Stereo w Sound Forge 8

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
blanko
Stereo w Sound Forge 8

Post autor: blanko » piątek 12 lis 2010, 20:16

Witam.

Chciałbym poszerzyć obraz stereo pliku audio poprzez dodanie kawałka ciszy w jednym kanale, inaczej mówiąc, przesunąć np. o 3 milisekundy jeden z kanałów. W programie WaveLab to "bułka z masłem", wystarczy zaznaczyć na kanale np. prawym kawałek pliku np. 3 milisekundy na początku pliku i dodać ciszę. W Sound Forge jest to niemożliwe bo program dodaje cisze na obu kanałach. Czy ktoś wie jak to zrobić w Sound Forge 8? Jest tam jakiś "Channel Converter" ale mi chodzi o to jak to zrobić ręcznie. Niby takie proste czynności copy/paste ale dotyczy to całości, nie można bawić się na oddzielnych kanałach...

Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Stereo w Sound Forge 8

Post autor: DJOZD » piątek 12 lis 2010, 20:21

...
Witam.

Chciałbym poszerzyć obraz stereo pliku audio poprzez dodanie kawałka ciszy w jednym kanale, inaczej mówiąc, przesunąć np. o 3 milisekundy jeden z kanałów. W programie WaveLab to "bułka z masłem", wystarczy zaznaczyć na kanale np. prawym kawałek pliku np. 3 milisekundy na początku pliku i dodać ciszę. W Sound Forge jest to niemożliwe bo program dodaje cisze na obu kanałach. Czy ktoś wie jak to zrobić w Sound Forge 8? Jest tam jakiś "Channel Converter" ale mi chodzi o to jak to zrobić ręcznie. Niby takie proste czynności copy/paste ale dotyczy to całości, nie można bawić się na oddzielnych kanałach...

Dziękuję i pozdrawiam....

Jest to całkowicie karygodny zabieg.  Nie poszrzysz w ten sposób stereofoni, tylko ją zepsujesz. Do tego sprawisz całkiwty brak kom[atybilnosci z mono.  Takie zabiegi mozna stosowac tylkow skrajnych przypadkach i na pojedynczysz sladach. 

Awatar użytkownika
blanko

Re: Stereo w Sound Forge 8

Post autor: blanko » piątek 12 lis 2010, 21:24

Jest to całkowicie karygodny zabieg.  Nie poszrzysz w ten sposób stereofoni, tylko ją zepsujesz. Do tego sprawisz całkiwty brak kom[atybilnosci z mono.  Takie zabiegi mozna stosowac tylkow skrajnych przypadkach i na pojedynczysz sladach. ...

Dzięki za troskę :) ale chodziło mi o możliwości programu :) - To mnie interesuje w tym wątku... Nie chcę rozwijać tematu co do filozofii stereo bo była gdzieś już o tym mowa ale ktoś kiedyś mi poradził abym w ten sposób zrobił z mono stereo...

ODPOWIEDZ