Witam!
Mam pytanie odnośnie w/w produktów i chyba ogólnie dotyczące tematyki MIDI.
Moja zabawa w Abletonie opiera się głównie na Drum Rack'u, czyli załączaniu sampli na wirtualne pady. Każdy sampel jest jakby "włożony" w instrument Simpler, czyli ile sampli tyle Simplerów w Drum Rack'u. W sumie sprawa oczywista. Wszystko fajnie, tylko kiedy chciałbym przypisać pierwszy knob z MPD do gałki "Start" w Simplerze, drugi knob do gałki "Length" a trzeci do "Release" to mam zajęte 3 knoby na jeden Simpler. Jeżeli drugi pad chciałbym zmapować tak samo muszę wykorzystać do tego kolejne gałki a jak wiadomo gałki w MPD jak i każdym kontrolerze, sprzęcie etc. są ograniczone i nie starczy mi na wszystkie pady
Wobec tego przechodzę do sedna i pytam, czy jest możliwość zmapowania tych trzech wymienionych gałek w instrumencie na 3 knoby tak, żeby działały na każdym Simplerze niezależnie? Mówiąc inaczej czy można zmapować nie jeden konkretny Simpler, tylko bardziej uniwersalnie, żeby obracając tymi 3 knobami działało to na każdym Simplerze w zależności od tego który z nich jest aktywny? Oczywiście tyczy się to też innych instrumentów w abletonie.