Cubase SX 3 - trzaski po eksporcie ścieżek

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
leburaque
Cubase SX 3 - trzaski po eksporcie ścieżek

Post autor: leburaque » wtorek 01 cze 2010, 18:52

Uszanowanie!

Problem tyczy się eksportu ścieżek (mixdown'u) w Cubase SX 3. Po wyeksportowaniu sesji do mp3 albo wave słychać w niej trzaski przypominające dropy - krótkie, wysokie, jak przy przerwaniu kabla (czy jakoś tak:).

* Same ścieżki były już chyba milion razy przesłuchane jedna po drugiej, w Cubase i w innych Reaperze. Nie ma w nich żadnych dropów, nieczystości, trzasków etc.

* Wspomniane trzaski pojawiają się w losowych miejscach, za każdym razem w innych i jest ich wystarczająco dużo, żeby dostawać torsji.

* Obróbka jest na laptopie już bez żadnych urządzeń dodatkowych, kart zewnętrznych etc.

* Przy przesłuchiwaniu mixu w Cubase nie dzieją się żadne cuda-wianki, wszystko hula jak należy.

* Procesor nie jest prawie w ogóle obciążony, nie tykam lapa przy eksporcie.

* Wszystkie wtyczki są legalne, rejestrowane: AmpegSVX, reacomp, raegate i reaeq, PSPmixpresor2 i PSPmixsaturaor2, Classic Compresor, SPITFISH. Na sendach mam SIR1 i TAL-DUB. Na sumie Ozone 4. Próbowałem je przełączać na 'standby' i generować ponownie mixdown. To samo.

* Wcześniej się tak nie działo, z sesjami innych zespołów się nic nie dzieje.

Nie znam interakcji wtyczek ze sobą, nie mam też pomysłu co to może powodować. Macie może szanowni Państwo pomysł co to może powodować?

Awatar użytkownika
Szofer

Re: Cubase SX 3 - trzaski po eksporcie ścieżek

Post autor: Szofer » czwartek 03 cze 2010, 14:51

Hej!

A próbowałeś Mixdown w RealTime??

Hej!

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

leburaque

Post autor: leburaque » poniedziałek 21 cze 2010, 14:09

...

Hej!

Hej!...

To trwało dość długo, ale eksportowałem z różnymi ustawieniami różne tracki. W sumie chyba przypadkiem udało się ogarnąć eksport bez tych trzasków: 192kb mp3 44khz stereo mixdown RealTime.

Na słabszych ustawieniach tykanie się pojawiało. Jest jakieś wytłumaczenie tego problemu?

leburaque

Post autor: leburaque » poniedziałek 21 cze 2010, 14:55

...
...

Hej!

Hej!...

To trwało dość długo, ale eksportowałem z różnymi ustawieniami różne tracki. W sumie chyba przypadkiem udało się ogarnąć eksport bez tych trzasków: 192kb mp3 44khz stereo mixdown RealTime.

Na słabszych ustawieniach tykanie się pojawiało. Jest jakieś wytłumaczenie tego problemu?...

Tfuuu! Pojawiło się właśnie na słabszych ustawieniach. I na każdym bez Real Time'u. Przepraszam za pomyłkę.

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » środa 23 cze 2010, 10:43

a sam kubuś jest legal czy h2o czy cracked? pytam bo jak używałem softu h2o i za dużo mi się w inserty czasem wrzuciło to był ten sam problem.
www.despisestudio.com

leburaque

Post autor: leburaque » czwartek 24 cze 2010, 11:05

...a sam kubuś jest legal czy h2o czy cracked? pytam bo jak używałem softu h2o i za dużo mi się w inserty czasem wrzuciło to był ten sam problem.... 

Wtyczki opłaciłem, ale za Cuba jestem wdzięczny ekspertom z H2O. Powiedzmy, że mam triala. Nie spalcie mnie na stosie.

Ale problem jest w takim razie bardziej skomplikowany, bo zwykle kiedy obrabiam jakieś sesyjki, to są one rozbudowane i to mocno. Kiedyś w ogóle miałem tendencję do zapinia wszystkiego na insertach ścieżek, zamiast grup i robienie sendów. W efekcie czego - mam pełno sesji, gdzie wtyczek jest 4x więcej i nie ma tego problemu.

Dalej nie mam pomysłu.

ODPOWIEDZ