...O Piotr! Super!
Cubase 5
Chyba maloprawdopodobne ze przy instalacji choru byla mozliwosc niezaznaczenia word builder'a
Poza tym przy okazji jeszcze mam pytanie, dlaczego w niektorych multis c w 4 oktawie brzmi jak g ;)
rozumiem ze rozne brzmienia ale nie da sie grac w lewej w g a w prawej c czy b......
Ja działam też na C5 i u mnie bez problemu się zainstalowało wszystko (zarówno 32 jak i 64bit). Wtyczkę Wordbuildera masz w midi insertach, czyli po lewej stronie w inspektorze. Plik WordBuilderPlayVST.dll powinien znajdować się tutaj:
Program Files\\Common Files\\Steinberg\\Shared Components\\
W razie czego wyszukaj go i skopiuj/przenieś.
Co do nieprawidłowego brzmienia - multi są tak upakowane na klawiaturze, żeby zmieścić jak najwięcej na jak najmniejszej ilości kanałów midi. Czyli wiadomo, na przykład tenory nie mają skali 88 dźwięków, tylko pewnie około dwóch oktaw. A to znaczy, że na 88 klawiszy można upakować kilka różnych sylab. Multi mają działać tylko i wyłącznie z Worbuilderem, który w zależności od tekstu wysyła odpowiednie dźwięki na odpowiedni kanał.
Niewygodą tego rozwiązania jest to, że na przykład Cubase w trakcie edycji całkowicie olewa midi inserty (włącznie z WB), przez co słyszymy tylko jeden kanał (ten na który mamy track ustawiony) - wraz z wynikającymi z tego powodu efektami ubocznymi, o których wspomniałeś.
- Piotr