Reaper 3.0
...Z Reatune już sobie poradziłem. Ale a propos Reapera będę miał jeszcze pytania:
1. Aby wyrenderować ślad mono z założonymi nań efektami używam funkcji "Apply track FX to items as new take (mono output)". Wszystko działa ok, tylko graficznie na tym śladzie widać później dwa ślady (poprzedni i zrenderowany). Czy tak musi być? Przy złożonym projekcie można się z czasem mylić, mysląc, że to ślad stereo :)
2. Czy jest funkcja, którą można by automatycznie usunąć te pliki sesji, które nie są już potrzebne? Chodzi mi o tego typu polecenie, a nie ręczne kasowanie, przeszukiwanie, na wszelki wypadek odsłuchiwanie itp. ;)
Mam nadzieję, że ktoś się odezwie, bo widzę, że mało tutaj o Reaperze się mówi.
Pozdrawiam!...
2. co do tego to mam swoj patent na to ;D jezeli masz jakas sesje w folderze "./sesje/1"... no to teraz robisz tak... wlaczasz ta sesje z tego folderu... bierzesz "file/save project as" zapisujesz sesje w innym folderu np "./sesje/2" z wlaczona opcja "move all media into project directory"... no i potem usuwasz folder "./sesja/1", a cala sesje z tylko potrzebnymi plikami masz w folderze "./sesja/2".
1. Aby wyrenderować ślad mono z założonymi nań efektami używam funkcji "Apply track FX to items as new take (mono output)". Wszystko działa ok, tylko graficznie na tym śladzie widać później dwa ślady (poprzedni i zrenderowany). Czy tak musi być? Przy złożonym projekcie można się z czasem mylić, mysląc, że to ślad stereo :)
2. Czy jest funkcja, którą można by automatycznie usunąć te pliki sesji, które nie są już potrzebne? Chodzi mi o tego typu polecenie, a nie ręczne kasowanie, przeszukiwanie, na wszelki wypadek odsłuchiwanie itp. ;)
Mam nadzieję, że ktoś się odezwie, bo widzę, że mało tutaj o Reaperze się mówi.
Pozdrawiam!...
2. co do tego to mam swoj patent na to ;D jezeli masz jakas sesje w folderze "./sesje/1"... no to teraz robisz tak... wlaczasz ta sesje z tego folderu... bierzesz "file/save project as" zapisujesz sesje w innym folderu np "./sesje/2" z wlaczona opcja "move all media into project directory"... no i potem usuwasz folder "./sesja/1", a cala sesje z tylko potrzebnymi plikami masz w folderze "./sesja/2".
www.klub.agaton.pl
Re: Reaper 3.0
......Z Reatune już sobie poradziłem. Ale a propos Reapera będę miał jeszcze pytania:
1. Aby wyrenderować ślad mono z założonymi nań efektami używam
2. co do tego to mam swoj patent na to ;D jezeli masz jakas sesje w folderze "./sesje/1"... no to teraz robisz tak... wlaczasz ta sesje z tego folderu... bierzesz "file/save project as" zapisujesz sesje w innym folderu np "./sesje/2" z wlaczona opcja "move all media into project directory"... no i potem usuwasz folder "./sesja/1", a cala sesje z tylko potrzebnymi plikami masz w folderze "./sesja/2"....
Dzięki
Póki nie ma takiej funkcji to chyba najlepsze rozwiązanie.
1. Aby wyrenderować ślad mono z założonymi nań efektami używam
2. co do tego to mam swoj patent na to ;D jezeli masz jakas sesje w folderze "./sesje/1"... no to teraz robisz tak... wlaczasz ta sesje z tego folderu... bierzesz "file/save project as" zapisujesz sesje w innym folderu np "./sesje/2" z wlaczona opcja "move all media into project directory"... no i potem usuwasz folder "./sesja/1", a cala sesje z tylko potrzebnymi plikami masz w folderze "./sesja/2"....
Dzięki

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:44 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
### Odhacz Options/ Show all takes in lanes (when room)
oraz
Options/Show overlapping items in lanes
Dzięki, działa!

### Jest: Files/ Clean current project directory.
Dodatkowo dla porządków projektu (by np. sprowadzić wszystkie pliki do identycznych parametrów próbkowania itp., bądź przygotować sesję dla kolegów z innymi programami) polecam także używać:
Files/ Consolidate export tracks...
Dzięki funkcji Clean current project directory mamy dostęp do zarejestrowanych plików, ale nie można jednym poleceniem skasować plików nie biorących udziału w sesji.
Natomiast czy Consolidate export tracks wyrówna również długości poszczególnych śladów?
Pozdrawiam

