Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
aandrew04 - Posty:63
Superior Drummer 2.0 + Roland TD7
autor: aandrew04 » niedziela 01 lis 2009, 11:09
Witam,
mam pytanie do użytkowników Superior drummer o ich doświadczenia i spostrzeżenia dotyczące współpracy tego oprogramowania z modułami perkusyjnymi. W moim przypadku występuje problem z hi-hatem tzn. sygnał midi (wys. dźwięku) który jest wysyłany przez moduł w momencie gdy hi-hat jest zamknięty jest identyczny z tym, który wysyłany jest przy otwartym hi-hatcie. Co ciekawe, superior reaguje (gra prawidłowo) na grę samym pedałem od hi-het'u natomiast na uderzenie w otwarty i zakmnięty reaguje jednakowo. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam.
-
grembo
autor: grembo » niedziela 01 lis 2009, 11:58
nie mam doswiadczenia w tym temacie (tylko Korg Padkontrol). Ale wyglada mi ze remaping powinien pomoc.
-
preceli
autor: preceli » niedziela 01 lis 2009, 12:42
...nie mam doswiadczenia w tym temacie (tylko Korg Padkontrol). Ale wyglada mi ze remaping powinien pomoc...
Dokładnie.
Roland TD7 to kawał fajnego sprzętu, ale i on będzie bezradny jak się nie zamapuje/przypisze odpowiednio w Drummerze próbek do jego padów.
Coś takiego jak 1:1 na styku sprzęt/program (o ile ten drugi nie jest ściśle dedykowany) nie ma praktycznie obecnie miejsca.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
autor: aandrew04 » niedziela 01 lis 2009, 13:20
Dokładnie.
Roland TD7 to kawał fajnego sprzętu, ale i on będzie bezradny jak się nie zamapuje/przypisze odpowiednio w Drummerze próbek do jego padów.
Coś takiego jak 1:1 na styku sprzęt/program (o ile ten drugi nie jest ściśle dedykowany) nie ma praktycznie obecnie miejsca. ...
Właśnie w tym przypisaniu pojawia się problem. td 7 wysyła taki sam dźwięk (chyba to jest cis albo fis nie pamiętam dokładnie) przy uderzeniu w otwarty i w zakmnięty hi hat. Z tego powodu potrafię "nauczyć" drumera odróżniać otwarty od zamkniętego. Gra albo cały czas zamknięty albo cały czas otwarty.
-
grembo
autor: grembo » niedziela 01 lis 2009, 13:57
moze to jakis Rolandowy patent na to zeby nie wydarzyla sie sytuacja nierealna, czyli zeby jednoczesnie nie bylo slychac otwartego i zamknietego hatu :)
tzn. ze chyba musisz dokladniej obejrzec Rolanda - moze udsotepniaja na stronie mapy do SD, albo pogrzebac w opchjach samego sterownika (chociazby - najprosciej , by wysylala standartowy General Midi perkusyjny - SD2 to przyjmuje napewno)
-
preceli
autor: preceli » niedziela 01 lis 2009, 14:30
...td 7 wysyła taki sam dźwięk (chyba to jest cis albo fis nie pamiętam dokładnie) przy uderzeniu w otwarty i w zakmnięty hi hat...
Azali jesteś aby tego pewien?
[addsig]
-
autor: aandrew04 » niedziela 01 lis 2009, 14:46
......td 7 wysyła taki sam dźwięk (chyba to jest cis albo fis nie pamiętam dokładnie) przy uderzeniu w otwarty i w zakmnięty hi hat...
Azali jesteś aby tego pewien? ...
tak. zamykanie i otwieranie pedału to jeden dzwięk a uderzenia to drugi.
-
preceli
autor: preceli » niedziela 01 lis 2009, 14:58
...tak. zamykanie i otwieranie pedału to jeden dzwięk a uderzenia to drugi...
Miałem ten instrument 4 miesiące temu i zero z nim problemów.
Z punktu widzenia perkusisty to problem, o którym wspominasz, wysłałby ten sterownik w niebyt. Na tę chwilę nie wierzę, iż Roland poszedł na takie skróty.
Zaraz ściągnę manual.
[addsig]
-
mytnik
autor: mytnik » poniedziałek 02 lis 2009, 09:03
Na tę chwilę nie wierzę, iż Roland poszedł na takie skróty.
Roland td-3 też ma dziwaczne ustawienie hh. Nie pamiętam jak jest z open/close, ale z bow/edge jest jazda. Nie pamiętam już szczegółów, ale np przy ustawieniu nuty dla bow edge zawsze było przydzielane w takiej samej nieprzestawialnej odległości. Dla samplera gdzie można zmienać mapę to nie problem, ale dla takiego addictive drums to już średnio do przyjecia.
pozdr
drummer
-
preceli
autor: preceli » poniedziałek 02 lis 2009, 19:43
...zamykanie i otwieranie pedału to jeden dzwięk a uderzenia to drugi...
Już wiem, lecz niestety nie mam już sterownika ani modułu coby to sprawdzić organoleptycznie

.
Otóż pedał w TD-7 to jedno, a Hi-Hat to drugie. Spróbuj "postawić" równolegle na długich nutach z pedału (open/close - czyli on/off) dźwięki z Hi-Hat. Pamiętaj przy tym, że masz do dyspozycji w menu
Instrument Sound 1/Sound 2.