Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
blanko
Jak to zrobić w Ableton Live 7?
autor: blanko » piątek 10 wrz 2010, 11:57
Witam.
Moje pytanie dotyczy instrumentów VSTi zewnętrznych np. minimoog. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak w czasie rzeczywistym można ruszać gałkami, słysząc efekty na tle jakiegoś podkładu perkusyjnego, nie nagrywając ich? Bo z tego co zauważyłem, mogę jedynie nagrywać efekty wciskając przycisk nagrywania, w przeciwnym razie gałki nie reagują. Gdy wciskam 'Auto' w sekcji 'Monitor' to słyszę to co nagrałem ale nie mogę grać na instrumencie, gdy przełączę na 'in' wtedy mogę grać ale nie mogę ruszać gałkami tzn, nie reagują one na komunikaty, natomiast jak włączę nagrywanie wtedy reagują. Czy jest taka możliwość aby grać, bawić sie w czasie rzeczywistym, ruszać gałkami, słyszeć efekty ale jeszcze ich nie nagrywać? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam
-
Arab
...
Witam.
Moje pytanie dotyczy instrumentów VSTi zewnętrznych np. minimoog. Czy ktoś może mi wytłumaczyć jak w czasie rzeczywistym można ruszać gałkami, słysząc efekty na tle jakiegoś podkładu perkusyjnego, nie nagrywając ich? Bo z tego co zauważyłem, mogę jedynie nagrywać efekty wciskając przycisk nagrywania, w przeciwnym razie gałki nie reagują. Gdy wciskam 'Auto' w sekcji 'Monitor' to słyszę to co nagrałem ale nie mogę grać na instrumencie, gdy przełączę na 'in' wtedy mogę grać ale nie mogę ruszać gałkami tzn, nie reagują one na komunikaty, natomiast jak włączę nagrywanie wtedy reagują. Czy jest taka możliwość aby grać, bawić sie w czasie rzeczywistym, ruszać gałkami, słyszeć efekty ale jeszcze ich nie nagrywać? Proszę o pomoc w tej sprawie.
Pozdrawiam...
Sprawdź czy masz zaznaczone opcje remonte i track w oknie preferences/midi sync.
-
dust - Posty:190
Wyłącz do góry na pasku przycisk nadpisywania [OVR].
-
blanko
autor: blanko » sobota 11 wrz 2010, 17:20
Wielkie dzięki za pomoc w tej sprawie!
Pozdrawiam!
-
blanko
autor: blanko » sobota 11 wrz 2010, 21:58
.... jeszcze mam jedno pytanie dotyczące tego niesamowicie interesującego programu... Jak grać jednocześnie dwoma lub dowolną liczbą instrumentów (tracków)? W Cubase wystarczyło zaznaczyć tracki klawiszem 'ctrl' i można było grać jednocześnie dowolną liczbą instrumentów. Czy jest tutaj też taka możliwość? Chodzi mi też oczywiście o jednoczesne nagrwanie kilku tracków.
Pozdrawiam
-
perfektsound - Posty:321
autor: perfektsound » sobota 11 wrz 2010, 22:07
...
.... jeszcze mam jedno pytanie dotyczące tego niesamowicie interesującego programu... Jak grać jednocześnie dwoma lub dowolną liczbą instrumentów (tracków)? W Cubase wystarczyło zaznaczyć tracki klawiszem 'ctrl' i można było grać jednocześnie dowolną liczbą instrumentów. Czy jest tutaj też taka możliwość? Chodzi mi też oczywiście o jednoczesne nagrwanie kilku tracków.
Pozdrawiam...
Jasne że tak.
Granie: po prostu zaznaczasz tę samą klawiaturę/sterownik midi w polu "IN" tych tracków którymi chesz grać jednocześnie.
Nagrywanie: z controlem zaznaczasz w tych trackach przycisk służący uzbrojeniu (arm) danej ścieżki, a który to dokładnie przycisk to sprawdź w instrukcji ;)
Alternatywna muzyka elektorniczna.
-
blanko
autor: blanko » poniedziałek 13 wrz 2010, 08:42
Dzięki wielkie. Jeszcze mam jedno małe pytanko (mam nadzieję, że ostatnie :) ) Live nie widzi plików mp3 gdy przeglądam swoje biblioteki. Dlaczego? Czy on już tak ma czy gdzieś w opcjach trzeba to zmienić? Przepraszam, że tak męcze ale nie mam instrukcji obsługi, badam wersję Lite i grubo się zastanawiam nad zakupem Live 8 box. Pewnie i tak już moja głowa postanowiła go kupić ale chcę jeszcze trochę poszmerać, jak narazie wszystko ma czego pragę a nawet więcej :) Mam wrażenie, że ktoś zrobił program o którym kiedyś marzyłem :)
-
ktm
autor: ktm » poniedziałek 13 wrz 2010, 10:59
Mam Live6 i najnowszy(8.1) w wersji 6 nie widzi mp3... w 8 wszystko jest.
pozdrawiam
-
lunarbeats
autor: lunarbeats » poniedziałek 13 wrz 2010, 11:53
W wersji 8 na 100% widzi mp3 (dodatkowo tez i pliki video :) )
Przed kupnem zastanów się którą wersję chcesz, live czy suite. Live to czysty program bez instrumentów z Suite masz wszytkie instrumenty + maaaaaasę sampli (ja wolę wersje live bo te instrumenty z wersji suite według mnie są cienkie jak sik pająka, a zaoszczędzone pieniądze wolałem wydać na jedna dobrą wtyczkę - tu akurat mój wybór padł na zebre :) )
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)
-
blanko
autor: blanko » poniedziałek 13 wrz 2010, 13:08
...W wersji 8 na 100% widzi mp3 (dodatkowo tez i pliki video :) )
Przed kupnem zastanów się którą wersję chcesz, live czy suite. Live to czysty program bez instrumentów z Suite masz wszytkie instrumenty + maaaaaasę sampli (ja wolę wersje live bo te instrumenty z wersji suite według mnie są cienkie jak sik pająka, a zaoszczędzone pieniądze wolałem wydać na jedna dobrą wtyczkę - tu akurat mój wybór padł na zebre :) )...
ale podobno te sample są bardzo dobre?