Cubase SX i zewnętrze inserty/sendy - czy można?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Respectus
Cubase SX i zewnętrze inserty/sendy - czy można?

Post autor: Respectus » poniedziałek 30 lis 2009, 10:34

Witam! Mam takie pytanie do caubase'owców. Mam do dyspozycji e-mu 1212 plus ADA8000 i zastanawiam się nad mozliwoscią wpięcia w slad audio zewnętrznego kompresora sprzętowego (na podobnej zasadzie jak w insert w zwykłym mikserze). Czy coś takiego jest mozliwe? I jak mniej więcej wygląda taka konfiguracja? Czy nie ma problemu z wiekszą latencja? Jak potem realizuje się downmix?

Awatar użytkownika
szkudlik

Re: Cubase SX i zewnętrze inserty/sendy - czy można?

Post autor: szkudlik » poniedziałek 30 lis 2009, 12:15

...
Witam! Mam takie pytanie do caubase'owców. Mam do dyspozycji e-mu 1212 plus ADA8000 i zastanawiam się nad mozliwoscią wpięcia w slad audio zewnętrznego kompresora sprzętowego (na podobnej zasadzie jak w insert w zwykłym mikserze). Czy coś takiego jest mozliwe? I jak mniej więcej wygląda taka konfiguracja? Czy nie ma problemu z wiekszą latencja? Jak potem realizuje się downmix?...

Można, na kilka sposobów

1) użyc dedykowanego VST z karty EMU (nie pomne nazwy) który kieruje strumień na określone wyjście i wciąga z określonego wejścia. Zaletą jest to że kieruje się całość od razu w wyjście fizyczne. Nie używałem.

2) Użyć mechanizmu Cubase (od SX3 chyba toto jest) - External Effect. W tym miejscu trzeba jeszcze odpowiednio ustawić patchmix karty (stworzyć kanał dla wejścia i wyjścia fizycznego). Dość upierdliwe. Tego akurat używałem

Latencją się nie przejmuj, większość VST ją wprowadza a cubase kompensuje

Zgrywka - tylko w realtime

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