Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW
Nie wiem jak to jest u Was Panowie ale u mnie Reaper w wersji 64 bitowej widzi, uruchamia i normalnie obsługuje wszystkie wtyczki jakich używam. W przypadku wtyczek 32 bitowych pojawia się tylko na pasku tytułowym okna GUI danej wtyczki napis "nazwa wtyczki (x86 bridged) i to tyle. Nie wiem jak z obsługą pamięci tego typu wtyczki ale na pewno za jakiś czas sprawdzę. Wygląda to też tak jakby tego typu wtyczki uruchamiały się jako osobny proces. W oknie wyboru plug-inu do załadowania wtyczki 32 bitowe mają dopisek (x86). Jeśli używacie Reapera to chyba nie ma sensu wydawać kasy na jakiś dodatkowy soft skoro Reaper załatwia obsługę wtyczek 32 bit na 64 bitowym systemie niejako "z urzędu".
Pozdrawiam.
Re: Windows 7 - najwydajniejsza wersja dla DAW
Trillian zaraz też będzie 64bit - 22. lutego.
Zaletą 64bitowych wtyczek, poza oczywistym dostępem do pamięci jest też mniejsze użycie CPU. W praktyce, u mnie przekłada się to na zysk w okolicach 30%.
Cubase niby też posiada swój własny bitbridge, ale co próbuję na nim uruchomić, to nie działa. Dlatego też nawet oficjele Steinberga mówią, żeby jBridge używać. Mała pchełka, kosztuje nic prawie, a właściwie rzadko się zdarza coś, co by nie działało.
- Piotr
Ulala! Ale tu się pozmieniało!
Wracając do tematu, w innym wątku ktoś pisał, że w W7 64bit i cubase4 ma problemy, wy piszecie, że W7 64bit sprawdza się b. dobrze i problemów nie ma. Jestem skonsternowany. Może ktoś działał na W7 64 z cubase sx3? Były problemy, da się to uruchomić?
Pozdrawiam
...
Cubase niby też posiada swój własny bitbridge, ale co próbuję na nim uruchomić, to nie działa. Dlatego też nawet oficjele Steinberga mówią, żeby jBridge używać. Mała pchełka, kosztuje nic prawie, a właściwie rzadko się zdarza coś, co by nie działało.
- Piotr
...
Potwierdzam. JBridge jest mostkiem naprawde działającym. Oczywiście jeżeli DAW sam mostkowałby sobie wtyczki podobnie jak robi to Jbridge, byloby idelanie. Ale tak na razie nie jest.
PS. Ten Reaper na pewno bridżuje sobie wtyczki na odzielne procesy???
Warto też wiedzieć, przed zakupem Windows 7, że od wersji Professional wzwyż, Windows 7 posiada funkcję kopii zapasowej całego systemu, oraz wybranych w trakcie wykonywania kopii dysków (partycji). Bardzo przydatna opcja. Po instalacji systemu, sterowników, oraz wszelkiego oprogramowania, od DAW po różnego rodzaju wtyczki i inne programiki, można wykonać kopie zapasową, oraz bootowalny dysk CD. W razie padnięcia dysku, wystarczy odpalić kopie z CD, na identycznej zasadzie jak się instaluje nowy system i po 10, 15, lub 30 minutach, mamy postawiony nowy system, ze wszystkimi sterownikami i oprogramowaniem. Ja wybrałem wersje Professional x64 i pod Sonar 8.5 (32 bitowym), wszystkie wtyczki 32 bitowe działają bez zastrzeżeń - tak jak to było na XP.
- ZgibniewZiobor
Chcę się przesiąść na Win 7 64bit. Czy Cubase5, Wavelab6, Ableton8 będą sprawiać problemy? Czy wszystkie wtyczki VSTi będą śmigać jak pod XP32?
...
Chcę się przesiąść na Win 7 64bit. Czy Cubase5, Wavelab6, Ableton8 będą sprawiać problemy? Czy wszystkie wtyczki VSTi będą śmigać jak pod XP32?
...
Witam
Posiadam Win 7 Ultimate 64 bity kubuś 5 i wavelab6 działają bez zastrzeżeń, narazie wszystko śmiga, co do wtyczek to korzystam z uada2 i powercore ale i te nie sprawiają problemów więc myśle zę możesz śmiało się przesiadać
Pozdrawiam
Marcin 'Hwoarang'
- ZgibniewZiobor
...ale czy natywne vst i vsti będą śmigać? Obawiam się, używam PSP, Waves, Sonnoxa i sporo instrumentów vst.
...
Warto też wiedzieć, przed zakupem Windows 7, że od wersji Professional wzwyż, Windows 7 posiada funkcję kopii zapasowej całego systemu, oraz wybranych w trakcie wykonywania kopii dysków (partycji). Bardzo przydatna opcja. Po instalacji systemu, sterowników, oraz wszelkiego oprogramowania, od DAW po różnego rodzaju wtyczki i inne programiki, można wykonać kopie zapasową, oraz bootowalny dysk CD. W razie padnięcia dysku, wystarczy odpalić kopie z CD, na identycznej zasadzie jak się instaluje nowy system i po 10, 15, lub 30 minutach, mamy postawiony nowy system, ze wszystkimi sterownikami i oprogramowaniem. Ja wybrałem wersje Professional x64 i pod Sonar 8.5 (32 bitowym), wszystkie wtyczki 32 bitowe działają bez zastrzeżeń - tak jak to było na XP....
Funkcja kopii zapasowej w Windows 7 jest paskudnym marketingowym kłamstwem ze strony MS. O ile w przypadku Windows Vista ta funkcja działa prawidłowo, to w 7 możemy przywrócić cały system wyłącznie na partycji na której jest zainstalowany Windows 7 o tym samym numerze identyfikacyjnym co ten znajdujący się w kopii zapasowej. Krótko mówiąc, jeżeli awaria wiąże się z utratą np. plików systemowych to nie ma problemu, jeżeli padnie dysk to jesteśmy załatwieni i musimy stawiać system na nowo.