Instalacja Leoparda na PC - możliwa?
czy to w ogóle chodzi na PCtach?
Pozdrawiam
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
Re: Instalacja Leoparda na PC - możliwa?
...Witam, czy ktoś z Was instalował może system operacyjny MAc'a Leopard?
Pozdrawiam...
Tak, ten zabieg nazywa się Hackintosch i nie do końca jest legalny. Odkąd Mac robi komputery na podzespołach intela jest to wykonalne.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
Pozdrawiam...
Tak, ten zabieg nazywa się Hackintosch i nie do końca jest legalny. Odkąd Mac robi komputery na podzespołach intela jest to wykonalne.
Aha dzienks :) a czy jaki shackowany Macintosh jest w pełni funkcjinalny?
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.
- Soundscape
- Kontakt:
...
Pozdrawiam...
Tak, ten zabieg nazywa się Hackintosch i nie do końca jest legalny. Odkąd Mac robi komputery na podzespołach intela jest to wykonalne....
Generalnie dowiedziałem się iż są dwa takie projekty: OSX 86 i Hacintosh. Mac OS jest tak "zcrackowany", żeby OS nie rozpoznał, że jest instalowany na - cytuję kolegę - "komputerze marki wujek Józek w garażu" I jest to faktycznie mało legalne, ponieważ legalnych update`ów do OS nie da się ściągnąć.
Efektem tego był choćby Logic na pececie, ale nie dam głowy, że wszędzie to zadziała. Składa się na to wiele elementów jeszcze, chociażby podzespoły.
Odobiście nie wiem, czy opłaca się to robić.
...
...
Pozdrawiam...
Tak, ten zabieg nazywa się Hackintosch i nie do końca jest legalny. Odkąd Mac robi komputery na podzespołach intela jest to wykonalne....
Generalnie dowiedziałem się iż są dwa takie projekty: OSX 86 i Hacintosh. Mac OS jest tak "zcrackowany", żeby OS nie rozpoznał, że jest instalowany na - cytuję kolegę - "komputerze marki wujek Józek w garażu" I jest to faktycznie mało legalne, ponieważ legalnych update`ów do OS nie da się ściągnąć.
Efektem tego był choćby Logic na pececie, ale nie dam głowy, że wszędzie to zadziała. Składa się na to wiele elementów jeszcze, chociażby podzespoły.
Odobiście nie wiem, czy opłaca się to robić.
...
Możliwa opcja:)
Czy legalna? Jest nawet krajowy producent takich komputerów ( nie będę podawał bezpośredniego linka, ale proszę googlac z klucza: ToMACto ).
Coraz więcej firm w tej kwestii na świecie zaczyna wygrywać procesy z Apple, więc chyba coś powinno się zmienić na lepsze i u nas w kraju. Prawdę mówiąc nie zagłębiałem się w mocno w problem pełnej legalności, ponieważ w moim przypadku ma takie rozwiązanie służyć czysto amatorsko, nie komercyjnie. Sam legalny system osx można nabyć, trochę absurdlana zdaje się być licencja obejmująca tylko i wyłącznie produkty firmowe Appla.
Mam kilku znajomych, którzy od pracują na PC/OSX wlasnie pod katem audio oraz grafiki. Przede wszystkim trzeba dobrać płytę główną z odpowiednim chipsetem.
Tutaj wszelkie informacje:
http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
oraz polskojęzyczne forum:
http://forum.osx86.pl/
Czy opłaca się to robić? Cóż za kwotę około 3-5 tys. pln mamy potężną maszynę z procesorem i7, ogromnym dyskiem, zapasem szybkiego ramu i systemem, który może być alternatywą dla MS. Zaletą tego rozwiązania jest oczywiście przejście na dowolny inny system operacyjny.Konfiguracje o podobnych parametrach Appla są średnio 100% droższe( jeśli nie więcej). Oczywiście płacimy, za testowane konfiguracje, "niepowtarzalny" design:) i oczywiście samą, legendarną markę. Myślę, że dla mniej zasobnych kieszeni jest to dobra forma zapoznania się z możliwościami systemu osx.
i jeszcze wkleję ze strony producenta PC z OSX w Polsce z zakładki FAQ:
"1. Czy do zestawu dołączona jest płyta instalacyjna OSX?
