Symphonic Choirs

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Pietro
Re: Symphonic Choirs

Post autor: Pietro » sobota 27 mar 2010, 13:48

...O Piotr! Super!
Cubase 5
Chyba maloprawdopodobne ze przy instalacji choru byla mozliwosc niezaznaczenia word builder'a
Poza tym przy okazji jeszcze mam pytanie, dlaczego w niektorych multis c w 4 oktawie brzmi jak g ;)
rozumiem ze rozne brzmienia ale nie da sie grac w lewej w g a w prawej c czy b......

Ja działam też na C5 i u mnie bez problemu się zainstalowało wszystko (zarówno 32 jak i 64bit). Wtyczkę Wordbuildera masz w midi insertach, czyli po lewej stronie w inspektorze. Plik WordBuilderPlayVST.dll powinien znajdować się tutaj:

Program Files\\Common Files\\Steinberg\\Shared Components\\

W razie czego wyszukaj go i skopiuj/przenieś. 

Co do nieprawidłowego brzmienia - multi są tak upakowane na klawiaturze, żeby zmieścić jak najwięcej na jak najmniejszej ilości kanałów midi. Czyli wiadomo, na przykład tenory nie mają skali 88 dźwięków, tylko pewnie około dwóch oktaw. A to znaczy, że na 88 klawiszy można upakować kilka różnych sylab. Multi mają działać tylko i wyłącznie z Worbuilderem, który w zależności od tekstu wysyła odpowiednie dźwięki na odpowiedni kanał.

Niewygodą tego rozwiązania jest to, że na przykład Cubase w trakcie edycji całkowicie olewa midi inserty (włącznie z WB), przez co słyszymy tylko jeden kanał (ten na który mamy track ustawiony) - wraz z wynikającymi z tego powodu efektami ubocznymi, o których wspomniałeś. 

- Piotr

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 27 mar 2010, 14:31

no co takiego!?
nie mam tego pliku na dysku
dlatego go nie ma w insertach midi

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 27 mar 2010, 14:59

mialo byc cos takiego ;)
dzieki Piotr
zrobcie tu prosze mozliwosc edycji postow

Pietro

Post autor: Pietro » sobota 27 mar 2010, 15:42

To zainstaluj jeszcze raz. Instalator powinien pytać czy zainstalować WB, bo są tam różne formaty do wyboru, nie tylko VST, a w przypadku wersji 64bit instalatora pyta jeszcze czy chcemy 32 czy 64bit czy oba.

Ja co prawda nie posiadam dysku instalacyjnego, więc sprawdzić nie mogę, ale jestem prawie pewien, że możliwość zainstalowania WB jest ;).

- Piotr 

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 27 mar 2010, 15:48

zainstalowalem osobno WB ze strony sounsonline lecz jak sie okazalo nie jest on w PLAY :) tylko kompakt zdaje sie wersja 1.1.6
Rozumiem ze mam instalowac do folderu gdzie sa inne pluginy midi tak? (chwilowo bez dvd romu w kompie wiec szukam instalki play na stronie producenta)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 27 mar 2010, 15:50

znalazlem ;)
zaraz dam znac;)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » sobota 27 mar 2010, 15:57

instalacja bezproblemowa, bardzo szybka, bez podawania sciezki dostepu.
Oczywiscie jest juz widoczny wsrod innych pluginow midi
Pozdrawiam
ps. nareszcie moge z pelna paleta narzedzi obejrzec tutoriale sypmphonic choirs

Wronek

Post autor: Wronek » sobota 27 mar 2010, 18:15

Kurcze, powiedzcie co mam zrobić żeby mi chóry zadziałały? Nie bardzo rozumiem co to jest ta wtyczka midi w kontekście WordBuildera . A pracuję na Reaper'ku - wszystkie instr. CCC działają bez zarzutu tylko te chóry, na których w sumie bardzo mi zależało.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 28 mar 2010, 12:46

WordBuilder musi być widoczny jako plugin midi. Uruchamiasz go na kanale midi którym sterujesz chórami.
http://www.soundsonline.com/updates.php - na tej stronie w razie potrzeby możesz pobrać instalkę

Wronek

Post autor: Wronek » niedziela 28 mar 2010, 16:30

...WordBuilder musi być widoczny jako plugin midi. Uruchamiasz go na kanale midi którym sterujesz chórami.
http://www.soundsonline.com/updates.php - na tej stronie w razie potrzeby możesz pobrać instalkę ...
------------------------------------------------
Dzięki,zainstalowałem właśnie tę nową wersję WordBuildera. Niestety Reaper nie widzi tej wtyczki midi. Próbowałem kopiować plik WordBuilderPlayVST.dll do różnych katalogów Reapera (Plugins/fx) i nic. Może jest ktoś, komu udało się zaprząc do pracy Symphonic choirs+WordBuilder?

ODPOWIEDZ