Ableton Live 8.1.3 - problemy na scenie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Re: Ableton Live 8.1.3 - problemy na scenie

Post autor: Kubańczyk » piątek 28 maja 2010, 12:51

Kurcze trochę kręcimy się po omacku, bo na wywrotki programu mogą mieć wpływ: użycie niekompatybilnego vst/vsti, drivery interfejsu (przy różnych stosunkach obciążenie/latencja różnie bywa ze stabilnością), faktyczne wykonanie jakiejś operacji w programie - która wykrzacza go - czyli bug, kwestia chłodzenia i problemów z latencją DCP itd.
U mnie codziennie jest coś nowego. Np. podczas grania - dokładania kolejnych instrumentów i wtyczek wszystko jest OK i obciążenie jest stałe. Następnego dnia otwieram projekt, a tu zużycie ponad 100%.
Nie potrafię nad tym chwilowo zapanować, na szczęście nie gram live, ale w przyszłości mam zamiar.
Też używam 8.13, ale w zasadzie traktuję tę wersję jako poczekalnia do wersji finalnej (bez bugów).

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

perfektsound

Post autor: perfektsound » piątek 28 maja 2010, 16:36

...
Kurcze trochę kręcimy się po omacku, bo na wywrotki programu mogą mieć wpływ: użycie niekompatybilnego vst/vsti, drivery interfejsu (przy różnych stosunkach obciążenie/latencja różnie bywa ze stabilnością), faktyczne wykonanie jakiejś operacji w programie - która wykrzacza go - czyli bug, kwestia chłodzenia i problemów z latencją DCP itd.

No w sumie racja, ale akurat w przypadku Abletona 8 nie trzeba az tak daleko szukac - winny jest producent ktory wypuscil za szybko nowa niedopracowaną wersje - zobacz sobie po forach, zwlaszcza abletonowym, ludziom sie ósemka sypie jak świat długi i szeroki. Dla mnie to jest nieco samobojcza decyzja Abletona, bo co jak co, ale do wersji 7 Live bylo synonimem stabilnosci, w koncu to soft na scene. 

Alternatywna muzyka elektorniczna.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » sobota 29 maja 2010, 10:20

...Nie bawiłem się 7 tak wiec porównania nie mam. Ale z 8 nie mam problemów. A co do tego launchpad'a - wczoraj kręciłem cały wieczór i nic złego nie zaobserwowałem. Może po prostu kolega ma wadliwą sztukę?... 

Sprawdzałem inny egzemplarz, było to samo. Spróbuj zrobić tak:

1) w nowym projekcie (koniecznie live 8.1.3) stwórz 6 kanałów midi (ctrl+shit+t 6 razy)

2) stwórz klip midi na ostatnim kanale

3) skasuj pierwszy kanał audio. Teraz wciskając na launchpadzie mixer powinieneś zauważyć, że "coś jest nie tak"

Dostałem oficjalne potwierdzenie zarówno z novation jak i z abletona (ale od nich po ponad miesiącu bombardowania klipami/video itd.)

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » poniedziałek 07 cze 2010, 11:12

...Sorki za nieobecność ale się urlopiłem :)
Dzisiaj wieczorem zerknę i dam znać czy takie działania wywalą obsługę LP...

Z radością stwierdzam, że po zainstalowaniu 8.1.4b2 rozwiązany został problem z LP, oraz zdążyłem na tej becie zagrać koncert - bez przeskoków w dźwięku (chyba, że na beat-repeat hehe ;) )! Mam nadzieję, że sprawa z zapychanym ramem też zostanie rozwikłana (jestem w kontakcie z supportem).

ODPOWIEDZ