Cubase 5 - export real time

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
zebromirrrr
Cubase 5 - export real time

Post autor: zebromirrrr » czwartek 27 sie 2009, 18:01

czy ktos wie cos na temat w/w? nie moge wyeksportowac w czasie rzeczywistym projektu w cubase 5.. wyskakuja komunikaty disc overload lub cpu overload... wczesniej myslałem ze cos z kompem ale wszystko wykluczyłem i na forum cubasa czytałem ze sporo osób ma z tym problem. nawet jak jakims cudem uda mi sie wyeksportować to i tak jest mase dropów i tzrasków. dodam ze real time poniewaz sporo tracków z duende.Ktoś cos wie  na ten temat? na stronie steinberga cisza odnośnie jakiejs łatki a w cubase 4 nie otwiera projektów z 5:(

[addsig]
www.studiosquat.pl

Awatar użytkownika
mastyk

Re: Cubase 5 - export real time

Post autor: mastyk » czwartek 27 sie 2009, 23:47

...
czy ktos wie cos na temat w/w? nie moge wyeksportowac w czasie rzeczywistym projektu w cubase 5.. wyskakuja komunikaty disc overload lub cpu overload... wczesniej myslałem ze cos z kompem ale wszystko wykluczyłem i na forum cubasa czytałem ze sporo osób ma z tym problem. nawet jak jakims cudem uda mi sie wyeksportować to i tak jest mase dropów i tzrasków. dodam ze real time poniewaz sporo tracków z duende.Ktoś cos wie  na ten temat? na stronie steinberga cisza odnośnie jakiejs łatki a w cubase 4 nie otwiera projektów z 5:( ...

to taka opcja. w każdej wersji muszą coś spieprzyć, a potem nie do końca naprawić, abyś kupił za chore pieniądze uaktualnienie, gdzie też jest coś spieprzonego... i tak w kółko, od wielu lat...

m.

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 28 sie 2009, 00:01

Masz zainstalowy ostatni update? (5.1 z tego tygodnia)

Wykluczyłeś też opcję, że po prostu procesor się nie wyrabia, w związku z czym real time się buntuje?

- Piotr

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » piątek 28 sie 2009, 02:34

...
Masz zainstalowy ostatni update? (5.1 z tego tygodnia)

Wykluczyłeś też opcję, że po prostu procesor się nie wyrabia, w związku z czym real time się buntuje?

- Piotr...

mam update i wykluczyłem akcje z prockiem.quad q6600 i 4 gb ramu wywala sie na byle jakim nawet nie duzym projekcie. to jakas zenadaz tego co widze na forum steinberga to juz od dłuzszego czasu wisza posty na ten temat  i dalej z tym nic nie robią. Ktoś z was pracuje na 5 i moze nie ma tego problemu? naprawde wyczerpałem wszystkie możliwości.robota zalega, ludzie wydzwaniaja a co ja mam im powiedzieć? sorry ale nie moge wyeksportowac?:(

[addsig]
www.studiosquat.pl

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 28 sie 2009, 02:54

mam update i wykluczyłem akcje z prockiem.quad q6600 i 4 gb ramu wywala sie na byle jakim nawet nie duzym projekcie. to jakas zenadaz tego co widze na forum steinberga to juz od dłuzszego czasu wisza posty na ten temat  i dalej z tym nic nie robią. Ktoś z was pracuje na 5 i moze nie ma tego problemu? naprawde wyczerpałem wszystkie możliwości.robota zalega, ludzie wydzwaniaja a co ja mam im powiedzieć? sorry ale nie moge wyeksportowac?:(
...

No ja pracuję na C5, też Q6600 i dopiero przed chwilą pierwszy raz zobaczyłem taki komunikat (bo zawsze robię offline). Ale potem renderowałem to samo miejsce jeszcze raz i nie było problemów.

Wydaje mi się, że może to być forma zabezpieczenia - jeśli w jakimś momencie procek jest przeładowany, albo nie wyrabia się dysk (nawet na ułamek sekundy), to Cubase stwierdza, że rendering się nie udał i go przerywa. W przeciwnym razie, gdyby działal dalej, to wyeksportowany plik zawierałby błędy - coś co często przy zwykłym odtwarzaniu nie zawsze daje się wysłyszeć. Tak to rozumuję.

Włącz sobie Update Display, wyjmij okno Performance na wierzch i obserwuj kiedy Cubase wywala komunikat.

- Piotr

Awatar użytkownika
zebromirrrr

Post autor: zebromirrrr » sobota 29 sie 2009, 12:15

...

No ja pracuję na C5, też Q6600 i dopiero przed chwilą pierwszy raz zobaczyłem taki komunikat (bo zawsze robię offline). Ale potem renderowałem to samo miejsce jeszcze raz i nie było problemów.

Wydaje mi się, że może to być forma zabezpieczenia - jeśli w jakimś momencie procek jest przeładowany, albo nie wyrabia się dysk (nawet na ułamek sekundy), to Cubase stwierdza, że rendering się nie udał i go przerywa. W przeciwnym razie, gdyby działal dalej, to wyeksportowany plik zawierałby błędy - coś co często przy zwykłym odtwarzaniu nie zawsze daje się wysłyszeć. Tak to rozumuję.

Włącz sobie Update Display, wyjmij okno Performance na wierzch i obserwuj kiedy Cubase wywala komunikat.

- Piotr...

obciążenie procka i ramu nie przekracza 50 procent.pare razu udało sie wyeksportować ale i tak dropy sa czasem:( probowałem wszystkiego, bez skutku,

www.studiosquat.pl

ODPOWIEDZ