Cubase 5 - szata graficzna

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Łukasz1985
Cubase 5 - szata graficzna

Post autor: Łukasz1985 » środa 08 gru 2010, 13:31

Witam. Pracuje obecnie w Cubase Studio 4, myslalem o przesiadce na Cubase 5, ale jak zobaczylem grafike w Cubase 5 to sie zalamalem. Dlaczego producent tak popsul wyglad programu, w Cubase 4 wszystko jest przejzyste i mile dla oka a w 5 to jakas masakra. Moze napiszecie co o tym myslicie:)

Pozdrawiam, Łukasz.

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

konop_tnt
Kontakt:

Re: Cubase 5 - szata graficzna

Post autor: konop_tnt » środa 08 gru 2010, 14:50

...
Witam. Pracuje obecnie w Cubase Studio 4, myslalem o przesiadce na Cubase 5, ale jak zobaczylem grafike w Cubase 5 to sie zalamalem. Dlaczego producent tak popsul wyglad programu, w Cubase 4 wszystko jest przejzyste i mile dla oka a w 5 to jakas masakra. Moze napiszecie co o tym myslicie:)

Pozdrawiam, Łukasz....

E tam, kto co lubi. Ja pominąłem etap 4 i 5 bardzo mi lezy.

Pietro

Post autor: Pietro » środa 08 gru 2010, 15:13

...
...

Pozdrawiam, Łukasz....

Ja tam się przyzwyczaiłem do wyglądu 5 (a potem 5.5) bardzo szybko i teraz zdecydowanie wolę tak.

Jak potrzebujesz się przesiadać, to przesiadaj się, do wyglądu się przyzwyczaisz.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 08 gru 2010, 15:22

...
...
...

Pozdrawiam, Łukasz....

Ja tam się przyzwyczaiłem do wyglądu 5 (a potem 5.5) bardzo szybko i teraz zdecydowanie wolę tak.

Jak potrzebujesz się przesiadać, to przesiadaj się, do wyglądu się przyzwyczaisz.

- Piotr ...

...to chcesz powiedziec ze update do wersji 5.5 zmienil wyglad? Chcialem sobie zobaczyc Cubase 5.1 wiec sciagnolem "wersje testowa z neta":)

Pietro

Post autor: Pietro » środa 08 gru 2010, 15:46

...to chcesz powiedziec ze update do wersji 5.5 zmienil wyglad? Chcialem sobie zobaczyc Cubase 5.1 wiec sciagnolem "wersje testowa z neta":)
...

Zmieniły się fonty. Teraz mamy truefonty z wygładzaniem.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » środa 08 gru 2010, 21:13

...
...

Zmieniły się fonty. Teraz mamy truefonty z wygładzaniem.

- Piotr ...

Fonty? Co masz na mysli? prosze bardziej lopatologicznie:)

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 09 gru 2010, 00:17

...Fonty? Co masz na mysli? prosze bardziej lopatologicznie:)... 

Czcionka.

5.5 jest trochę inny, bardziej "trójwymiarowy".

Ale daj spokój, w stosunku do 4 zmiana wyglądu nie jest aż tak radykalna, zaś funkcjonalna na pewno bardzo na plus.

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 09 gru 2010, 00:59

(...) zaś funkcjonalna na pewno bardzo na plus.... 

Zdecydowanie. Stabilna obsługa video pod 64bit (tylko Quicktime, ale to standard w branży), świetny pogłos impulsowy z obsługą True Stereo (Reverence) a w sieci mnóstwo darmowych impulsów, choćby te od Samplicity. W miarę stabilny most 32-64bit. 

Narzędzie w podobie do Melodyne bardzo przydatne, choćby do szybkiego naszkicowania chórków wokalowych itp.

Piątka to bardzo udana wersja. Zawsze się znajdzie ktoś, komu nie będzie odpowiadać tamto czy siamto, ale warto spróbować i się przekonać samemu.

- Piotr 

Awatar użytkownika
Dario2

Post autor: Dario2 » czwartek 09 gru 2010, 08:57

...

Pozdrawiam, Łukasz....

Ale ciekawe jest to że taka zmiana grafiki zaszła tylko w wersji na PC-ta. W wersji na Maka potraktowali to łagodniej.

Pracuje na obu i mi osobiście bardziej odpowiada jednak ta starsza wersja. Ale to kwestia przyzwyczajenia.

Najważniejsze, że piątka posiada wiele dodatkowych funkcji, których wcześniej nie było.

Awatar użytkownika
schmaletz

Post autor: schmaletz » czwartek 09 gru 2010, 13:29

Chciałbym się podpiąć do tematu...

Jak wiadomo można "ręcznie" (parametr po parametrze) zmienić

wygląd programu Cubase.

A czy ktoś wie, gdzie są jakieś estetyczne (?)

propozycje takich zmian? 

Podobnie sprawa wygląda z "kolorowaniem" śladów audio i midi.

Też można zmieniać jasność, kontrast, czy barwę.

A czy ktoś widział w necie propozycje globalne, żeby to jakoś

fajnie wszystko wyglądało?

(trochę tak "po polskiemu" mi wyszedł opis, ale mam nadzieję, że

wiadomo o co chodzi)

ODPOWIEDZ