Reaper - zapis ustawień miksera

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
leburaque
Reaper - zapis ustawień miksera

Post autor: leburaque » czwartek 04 lis 2010, 21:51

Szanowni Państwo!

Przerzucam się powoli z Cubase na Reapera 3.62 - chciałbym więc zadać pytanie wyjadaczom. Poszukałem - nie znalazłem. Ale jeśli na coś nie wpadłem - nie bijcie.

Czy w tej wersji Reapera jest możliwość przeniesienia ustawień miksera z jednej sesji do innej? W Cubase była możliwość zapisu całych ustawień, wtyczek itd do pliku, oraz otwarcie takiegoż zapisu w innej sesji. Kopiowało to całkowite ustawienia dla wszystkich kanałów.

Nagrałem 17 sesji z tymi samymi instrumentami - 1 sesja dla 1 kawałka. Po zmiksowaniu jednego chciałbym przerzucić mix do innych.

Proszę o wskazówki.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Re: Reaper - zapis ustawień miksera

Post autor: dr_After » piątek 05 lis 2010, 00:27

Czy w tej wersji Reapera jest możliwość przeniesienia ustawień miksera z jednej sesji do innej? W Cubase była możliwość zapisu całych ustawień, wtyczek itd do pliku, oraz otwarcie takiegoż zapisu w innej sesji. Kopiowało to całkowite ustawienia dla wszystkich kanałów.

Reaper ma "project templates" - przy zapisywaniu pliku wybierasz opcję "save as template". Po otworzeniu tego template'a (czyli po polsku: szablonu) dostaniesz na tacy projekt ze wszystkimi ustawieniami (FX, volume, pan, routing) na starcie. Możesz też wybrać, by Reaper od razu po włączeniu ładował wybrany template.

Jezeli nie chcesz ładować całego projektu, ale tylko konkretne ustawienia kilku (kilkunastu, kilkudziesięciu) ścieżek do wykorzystania "na później" (np. 12 skonfigurowanych scieżek, które chcesz wrzucić do nastepnej sesji), Reaper ma "track template" - zaznaczasz interesujące cię ścieżki, klikasz prawy klawisz myszy na panelu ścieżek (po lewej) i wybierasz "save as track template". A potem, w nowym projekcie ładujesz ścieżki. Niesamowicie przydatne dla ścieżek perkusyjnych (np. cały skonfigurowany folder: stopa, werbel, overheady, itp...)

leburaque

Re: Reaper - zapis ustawień miksera

Post autor: leburaque » niedziela 07 lis 2010, 13:48

Dzięki serdeczne. Widać źle zrozumiałem wykorzystanie tego template. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