ProTools 9 HD

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
MateuszPiotrowski
ProTools 9 HD

Post autor: MateuszPiotrowski » niedziela 16 sty 2011, 19:09

Witam wszystkich! Mam problem z nowym pro toolsem, otóż non stop wyskakuje mi błąd: "A CPU overload error occured. If this happens often, try increasingthe"H/W Buffer Size" in the playback engine dialog, or removingsome plug-ins. )-6101" Zdarza się tozarówno przy włączaniu nagrywania na pustej sesji, oddtwarzaniu (nawet jednej ścieżki z jednym pluginem (a nawet bez pluginow sie zdarza), a w szczególności podczas zgrywania na dysk (bounce). Wyłączałem wszystkie pluginy, zwiększyłem bufer do 1024 i dalej jest to samo. Chciałem się trochę oswoić z pro toolsem, bo mam na nim egzamin z realizacji dźwięku, a nawet nie mam jak bo przy najprostszych czynnościach PT9 Pada. Moj komupter to macbook 2,4 ghz 3gb ram, dysk 7200 wiec chyba nie jest źle.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: ProTools 9 HD

Post autor: JoachimK » niedziela 16 sty 2011, 19:54

Moj komupter to macbook 

Napisz co nieco, w jaki sposób uruchamiasz tego HD na laptopie.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » wtorek 08 lut 2011, 22:46

o ile mi wiadomo, to PT HD wymaga dodatkowych kart do kompa oraz interfejsów hd. jak to możliwe, że odpalasz go na laptopie...? Zwykłą wersję Pro Tools, od 9 można uruchomić nawet bez interfejsu, ale nie HD. Być może dlatego pojawia się komunikat o użyciu bufora. Tylko skąd wersja HD bez interfejsu?

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » czwartek 24 mar 2011, 12:44

witam, chciałem nawiązać do tematu PT9. Więc wersja HD9 nie różni się praktycznie od PT9 z music prduction toolkit 2. I można go odpalić na "każdym" kompie, potrzebna jest tylko licencja na iLoku i tyle. Druga sprawa, o której chciałem napisać, to współpraca Pro Toolsa z intefejsami ze sterownikami ASIO. Otóż sprawdziłem jak to działa z kilkoma i raczej przy korzystaniu z PT nie polecałbym innego interfejsu niż Avida. Bo wszystko działa tak na pierwszy rzut oka, ale nie do końca... Kupiłem samego PT9, ponieważ miałem już interface ASIO, a teraz i tak decyduję się na nowego Mboxa PRO. Potrzebowałem czegoś tylko do pracy w domu(jakiś montaż itp. reszte i tak zrobię w studiu) I wniosek taki: niepotrzebnie wydana wcześniej kasa. Nowy Mbox Pro ma bardzo dobre przetworniki i preampy, i jest z PT8, wystarczyłoby zrobić upgrade do 9. 

Nie wiem jakie macie doświadczenia z interfejsami różnych firm w pracy z PT9. Jeśli komuś działa bez problemów, to niech coś napisze. Ogólnie, nowy PT9 jeśli chodzi o komputery PC działa tylko z Windowsem7, a z tego co zauważyłem karty dźwiękowe mają jakieś problemy ze sterownikami na 7. W sumie jak mam wydać 1,5tys na jaki kolwiek interfejs(i nie wiem czy będzie OK), wolę dorzucić drugie tyle i kupić Avida.   

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » czwartek 24 mar 2011, 21:13

Zrobiłem podobnie - kupiłem PT9 by pracować z moimi kartami (Sonic Core - dawny Creamware). Niestety - teoretycznie współpraca jest, sesje się ładują, ale potem same zwiechy i errory. Myślałem, że to wina kart, ale forum avida aż huczy na ten temat... Asio na PT to niestety tylko teoria. Dobrze, że zamiast pełnej wersji kupiłem opcję crossgrade - MiniMbox2 z PT8 + iLok + PT9 upgrade. Funkcjonalnie to jest to samo, tylko nie wiedzieć czemu taniejCool.

W każdym razie, po 2 tygodniach męki podłączyłem w końcu tego MiniMboxa2 i wszystkie problemy zniknęły. Pod Win7 64bit PT9 zasuwa teraz zawodowo. A więc, tylko sprzęt avida wchodzi w grę - i też myślę o nowym MboxPro - opinie są o nim bardzo dobre.

