Samplitude 11 - Take'i

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
zagloba2009
Samplitude 11 - Take'i

Post autor: zagloba2009 » środa 17 lut 2010, 21:46

Mam pytanie do użytkowników Samplitude.

Nagrywając w Samplitude kilka wersji jednego utworku zapisują się one jako take'i i jakby nakładają się na siebie, tzn. na pierwszy nakłada się drugi, na drugi trzeci itd. Potem można je wybierać za pomocą take managera i np, kleić.

I teraz pytanie - mam materiał w WAV'ie, nagrany na jakimś przenośnym rejestratorze, który zaimportowałem do Samplitude. Zawiera on kilka wersji utworku, ale nagranych bezpośrednio jeden po drugim. Pociąłem je sobie na poszczególne obiekty i chciałbym je nałożyć na siebie, aby można je było kleić tak jak nałożone na siebie take'i. Chodzi mi o to, żebym miał jakby edycję "w pionie" a nie w poziomie.

Jak to zrobić?

Dysponuję Samplitude 11 PRO.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Samplitude 11 - Take'i

Post autor: DJOZD » czwartek 18 lut 2010, 08:12

...
Mam pytanie do użytkowników Samplitude.

Nagrywając w Samplitude kilka wersji jednego utworku zapisują się one jako take'i i jakby nakładają się na siebie, tzn. na pierwszy nakłada się drugi, na drugi trzeci itd. Potem można je wybierać za pomocą take managera i np, kleić.

I teraz pytanie - mam materiał w WAV'ie, nagrany na jakimś przenośnym rejestratorze, który zaimportowałem do Samplitude. Zawiera on kilka wersji utworku, ale nagranych bezpośrednio jeden po drugim. Pociąłem je sobie na poszczególne obiekty i chciałbym je nałożyć na siebie, aby można je było kleić tak jak nałożone na siebie take'i. Chodzi mi o to, żebym miał jakby edycję "w pionie" a nie w poziomie.

Jak to zrobić?

Dysponuję Samplitude 11 PRO....

Szczerze mówiąc nie jest do końca jasne co chcesz właściwie zrobić. Chodzi ci o możliwość wybierania fragmentów z różnych ujęć i połączenie ze sobą w jedną wersje, czy może jeszcze coś innego? 

Jeżeli chcesz zrobić jedną wersje z tych trzech, to poprostu postaw 4 scieżki, ustaw 3 ujęcia jednen pod drugim tak by graly równo ze sobą, a potem poprostu wklejaj c / v  odpowiadające ci fragmenty z poszczególnych wersji na pustą ścieżke.  

zagloba2009

Post autor: zagloba2009 » czwartek 18 lut 2010, 08:46

Szczerze mówiąc nie jest do końca jasne co chcesz właściwie zrobić. Chodzi ci o możliwość wybierania fragmentów z różnych ujęć i połączenie ze sobą w jedną wersje, czy może jeszcze coś innego? 

Spróbuję doprecyzować: najpierw opiszę funkcję o którą mi chodzi. Weźmy taką sytuację - nagrywam w Samplitude na kilka śladów. Dogrywając kolejne wersje do tego co już zostało nagrane tworzą się kolejne take'i i ujmując obrazowo - nakładają się jakby na siebie. Potem za pomocą take managera lub take composera można sobie wybrać tą wersję, która nam odpowiada. Czyli edycja odbywa się jakby w pionie.

I teraz doprecyzuję pytanie: Mam materiał nagrany na jakimś przenośnym rejestratorze, ale w kilku śladach. Czyli to co zasugerowałeś będzie raczej odpada, bo materiał ma 5 śladów, więc chcąc tworzyć kolejne ślady dla tych 8 wersji i układając je pod sobą wyjdzie nam 40 śladów i praca będzie dość uciążliwa. Chodzi mi o to, żeby kolejne wersje nagrania zrobić jako take'i i ponadkładać warstwowo na siebie, dokładnie tak, jak opisałem to przy nagrywaniu bezpośrednio na Samplitude. Dzięki temu będę miał 5 śladów a nie 40.

Przypuszczam że jakoś się to da zrobić.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 18 lut 2010, 09:07

...

Przypuszczam że jakoś się to da zrobić....

Wielośladowe podmienianie ujęć  załatwia się za pomocą Revolver Tracks.  

http://www.youtube.com/watch?v=dKBsju4tCh4

Jednak najlepiej robić to (uzywać RT) już na początku pracy podczas rejestracji. 

zagloba2009

Post autor: zagloba2009 » czwartek 18 lut 2010, 09:35

Wielośladowe podmienianie ujęć  załatwia się za pomocą Revolver Tracks.  

Nie do końca. Edycję wielośladową daje właśnie praca na take'ach. Natomiast Revolver Tracks tworzy jakby kolejne wersje sesji, dzięki czemu bez kopiowania całego projektu można zrobić kilka wersji sklejek i łatwo przełączać się między nimi.

Natomiast podminianie ujęć daje właśnie struktura pracy na take'ach. I właśnie o to mi chodziło. Jeśli - jak na tym filmie - nagrywam od razu w samplitude, to take;i tworzą się automatycznie i mam problem z głowy. Natomiast głowię się jak to zrobić, kiedy materiał mam w postaci "ciągłej" - 8 wersji 5-śladowego utworu jedna po drugiej. Chciałbym poszczególne wersje utworku zrobić jako kolejne take'i i nałożyć na siebie i pracować warstwowo - jak widać to na filmie.

Podobną możliwość daje np. program AudioDesk produkcji MOTU.

ODPOWIEDZ