Samplitude 10 - problemy

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
doministry1
Re: Samplitude 10 - problemy

Post autor: doministry1 » niedziela 18 kwie 2010, 02:28

...Powrócę do pierwotnego tematu czyli zawodności Samplituda. Na płycie EiS ukazał się ten program i sobie go zainstalowałem. Pracuję na Pro Toolsie, ale stwierdziłem, że szkoda aby się tyle fajnych VST i VSTi marnowało. Zainstalowałem go na innym kkompie niż Pro Tools aby sobie ułatwić pracę i rewelka. Bez instrukcji pojąłem na tyle na ile było mi potrzeba jako dodatkowego a nie głównego programu. Po około miesiącu ni stąd ni zowąd VSTi przestały grać. MIDI jako takie działa, bo porobiłem aranże sterujące modułami hardware ale główny cel dla którego zainstalowałem Samplituda to były VSTi. ... 

Ale jak to przestały grać?

Tak po prostu nic nie działa? 

Kompozytor, Instrumentalista, Improwizator

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 18 kwie 2010, 09:04

...Powrócę do pierwotnego tematu czyli zawodności Samplituda. Na płycie EiS ukazał się ten program i sobie go zainstalowałem. Pracuję na Pro Toolsie, ale stwierdziłem, że szkoda aby się tyle fajnych VST i VSTi marnowało. Zainstalowałem go na innym kkompie niż Pro Tools aby sobie ułatwić pracę i rewelka. Bez instrukcji pojąłem na tyle na ile było mi potrzeba jako dodatkowego a nie głównego programu. Po około miesiącu ni stąd ni zowąd VSTi przestały grać. MIDI jako takie działa, bo porobiłem aranże sterujące modułami hardware ale główny cel dla którego zainstalowałem Samplituda to były VSTi. ... 

Opisz problem bardzoej szczegółowo. Co nie działa? Monitoring na scieżkach, odtwarzanie sciezek midi  juz gotowych?  

Najpierw sprawdz czy wszytskie instrumenty są poprawnie zainstalowane na liscie samplitude.

Mozesz rowniez odświerzyć liste uzywając polecenia 're-scan selected VSTi folder'.

Byc moze uszkodzeniu uległ plik .ini

Zawsze dobrze jest zrobić backup lub uzyc opcji 'restore' w menu administration. Wszystko oczywiscie w system/audio.  

BeatOven

Post autor: BeatOven » sobota 29 maja 2010, 11:07

Nie działają ścieżki MIDI sterujące VSTi - hardware na tych samych ścieżkach działa. Nie da się też grać z klawiatury VSTi, chociaż zdarzenia MIDI się zapisują. To się stało nagle. Po prostu po załączeniu kompa nie działało mimo, iż za poprzednim razem wszystko było ok. A jak jest ok, to ja nic nie ruszam. Pliku więc żadnego nie powinno wciąć. Z drugiej jednak strony też bez powodu zmieniają mi się ustawienia Reasona, czasem przestawia się z ASIO4ALL na DX. Oprócz tego że nie da się go już używać, bo charczy. Szkoda, fajny był. VSTi na hoscie Cantabile dropi niemożebnie i w ogóle już z wirtuali nie korzystam poza SynthMasterem stand-alone, który jest niezniszczalny i jedynie przestawia się czasem na klawiaturę komputerową zamiast podłączonego masterkeyboardu. Może źle oceniam Samplituda, może problem jest w moim kompie. Co chwilę mi się coś w nim wysypuje mimo, że obchodzę się z nim jak z jajkiem. Może problem jest w interfejsie Behringera? Szczerze mówiąć nie mam już do tego siły i przyzwyczaiłem się grać co chwilę na czymś innym. To nawet inspirujące. W hardwarze mam podobne brzmiena, tak że w razie czego koncert jako tako zagram.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » sobota 29 maja 2010, 20:53

...Nie działają ścieżki MIDI sterujące VSTi - hardware na tych samych ścieżkach działa. Nie da się też grać z klawiatury VSTi, chociaż zdarzenia MIDI się zapisują. To się stało nagle. Po prostu po załączeniu kompa nie działało mimo, iż za poprzednim razem wszystko było ok. A jak jest ok, to ja nic nie ruszam. Pliku więc żadnego nie powinno wciąć. Z drugiej jednak strony też bez powodu zmieniają mi się ustawienia Reasona, czasem przestawia się z ASIO4ALL na DX. Oprócz tego że nie da się go już używać, bo charczy. Szkoda, fajny był. VSTi na hoscie Cantabile dropi niemożebnie i w ogóle już z wirtuali nie korzystam poza SynthMasterem stand-alone, który jest niezniszczalny i jedynie przestawia się czasem na klawiaturę komputerową zamiast podłączonego masterkeyboardu. Może źle oceniam Samplituda, może problem jest w moim kompie. Co chwilę mi się coś w nim wysypuje mimo, że obchodzę się z nim jak z jajkiem. Może problem jest w interfejsie Behringera? Szczerze mówiąć nie mam już do tego siły i przyzwyczaiłem się grać co chwilę na czymś innym. To nawet inspirujące. W hardwarze mam podobne brzmiena, tak że w razie czego koncert jako tako zagram.... 