BTW. Szkoda że jest taka przepaść w ofercie avida - Mbox Pro, długo długo nic, a potem bardzo drogi PT HD Native, do którego trzeba jeszcze dokupić jakieś ich pudełko(tez drogie), co by jakiś dźwięk wogóle usłyszeć... Sądze że avid z czymś niedługo wyskoczy. Gdyby MboxPro miał chociaż jedno albo dwa złącza Adat In/out - mógłby grać w zupełnie innej lidze i być świetnym rozwiązaniem dla bardziej wymagających IMO...

FIRE

Post autor: FIRE » piątek 25 mar 2011, 00:26

...

W każdym razie, po 2 tygodniach męki podłączyłem w końcu tego MiniMboxa2 i wszystkie problemy zniknęły. Pod Win7 64bit PT9 zasuwa teraz zawodowo. A więc, tylko sprzęt avida wchodzi w grę - i też myślę o nowym MboxPro - opinie są o nim bardzo dobre.

...

Troszeczkę bajeczki opowiadasz. Czy miałeś okazje pracować na PT9 i RME? Jeśli nie, to nie snuj teorii które nie są prawdziwe, bo PT9 z kartami RME działa bez zarzutu. To samo dotyczy stwierdzenia, ze ASIO na PT to tylko teoria. Za sterownik ASIO nie odpowiada sam PT, lecz sama karta i jej sterownik - co za sobą niesie, że jaka karta taki sterownik i działanie. Szukanie wady w samym PT jest z lekka na wyrost moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » piątek 25 mar 2011, 09:56

Troszeczkę bajeczki opowiadasz. Czy miałeś okazje pracować na PT9 i RME? Jeśli nie, to nie snuj teorii które nie są prawdziwe, bo PT9 z kartami RME działa bez zarzutu. To samo dotyczy stwierdzenia, ze ASIO na PT to tylko teoria. Za sterownik ASIO nie odpowiada sam PT, lecz sama karta i jej sterownik - co za sobą niesie, że jaka karta taki sterownik i działanie. Szukanie wady w samym PT jest z lekka na wyrost moim zdaniem....

Kolego, czy miałeś okazję pracować na PT9 i innej karcie niż RME? Jeśli nie, to nie zarzucaj mi opowiadanie bajeczek, bo zbyt wielu użytkowników z mojego otoczenia i na całym świecie zgłasza problemy z kompatybilnością PT9 z innymi interfejsami. Zresztą, jeśli moja karta współpracowała wyśmiecie z Cubase, i wiem, że równie dobrze daje sobie radę z innymi DAW, a pod PT9 są problemy, to czy Ci się to podoba czy nie, wysuwam taki a nie inny wniosek.

Ale z drugiej strony dobrze słyszeć, że z RME jest OK. Mógłbyś napisać, jakie to konkretne karty testowałeś i na jakiej konfiguracji kompa? Czy pod PT9 i RME można zmieniać bufor latencji na otwartej sesji, czy trzeba restartować PT?

Awatar użytkownika
Markus

Post autor: Markus » piątek 25 mar 2011, 12:47

Tak z boku. A miałeś kłopoty ze zmiana wcześniej? Do wersji w której pracuje 7.4 le (wydaje się) nie mam z tym problemu. Ostatnio parę razy przełączałem z (pierwotnie512) na 256, 128 i 64, i dopiero ten ostatni po 3minutach nagrania wygłosił to znane hało:). Mam DIGI003 i 4 rdzenie intela
...

Pytanie o zmianę latencji dotyczyło RME...

Pod MiniMboxem mogę dowolnie zmieniać bufor przy otwartej sesji bez problemu, i tak pewnie jest z każdym sprzętem avida/digidesign. Pracując na Asio (z Sonic Core), musiałem restartować PT9, co jest poważną wadą, bo PT szybkością otwierania się (i otwierania sesji) specjalnie nie grzeszy{#śmiech}.

jimmy44

Post autor: jimmy44 » piątek 25 mar 2011, 13:45

Pod MiniMboxem mogę dowolnie zmieniać bufor przy otwartej sesji bez problemu, i tak pewnie jest z każdym sprzętem avida/digidesign. Pracując na Asio (z Sonic Core), musiałem restartować PT9, co jest poważną wadą, bo PT szybkością otwierania się (i otwierania sesji) specjalnie nie grzeszy
---
Jeśli chodzi o zmianę bufora bez zamykania sesji to bez problemu działa to w RME Fireface UFX. Testowane pod Cubase6 i Samplitude11. Szkoda, że AVID nie udostępnia czasowego demo PT9... tak chętnie bym go przetestował. Zwłaszcza pod kątem stabilności na PC.

ODPOWIEDZ