Cubase SX - opóźnienia po reinstalacji systemu
-
Re: Cubase SX - opóźnienia po reinstalacji systemu
...Niedawno restartowałem kompa. Wczesniej wszystko działało jak należy. Teraz uruchomiłem swojego cubase sx, załadowałem wtyczkę BFD i są straszliwe opóźnienia, które uniemożliwiają normalną pracę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. :( Proszę o pomoc...
Sprawdz dczy interfejs nie dzial przypadkiem na fabrycznej latencji 1024 próbek. Jezeli tak to zmniejsz do 256, co daje latencje ok 5-7ms.
-
...
...Niedawno restartowałem kompa. Wczesniej wszystko działało jak należy. Teraz uruchomiłem swojego cubase sx, załadowałem wtyczkę BFD i są straszliwe opóźnienia, które uniemożliwiają normalną pracę. Nie mam pojęcia gdzie szukać przyczyny. :( Proszę o pomoc...
Sprawdz dczy interfejs nie dzial przypadkiem na fabrycznej latencji 1024 próbek. Jezeli tak to zmniejsz do 256, co daje latencje ok 5-7ms.
...
No właśnie, tylko że nie bardzo wiem gdzie wejść, żeby zmniejszyć tą latencję. Kiedyś to robiłem, ale teraz mam chyba jakies zaćmienie umysłu...
-
Zapomniałem dodać że mam e-mu 1212m. Wczoraj próbowałem zmniejszyć tę latencję, lecz niestety z marnym skutkiem. Okazało się, że w ASIO Multimedia Setup -> Advanced Options mam ustawiony Buffer Size na 5512. Można go zmniejszyć tylko do 512, no ale latencja jest rzecz jasna ciągle odczuwalna. W ASIO Direct Sound Full Duplex Setup jest lepiej, bo tam jest 2048, ale też da się ustawić tylko 512. Nie wiem dlaczego są teraz takie problemy. Wcześniej ich nie było. O co tu chodzi?
-
Czy naprawdę nikt nie może mi tu pomóc? Problem jest banalny, a może zbyt trudny? Nie mam do kogo zwrócić się w tej sprawie o pomoc, więc pomyślałem, że znajdzie się ktoś na tym forum, kto będzie w stanie mi pomóc. A tu nic. Ja jestem w tej sprawie bezradny :(
Sprawdź w Cubase:
Devices - devices setup... - VST Multitrack. Tam w ASIO Driver musisz mieć E-MU ASIO i wtedy klikasz niżej Control Panel, ustawiając latencję, chociać po wybraniu E-MU latencja sama się ustawia na 10ms, co w zupełności wystarczy do bezproblemowej pracy.
-
...
Sprawdź w Cubase:
Devices - devices setup... - VST Multitrack. Tam w ASIO Driver musisz mieć E-MU ASIO i wtedy klikasz niżej Control Panel, ustawiając latencję, chociać po wybraniu E-MU latencja sama się ustawia na 10ms, co w zupełności wystarczy do bezproblemowej pracy.
...
Dziękuję za pomoc. O to chodziło! Pozdrawiam serdecznie