Cubase SX - opóźnienia po reinstalacji systemu

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
moonmadness
Cubase SX - opóźnienia po reinstalacji systemu

Post autor: moonmadness » środa 30 cze 2010, 12:21

Niedawno restartowałem kompa. Wczesniej wszystko działało jak należy. Teraz uruchomiłem swojego cubase sx, załadowałem wtyczkę BFD i są straszliwe opóźnienia, które uniemożliwiają normalną pracę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. :( Proszę o pomoc

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Cubase SX - opóźnienia po reinstalacji systemu

Post autor: DJOZD » środa 30 cze 2010, 13:19

...Niedawno restartowałem kompa. Wczesniej wszystko działało jak należy. Teraz uruchomiłem swojego cubase sx, załadowałem wtyczkę BFD i są straszliwe opóźnienia, które uniemożliwiają normalną pracę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. :( Proszę o pomoc... 

Sprawdz dczy interfejs nie dzial przypadkiem na fabrycznej latencji 1024 próbek. Jezeli tak to zmniejsz do 256, co daje latencje ok 5-7ms.

moonmadness

Post autor: moonmadness » środa 30 cze 2010, 14:50

...
...Niedawno restartowałem kompa. Wczesniej wszystko działało jak należy. Teraz uruchomiłem swojego cubase sx, załadowałem wtyczkę BFD i są straszliwe opóźnienia, które uniemożliwiają normalną pracę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. :( Proszę o pomoc... 

Sprawdz dczy interfejs nie dzial przypadkiem na fabrycznej latencji 1024 próbek. Jezeli tak to zmniejsz do 256, co daje latencje ok 5-7ms.

...

No właśnie, tylko że nie bardzo wiem gdzie wejść, żeby zmniejszyć tą latencję. Kiedyś to robiłem, ale teraz mam chyba jakies zaćmienie umysłu...

moonmadness

Post autor: moonmadness » czwartek 01 lip 2010, 07:34

Zapomniałem dodać że mam e-mu 1212m. Wczoraj próbowałem zmniejszyć tę latencję, lecz niestety z marnym skutkiem. Okazało się, że w ASIO Multimedia Setup -> Advanced Options mam ustawiony Buffer Size na 5512. Można go zmniejszyć tylko do 512, no ale latencja jest rzecz jasna ciągle odczuwalna. W ASIO Direct Sound Full Duplex Setup jest lepiej, bo tam jest 2048, ale też da się ustawić tylko 512. Nie wiem dlaczego są teraz takie problemy. Wcześniej ich nie było. O co tu chodzi?

moonmadness

Post autor: moonmadness » sobota 24 lip 2010, 11:34

Czy naprawdę nikt nie może mi tu pomóc? Problem jest banalny, a może zbyt trudny? Nie mam do kogo zwrócić się w tej sprawie o pomoc, więc pomyślałem, że znajdzie się ktoś na tym forum, kto będzie w stanie mi pomóc. A tu nic. Ja jestem w tej sprawie bezradny :(

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » sobota 24 lip 2010, 12:22

Sprawdź w Cubase:

Devices - devices setup... - VST Multitrack. Tam w ASIO Driver musisz mieć E-MU ASIO i wtedy klikasz niżej Control Panel, ustawiając latencję, chociać po wybraniu E-MU latencja sama się ustawia na 10ms, co w zupełności wystarczy do bezproblemowej pracy.

NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

moonmadness

Post autor: moonmadness » czwartek 29 lip 2010, 22:32

...
Sprawdź w Cubase:

Devices - devices setup... - VST Multitrack. Tam w ASIO Driver musisz mieć E-MU ASIO i wtedy klikasz niżej Control Panel, ustawiając latencję, chociać po wybraniu E-MU latencja sama się ustawia na 10ms, co w zupełności wystarczy do bezproblemowej pracy.
...

Dziękuję za pomoc. O to chodziło! Pozdrawiam serdecznie Smile

ODPOWIEDZ