Tak, do każdego zestawu dołączamy oryginalną płytę DVD z systemem Mac OS X 10.5 Leopard.
2. Czy EFI jako fizyczna część jest rozwiązaniem efi-x?
Tak, komputery toMaCto są wyposażone w moduły EFI-X, dzięki czemu, mamy pewność, że nasz system będzie działał pomimo aktualizacji. W przypadku emulowanych EFI, sysytemu musi być modyfikowany i nie może być aktualizowany - tego nie chcemy dla naszych klientów. Zakładamy, że najważniejsza jest prostota użytkowania.
3. Czy po zainstalowaniu OSX mogę aktualizować system przez "System Update"?
Tak, używanie fizycznych modułów EFI-X pozwala na korzystanie z systemu, dokładnie tak samo, jak na komputerach firmy Apple. Aktualizacje, reinstalacja systemu czy też używanie programów firm Apple, Adobe i innych, przeznaczonych na Mac OS X użytkowane są dokładnie tak samo jak w przypadku komputera Macintosh.
"
;)
Nie producent tylko składacz - lista współpracującego sprzętu z osx jest na osx86.
Nie wiem o jakich firmach piszesz które wygrywaja w tej kwestii z Apple ale po 1. nikt z apple nie wygra po 2. nikt nie może podważyc prawidłowych zapisów licencji i po 3 to wszystko jest NIELEGALNE
Apple jako producent sprzedaje platforme jaka jest komputer plus system - nie masz prawa systemu zainstalowac na niczym innym niż sprzet apple więc co z tego że sie da jak jest to nielegalne(i w pełni zgodne z logika i prawem)
Ot mozna sie pobawic ale po co skoro to samo zrobimy na windowsie z równa wydajnością?czasy pierwszych osx gdzie pecety musiały sie męczyć na dziurawych systemach i słabym sofcie dawno minęły
...
Nie producent tylko składacz - lista współpracującego sprzętu z osx jest na osx86.
Nie wiem o jakich firmach piszesz które wygrywaja w tej kwestii z Apple ale po 1. nikt z apple nie wygra po 2. nikt nie może podważyc prawidłowych zapisów licencji i po 3 to wszystko jest NIELEGALNE
Apple jako producent sprzedaje platforme jaka jest komputer plus system - nie masz prawa systemu zainstalowac na niczym innym niż sprzet apple więc co z tego że sie da jak jest to nielegalne(i w pełni zgodne z logika i prawem)
Ot mozna sie pobawic ale po co skoro to samo zrobimy na windowsie z równa wydajnością?czasy pierwszych osx gdzie pecety musiały sie męczyć na dziurawych systemach i słabym sofcie dawno minęły...
Tak jak pisałem, nie zwracałem wielkiej uwagi na legalność takiego rozwiązania, a moje wiadomości skończyły się na rozpoczęciu procesu Psystara z Apple, oraz kilku informacjach z Norwegii, gdzie rzeczowych odpowiedzi od apple domagał się rzecznik konsumetów na temat używania legalnie zakupionego softearu apple na innch produktach.Zarzuca sie im monopolistyczne konstrukcje prawne licencji ds. uzytkowania ich softwearu.
"gdzie pecety musiały sie męczyć na dziurawych systemach i słabym sofcie dawno minęły... "
Tak przy vista, jak i windows 7 aktualizacji łatających system ukazuję się kilka, jeśli nie kilkanaście miesięcznie. Do tego dołożyć miarowe zapychanie się systemu, a co za tym idzie powolne zamulanie systemu.
Zgadzam się, że obecne osx nie są już tak razaco dominujace nad swiezymi windowsami.
Jednak, dla mnie zaleta pracy na osx jest walsnie wydajniejsza praca przy nawet slabszych konfiguracjach sprzetowych niz w przypadku windowsa. Jednoczesna praca na kilku nawet porcesozernych aplikacjach, daje wciaz lepszy komfort pracy niz w systemie MS.
I w zasadzie mozna sobie w domowych warunkach stestowac praktycznie alternatywny system, a jesli komus bedzie odpowiadac taka opcja, moze sie sklonic do zakupu produktu appla:)
Tak przy vista, jak i windows 7 aktualizacji łatających system ukazuję się kilka, jeśli nie kilkanaście miesięcznie.
Hmmm, a to jest wada?