TC Powercore 8 - problem z procesorami

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
midishiner
TC Powercore 8 - problem z procesorami

Post autor: midishiner » piątek 29 paź 2010, 23:47

Cześć.

Błagam poświęćcie chwile na przeczytanie, być może ktoś miał podobny problem

Konkrety:

konfiguracja:

płyta główna: Asus P5QL-E chipset intel

grafika: ATI Radeon HD3600 Series

dźwięk: RME RayDAT + ADI8-DS

CPU: Intel Core 2 Duo E7200 2,53 gHz

Ram: 2x2GB Goodram

4 dyski twarde: 2 seagate 1,5 TB, 1 samsung i 1 WD - wszystkie Sata 2

Teraz najważniejsze: firewire z płyty głównej oparte jest na chipsecie LSI, po podpięciu mojego Powercora do tego kontrolera TC chwalił się tylko 4-ma procesorami w panelu kontrolnym, co od razu zdiagnozowałem jako ograniczoną przepustowość FW, albo niekompatybilność powercora z chipsetem LSI. W Biosie powyłączałem wszystko co zbędne od LAN, FW po Express gate-y itp. Kupiłem kartę FW na PCI opartą o chipset VIA, co zdaniem pana z Audiostacji miało załatwić problem. Dodam tylko że działałem wtedy jeszcze na XP Professional, stale aktualizowanym i zadbanym (bez neta, bez biura, tylko dźwięk). NIestety nowy kontroler równieź nie załatwił sprawy: nadal widziałem tylko 4 procki, wtyczki pracowały pod Cubasem i reaperem tylko kilka sekund po odpaleniu, potem następowała zatyczka i wszystkie wtyki dostawały nalepkę "DISABLED", a po tym w panelu już widziałem "Unknown device" na co już jedynym wyjściem był reset pc-ta. Po godzinach spędzonych na forum TC oraz Gearslutz dowiedziałem się że karty FW oparte o chipset Texas Isntruments z PoCo napewno się nie gryzą, więc zainwetsowałem w takową: Unitek 32 bit Texas instruments, wziąłem lepszą ok 130 zł, do tego kabel 400/800 z nadzieją że będzie git, podłączyłem PoCo nawet pod gniazdo FW 800, może to pomoże. I NIC! Dalej to samo, nie zmieniło sie zupełnie nic. Nareszcie ostatnia i na bank pewna rada od pana z Audiostacji: Trzeba zmienić system na win 7, zainstalować najnowszy soft do PoCo 4.0 64 bit i będzie hulać. Kupiłem Win 7 pro (OEM) czyli kolejny wydatek, wyłączyłm wszystkie bajery, skonfigurowałem system jak Bóg przykazał, pobrałem aktualizacje. Odpalam kompa, PoCo wykryty, instalujemy soft z numerem 4.0 dla 64 bitowych systemów. Restart i pędzę do panelu kontrolnego PoCo i co widzę? 4 procki! W tym momencie byłem bliski załamania.

Panowie wiem, że temat był jakoś niedawno poruszany, ale postanowiłem założyć nowy, bo jak nigdy potrzebuję waszej pomocy, być może zasłużeni forumowicze: MB, Joachim, Djozd czy Pietro będą w stanie cokolwiek doradzić. Ja już nie mam siły. Klocek za 6 tysi stoi i się kurzy

Proszę o jakiekolwiek sugestie co do mojego problemu, mam nadzieję że to tylko jakiś prozaiczny szkopuł, bo nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie sprzęt za tyle pieniędzy może być aż tak wadliwy i wybredny co do systemu w jakim stoi.

z góry dziękuję i liczę na was

Ł.

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Zbynia

Re: TC Powercore 8 - problem z procesorami

Post autor: Zbynia » sobota 30 paź 2010, 00:37

Spytaj Google - ludzie ostro wkurzeni rzucają wiązanki.Problem występuje na różnych kartach FW zresztą także na maku :)

na support też ostre pioruny lecą...

rozwiązania nie widziałem

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 30 paź 2010, 00:51

W Biosie powyłączałem wszystko co zbędne od LAN, FW po Express gate-y itp.

Tryby oszczędzania energii też? (dotyczy także grafiki)

Kupiłem kartę FW na PCI opartą o chipset VIA, co zdaniem pana z Audiostacji miało załatwić problem.

Ale JAKI? Bo jeśli 6306...

Dodam tylko że działałem wtedy jeszcze na XP Professional, stale aktualizowanym i zadbanym

A co z poprawką na przepustowość FW?

Po godzinach spędzonych na forum TC oraz Gearslutz dowiedziałem się że karty FW oparte o chipset Texas Isntruments z PoCo napewno się nie gryzą,

Nie gryzą się =/= zawsze lubią się

Trzeba zmienić system na win 7, zainstalować najnowszy soft do PoCo 4.0 64 bit i będzie hulać.

Może być też problem z płytą główną PC ("ten model tak ma"). Jesteś pewien, że ten X8 jest sprawny?

Poza tym problem "gubienia" czterech DSP jest znany w X8, jak i jest znany problem "gubienia" DSP na innych platformach PoCo.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » sobota 30 paź 2010, 12:44

Najprawdopodobniej kupiłem uszkodzony PoCo X8. Ponieważ w menadżerze urządzeń po rozwinięciu zakładki Powercore family widzę tylko jedno urządzenie Powercore/X8, a z tego co wiem powinny tam widnieć dwa. Pozatym, ta "połowa" PoCo jakby chodzi normalnie, wtyki się odpalają itd, chociaż na przykład VSS3 nie odpala się wogóle. Co Ciekawe kiedy w panelu kontrolnym wciskam reset to ta druga uszkodzona część PoCo (zagubione 4 dsp) na chwile sie pojawiają, widać napis device is booting, w menadżerze urządzeń również pojawia się na kilka sekund druga pozycja Powercore/X8 po czym pojawia się napis device not responding i to co się pojawiło na chwilę - znika na dobre i dalej są 4 procki, a menadżerze jedna pozycja.

Dzisiaj idę jeszcze do znajomego i zabacze jak bedzie na innym kompie, ale powoli trace nadzieje. Na forum TC i innych forach realizacji jedni piszą ludziom z takim samym problemem żeby od razu zwracali, że PoCo to porażka, a człowiek z TC piszę że to poprostu uszkodzenie sprzętu. Powiedzcie teraz jakim cudem nowy sprzęt za takie piniądze może być uszkodzony? Nie mieści mi się to w głowie. Wiem tylko jedno, ja tego tak nie zostawię.

pozdrawiam

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » sobota 30 paź 2010, 15:09

Niestety sprawdzaliśmy ten złom na trzech komputerach każdy z innym chipstetem, była i Via i Texas, i PC-t i laptop - niestety za każdym razem sprzęt zachowywał się identycznie jak u mnie.

Jedyny z tego wniosek, że sprzedano mi fabrycznie uszkodzony sprzęt wysokiej klasy, w środe jadę do audiostacji z reklamacją.

pozdrawiam

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

ODPOWIEDZ