Jak uzyskać obraz dwóch dźwięków w jednym oknie?
Re: Jak uzyskać obraz dwóch dźwięków w jednym oknie?
Nie myślałem, że trzeba będzie do problemów muzycznych używać Excela, ale jak widać ten program wszystko może
Źle myślicie, koledzy . To nie jest tak, że Excel jest taki super, że nadaje się nawet do muzyki. Po prostu dźwięk w zapisie cyfrowym to zwykły ciąg liczb, i każdy program do przetwarzania ciągów liczb może dźwięk przetwarzać czy rysować przebiegi. Excel jest o tyle marny, że można doń wsadzić tylko krótkie dźwięki, maksymalny rozmiar arkusza to 65536 wierszy i 256 kolumn do wersji 2003, czyli niecałe 1.5 sekundy przy 44.1. Więcej, ale jak na potrzeby audio wcale nie tak dużo, w 2007.
W Excelu można nawet prosty mix krótkich dźwięków zrobić, chociaż bez wyrafinowanych efektów. Ale amplitudę, normalizację, delay zrobisz. W lepszych programach matematycznych, w rodzaju Matlaba, zrobienie nawet filtra/EQ czy konwolucji to minuta osiem.
Jeśli te ataki itd chcesz badać z obwiedni, to w Excelu też możesz zrobić sobie obwiednię (krótkiego dźwięku, oczywiście), powiedzmy RMS w oknie 20ms, i ją ładnie narysować.
Ale jak chcesz prosto i bez zawansowancych wodotrysków, może ten Reaper ci wystarczy. Zależy trochę z czego i na jakiej uczlni ta magisterka
...
Ale jak chcesz prosto i bez zawansowancych wodotrysków, może ten Reaper ci wystarczy. Zależy trochę z czego i na jakiej uczlni ta magisterka
...
Ten Reaper to ciekawy program. W sumie robi to, o co mi chodzi (nie wiem, czy można nałożyć obrazy trzech lub więcej próbek), ale co dalej? Ma jakiś eksport grafiki, czy pozostają zrzuty ekranowe? (Tak mi przyszło do głowy, że eksport grafiki w tego rodzaju programach może być dość rzadko spotykaną funkcją. Obym się mylił.)
W lepszych programach matematycznych, w rodzaju Matlaba, zrobienie nawet filtra/EQ czy konwolucji to minuta osiem.
A w rodzaju Matlaba są niezastąpione w domowych warunkach Scilab i Octave i oba darmowe. Nie da się ukryć, że żyjemy w pięknych czasach.
Super. Wielkie dzięki PiotrK. Dzięki Tobie i koledze Pawelq powinienem sobie poradzić z moim problemem. Życzę Wam pomyślności w Nowym Roku 2010 i dalszej chęci pomagania innym.