Fortepian ŚWIETNY - polecam, kosztuje naprawdę grosze w porównaniu do wartości tego softu. Proble polega na tym, że Alicia gra w Kontakt Playerze, a gdy instaluje się pełną wersję Kontakta, to Alunia mówi "bye" i Player znika, a razem z nim możliwość słuchania i grania na ślicznej lasce :) Jak każda kobieta ma ona swoje wymagania: albo Player, albo Kontakt 4.05 i w górę, a w Komplete 7 mamy Kontakta 4.01. To za mało do odpalenia tego fortepianu.

Co zrobić (i jak zrobić), żeby te dwa Kontakty były zainstalowane wspólnie? Czy w ogóle jest to możliwe?

Pozdrawiam i jeszcze raz Wam dziękuję

Andrzej

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 15 lut 2011, 11:04

Ostatnio Pan redaktor M. Polański napisał w EiS test dotyczący NI Komplete 7. Na pewno koledzy znają ten materiał. M.in. było tam takie zdanie (cytat):

... do pamięci RAM ładowana jest jedynie część próbek (w zależności od ustawień doczytywania ich z dysków twardych) ....

Mowa tu jest oczywiście o Kontakcie 4. Na czym polegają te ustawienia? Czy ktoś mógłby to łopatologicznie wyjaśnić?

Pozdrawiam - Andrzej

PS. Pisałem wcześniej o ewentualnym konflikcie odczytu Alicia's Keys (Kontakt Player). Okazało się, że po zainstalowaniu Komplete 7 Kontakt Player rzeczywiście zniknął, lecz Alicia odpala się bez problemów w Kontakcie 4.1, mimo że jest napisane, iż może chodzić od wersji 4.5. Dodatkowo jest możliwość wejścia w wewnętrzną edycję Kontakta, czego nie było w przypadku Kontakt Playera. Dziwne, ale miłe :)

ODPOWIEDZ