Windows 7 Home Premium i E-mu 1212m - problem z dźwiękiem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Akton
Windows 7 Home Premium i E-mu 1212m - problem z dźwiękiem

Post autor: Akton » niedziela 15 sie 2010, 07:58

Witam kolegów.

Króciutko: Windows 7 Home Premium, E-mu 1212m, Cubase (wszystko oryginalne) Laughing

Po włączeniu Cubase lub plug-in'ów standalone przestaje działać jakikolwiek odsłuch w Windows Media Player, Quick Time , You Tube czy jakikolwiek inny (te programy widać, że działają, tylko nic nie słychać). Po Restore Defaults karty E-mu wszystko wraca do normy aż do momentu włączenia Cubase itd., a wtedy problem znowu powraca.

Mają koledzy jakiś pomysł? Wygląda na to, że chyba coś nie gra z ustawieniami karty, ale co? Długo grzebałem, lecz nic nie mogę sensownego znaleźć. Surprised

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

mushanokoji

Re: Windows 7 Home Premium i E-mu 1212m - problem z dźwiękiem

Post autor: mushanokoji » niedziela 15 sie 2010, 17:12

...
Witam kolegów.

Króciutko: Windows 7 Home Premium, E-mu 1212m, Cubase (wszystko oryginalne) Laughing

Po włączeniu Cubase lub plug-in'ów standalone przestaje działać jakikolwiek odsłuch w Windows Media Player, Quick Time , You Tube czy jakikolwiek inny (te programy widać, że działają, tylko nic nie słychać). Po Restore Defaults karty E-mu wszystko wraca do normy aż do momentu włączenia Cubase itd., a wtedy problem znowu powraca.

Mają koledzy jakiś pomysł? Wygląda na to, że chyba coś nie gra z ustawieniami karty, ale co? Długo grzebałem, lecz nic nie mogę sensownego znaleźć. Surprised...

Ja gdy korzystam z Cubase nie korzystam z innych aplikacji, nie wnikam w to, ale gdy pracuję na Cubase także nie mogę odtwarzać innych źródeł dźwięku, nie wiem w czym tkwi diabeł, ale wygląda na to że Cubase tak działa, tylko nie wiem czy u każdego.

Także mam kartę firmy Emu, i może na tych kartach tak to funkcjonuje. 

Ale gdy pracowałem na Cubase SX wszystko było ok i mogłem korzystać z wszelkich źródeł dzieków, oczywiście przy ostawieniach kasty na 44.1 lub 48 kHz, w wyższej było normalne że nie będzie nic słychać. Lecz na Cubase 5 mam tak jak Ty, i nie wnikam dlaczego, po prostu tak jest.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » niedziela 15 sie 2010, 18:25

Dzięki :) U mnie problem wystąpił z chwilą zainstalowania Windowsa 7. Na XP tego problemu nie było. Mam Cubase LE i SX 2, czyli domyślam się, że chyba chodzi bardziej o Windowsa, a nie Cubase'a, lecz mogę się mylić. Zobaczymy, dziś spróbuje sobie z tym poradzić mądrzejszy komputerowiec ode mnie. Jak rozwiążemy ten problem, to od razu Ci podpowiem, ja to zrobić :)

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 16 sie 2010, 07:48

Wszystko wskazuje na to, że chyba karta E-mu 1212m nie jest przystosowana do kompatybilnej pracy na platformie Windows 7. Nie znalazłem sterowników, które mogłyby rozwiązać ten problem, trzeba go więc chyba polubić :)

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » wtorek 17 sie 2010, 12:36

u mnie jest tak samo gdy jest ustawione na ASIO 2.0 to wtedy tylko 1 program moze z karty korzystać jednocześnie...Tak samo mam w kazdym DAWie od Cubase po Ableton FL studio itp...ten typ tak juz ma.
Pozatym steronwniki w przypadku Emu pasują od visty do WIN7 bez jakichkolwiek problemów.
Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 17 sie 2010, 16:37

Fajne macie ASIO panowie... U mnie w Tascamie US-428 (które teoretycznie na Vistę sterowników nie ma bo to przedpotopówka ) jest to możliwe.

A tak swoją drogą- korzystacie z Asio4All bądź firmowego sterownika karty?
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 17 sie 2010, 21:12

A tak swoją drogą- korzystacie z Asio4All bądź firmowego sterownika karty?...

Swoją drogą korzystacie. A czy w ogóle jest możliwe korzystanie z niefirmowego? Nie słyszałem o czymś takim :)

Awatar użytkownika
dr.beat
Kontakt:

Post autor: dr.beat » środa 18 sie 2010, 11:09

...

A tak swoją drogą- korzystacie z Asio4All bądź firmowego sterownika karty?...

Swoją drogą korzystacie. A czy w ogóle jest możliwe korzystanie z niefirmowego? Nie słyszałem o czymś takim :)
...

jest asio4all, czylitaki uniwersalny sterownik...ale ja uzywam firmowego.

Trudno, ale ogolnie to nie przeszkadza, tylko trzeba sie nauczyc pracy z tymi sterownikami.

Ogolnie wszystko mozesz zrobic w daw (odsluchac przesluchac itp), no chyba jednoczesnie chcesz oglaac YT lub sluchać z foobara...to sie nie da wtedy...taki urok.

Music sounds better with...me ;-)

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » środa 18 sie 2010, 21:48

Witam
Mam tak samo na windows 7 z emu, z tego co zauważyłem taka jest po prostu struktura tego systemu, jednak wiem że nie jest to tylko przypadłość emu, kolega z esi waveterminal też ma ten problem, stawiałbym tu na obsługę asio przez 7 i viste
na luzaku ! jak zawsze

ODPOWIEDZ