Reaper 3.0

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
PiotrK
Re: Reaper 3.0

Post autor: PiotrK » sobota 04 lip 2009, 15:40

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:44 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Piniol
Kontakt:

Post autor: Piniol » sobota 04 lip 2009, 18:48

......Mam pewnie trywialny problem. Nie umiem przełączyć w projekcje innej częstotliwości niż 44100. Mam kartę delta 1010lt m audio i stery 5.10.0.50.69
Pomocy!
...

REAPER Preferences -> Audio -> Device -> Request sample rate: (tu wybrać pożądaną).
To działa w wypadku, gdy Reaper ma mieć prorytet nad wyborem częstotliwości, zamiast wyboru w sterowniku karty. Bez tych ustawień i zaznaczenia "ptaszkiem", częstotliwość będzie taka, jaką ustawi się w driverze interfejsu.

...
Dziękuję za pomoc ale to nie pomogło. W zasadzie to chciałem zobaczyć jaka jest różnica w jakości dźwięku instrumentów wirtualnych między 44100 (na której zawsze pracuję) a 96000. Jeśli nie ma to nie będę sobie tym głowy zaprzątał. Pewnie tylko latencja będzie niższa.
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik

kemot

Post autor: kemot » sobota 04 lip 2009, 20:36

Jak już tak wszyscy z tymi problemami to ja też. Z tego co zrozumiałem Reavoice dostraja wokal w oparciu o MIDI i tu jest problem, bo załadowałem plik z głosem, shift +e doszedłem do wtyczki i wielka cisza. W preferencjach ustawiłem MIDI i działa, bo dając na ścieżkę instrument on się odzywa. Pytanie czy on potrzebuje mieć MIDI offline i jak go zmusić żeby to MIDI skądś wziął. Nagrywałem mu już jakieś nutki i też nic. Jakimś problemem może być też to, że jestem niewidomy i nie wiem czy tam się wszystko zaznacza jak trzeba. Inna rzecz, że wtyczki niewymagające MIDI jak np. Reapitch działają.
Drugie pytanie to czy da się użyć Reapera i fabrycznych wtyczek w czasie rzeczywistym na sygnał wejściowy?

jodadoj

Post autor: jodadoj » sobota 04 lip 2009, 23:47

Drugie pytanie to czy da się użyć Reapera i fabrycznych wtyczek w czasie rzeczywistym na sygnał wejściowy?...

bez problemu... niektore z nich moga miec slyszalne opoznienie, ale bramka, kompresor i eq dzialaja idealnie w czasie rzeczywistym... od roku naglasniam koncerty na laptopie i wlasnie na reaperze, uzywam go jako miksera z efektami w czasie rzeczywistym :)

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » niedziela 05 lip 2009, 00:00

Nie wiem czy w tym wątku, ale ktoś chyba narzekał na edycję midi, że trzeba specjalnie do edytora midi wchodzić żeby cokolwiek edytować.
No więc proszę po zaznaczeniu jakiejkolwiek ścieżki midi nacisnąć na klawiaturze literkę "E".

Awatar użytkownika
Arisen

Post autor: Arisen » poniedziałek 06 lip 2009, 12:56

...... Wady:
-Niestety nie zaopatrzono go chociaż w prosty edytor audio?
[...]

### Polecam wykorzystywać dobroć funkcji File/ New Project Tab, tam kopiować pliki, obrabiać i wracać z gotowymi (Apply track FX to items as new take) do sesji.

-odnotowałem brak edytora dla sekwencji perkusyjnych (midi pattern)
(odpowiednik w qbase: drum editor)

### Jest, jest: stosowny obrazek.

...
No to super, widzę że temat znowu nabrał tempa,
PiotrK a możesz dokładniej opisać procedurę jak uruchomić ten edytor
midi drum.. Wielkie dzięki;)
Darek (24) producent muzyki elektronicznej głównie
trance dream, młody realizator, domowe studio oparte na platformie PC, DAW-Cubase/Reaper
Sprzęt: esi juli@+KRK RP5 +Novation remote0SL+PSR-520; mixer: planowany SC C4 z AKG K240

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 06 lip 2009, 13:51

PiotrK a możesz dokładniej opisać procedurę jak uruchomić ten edytor

Edytor MIDI=>View=>View named notes
Nawet ci o tym pisałem.

Awatar użytkownika
Arisen

Post autor: Arisen » poniedziałek 06 lip 2009, 17:30

...PiotrK a możesz dokładniej opisać procedurę jak uruchomić ten edytor

Nawet ci o tym pisałem....

Nie zupełnie o to mi chodziło, ale już znalazłem to czego szukałem;)
Darek (24) producent muzyki elektronicznej głównie
trance dream, młody realizator, domowe studio oparte na platformie PC, DAW-Cubase/Reaper
Sprzęt: esi juli@+KRK RP5 +Novation remote0SL+PSR-520; mixer: planowany SC C4 z AKG K240

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 06 lip 2009, 17:47

Witam,
jest gdzieś dostępna polska instrukcja lub choćby tzw. wprowadzenie do Reapera?

pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » poniedziałek 06 lip 2009, 18:09

Nawet ci o tym pisałem....

Nie zupełnie o to mi chodziło, ale już znalazłem to czego szukałem;)

A to przepraszam.

ODPOWIEDZ