Witaj.  SPrawa wygląda grubo. Napewno nie Samplitude jest winne a coś  innego.

Może spróbuj na początek odinstalować i zainstalować na nowo zarówno sterowniki jak i Samplitude. Po to zeby zresetować wszelkie ustawienia.

Przypomnij sobie koniecznie czy zaraz przed pojawieniem sie problemów nie instalowałeś czegoś dodatkowo np. nowszej wersji sterowników czy jakiejkolwiek aplikacji.  Użyj DPC latency checker  i sprawdź czy nie masz problemu z latencją w systemie.  Dlaczego używasz ASIO4ALL? Skoro masz interfejs behringera to uzyj oryginalnych sterowników.  Ostatecznie, kiedy wszytsko juz w systemie bedzie działać perfekt, a tylko w sampltudzie bedą dropy,  musisz sprawdzić jakie masz ustawienia buforów. Jeżeli uzywasz złych steroników to powinienieś ustawić je optymalnie - VIP spokojnie na 4096, natomiast ASIO na 256 w sterownikach karty. Spróbuj sprawdzić czy problem wystepuje zarówno na Economy engine i Hybrid engine. Ustaw multi CPU support jeżeli masz wielordzeniowy procesor  oraz ASIO priority bost. 

Musisz też wiedzieć że wiele instrumentów VST powoduje wiele problemów.  

Jakich konretnie uzywasz?  

Nigdy nie miałem takich problemów jak ty. A uzywam SAmplitudy juz dobre 10 lat.  

BeatOven

Post autor: BeatOven » niedziela 04 lip 2010, 18:11

Witaj.  SPrawa wygląda grubo. Napewno nie Samplitude jest winne a coś  innego.
Może spróbuj na początek odinstalować i zainstalować na nowo zarówno sterowniki jak i Samplitude. Po to zeby zresetować wszelkie ustawienia.
Przypomnij sobie koniecznie czy zaraz przed pojawieniem sie problemów nie instalowałeś czegoś dodatkowo np. nowszej wersji sterowników czy jakiejkolwiek aplikacji.  Użyj DPC latency checker  i sprawdź czy nie masz problemu z latencją w systemie.  Dlaczego używasz ASIO4ALL? Skoro masz interfejs behringera to uzyj oryginalnych sterowników.  Ostatecznie, kiedy wszytsko juz w systemie bedzie działać perfekt, a tylko w sampltudzie bedą dropy,  musisz sprawdzić jakie masz ustawienia buforów. Jeżeli uzywasz złych steroników to powinienieś ustawić je optymalnie - VIP spokojnie na 4096, natomiast ASIO na 256 w sterownikach karty. Spróbuj sprawdzić czy problem wystepuje zarówno na Economy engine i Hybrid engine. Ustaw multi CPU support jeżeli masz wielordzeniowy procesor  oraz ASIO priority bost. 
Musisz też wiedzieć że wiele instrumentów VST powoduje wiele problemów.  
Jakich konretnie uzywasz?  
Nigdy nie miałem takich problemów jak ty. A uzywam SAmplitudy juz dobre 10 lat.  ...

Miałeś rację. Zainstalowałem najnowszą wersję ASIO4ALL i zaczął grać. A ja przez ten czas nagrałem płytę na czymś innym :( Ten interfejs Behringera jest na ASIO - nie ma swoich własnych sterowników. To takie proste pudełko - kupiłem od kolegi za 50 złotych. Instrumenty były mi znane wcześniej jako stabilne pod innymi hostami. Ponieważ gram live jest to dla mnie sprawa priorytetowa. Tym niemniej, na samym początku działał a potem samoistnie się wysypał. Powinien być w pełni kompatybilny z jakąkolwiek wersją ASIO. Inna rzecz, że po wymianie ASIO przestał chrypieć Reason a VST na innych hostach przestały dropić. Wychodzi na to, że po dwóch latach wreszcie wszystko co działało na moiom laptopie znów działa poza Abletonem, który zażyczył sobie po roku podania kodu i twierdzi, że to nie ten, mimo że to ten. Mam go gdzieś - ciągle się zawieszał, a podobno jest do grania na żywo.

ODPOWIEDZ