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:44 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
### Przecież można. Okienko wyświetla pliki, które są w folderze sesji, ale nie biorą w niej udziału. Nawet, przed permanentnym usunięciem, można je dla bezpieczeństwa wysłać najpierw do kosza. Jest do tego stosowny "ptaszek".
Rzeczywiście!!!
A ja myślałem, że wyświetla wszystkie pliki (ale widzę, że nie tylko ja)
Natomiast czy Consolidate export tracks wyrówna również długości poszczególnych śladów?
### Można dowolnie kształtować długość takiego eksportu sesji. Wystarczy zaznaczyć w oknie aranżacji pożądany czas, a potem w oknie konsolidacji wybrać "Time selection", albo bez zaznaczania, po prostu wspisać parametry przy "Custom". Instrukcja obsługi, str. 289.
Dla samego eksportu do innych DAW-ów, albo "stemów", można też wykorzystać rendering z wybraną opcją "Render stems (selected tracks) to similarly named files". A do tego zaznaczyć też "Add items to new tracks in project when finished" i w naszej sesji będzie czysto, że mucha nie usiądzie.
Dzięki, to bardzo przydatne informacje.
Rzeczywiście!!!

### Można dowolnie kształtować długość takiego eksportu sesji. Wystarczy zaznaczyć w oknie aranżacji pożądany czas, a potem w oknie konsolidacji wybrać "Time selection", albo bez zaznaczania, po prostu wspisać parametry przy "Custom". Instrukcja obsługi, str. 289.
Dla samego eksportu do innych DAW-ów, albo "stemów", można też wykorzystać rendering z wybraną opcją "Render stems (selected tracks) to similarly named files". A do tego zaznaczyć też "Add items to new tracks in project when finished" i w naszej sesji będzie czysto, że mucha nie usiądzie.

Dzięki, to bardzo przydatne informacje.
...Śledzę stronę Reapera. Jak narazie to wynika że jest jakiś błąd w programie który powoduje że transmisja do zewnętrznego modułu midi przerywana jest po kilku minutach.
Piotrze, wiesz coś więcej na ten temat? Odezwij się......
Witam
Wiesz ja w wersji 3 nie odnotowałem żadnych bug'ow, testowałem reapera
z remote zero SL, przesyłając przeróżne komunikaty CC, banalna jest konfiguracja przypisywania komunikatów, (znacznie lepiej rozwiązana niż w qbase z którym pracowałem na co dzień) po całkowitą kontrolę automatyki
kontrolerów w róznych trybach (write/read/latch czy touche) dla mnie super sprawa, i służę pomocą na forum, w konfiguracji midi;)
Wady:
-Niestety nie zaopatrzono go chociaż w prosty edytor audio?
-Brak Score Editor'a dla midi jak wspominaliście
-odnotowałem brak edytora dla sekwencji perkusyjnych (midi pattern)
(odpowiednik w qbase: drum editor)
Plusy:
-Super obszerna instrukcja dołaczana do programu
-Stabilny (nie odnotowałem żadnego monitu z błędem czy zwiechy
-Znakomity monitoring sprzętowy: zużycia procesora/pamięc/dyskui etc..
- dodatkowy 3 tryb edycyjny midi i znakomity event list
-szerokie możliwości customizacji (szybki dostęp do zmiany thems'a)
-tryb dock okien w programie również bardzo mi się spodobał na plus
-możliwość natychmiastowego wyodrębnienia ścieżki audio z tracka midi
to też dobra funkcja która mi sie spodobała..
Na razie tyle po powierzchownych jednodniowym wglądzie..
Przede wszystkim zwracałem uwagę na rozwiązania midi..
w audio wgłębię się w najbliższym czasie.. ;)
Jak dla mnie 8/10 Ma to coś z logic'a i pro-tools;a
Piotrze, wiesz coś więcej na ten temat? Odezwij się......
Witam
Wiesz ja w wersji 3 nie odnotowałem żadnych bug'ow, testowałem reapera
z remote zero SL, przesyłając przeróżne komunikaty CC, banalna jest konfiguracja przypisywania komunikatów, (znacznie lepiej rozwiązana niż w qbase z którym pracowałem na co dzień) po całkowitą kontrolę automatyki
kontrolerów w róznych trybach (write/read/latch czy touche) dla mnie super sprawa, i służę pomocą na forum, w konfiguracji midi;)
Wady:
-Niestety nie zaopatrzono go chociaż w prosty edytor audio?
-Brak Score Editor'a dla midi jak wspominaliście
-odnotowałem brak edytora dla sekwencji perkusyjnych (midi pattern)
(odpowiednik w qbase: drum editor)
Plusy:
-Super obszerna instrukcja dołaczana do programu
-Stabilny (nie odnotowałem żadnego monitu z błędem czy zwiechy
-Znakomity monitoring sprzętowy: zużycia procesora/pamięc/dyskui etc..
- dodatkowy 3 tryb edycyjny midi i znakomity event list
-szerokie możliwości customizacji (szybki dostęp do zmiany thems'a)
-tryb dock okien w programie również bardzo mi się spodobał na plus
-możliwość natychmiastowego wyodrębnienia ścieżki audio z tracka midi
to też dobra funkcja która mi sie spodobała..
Na razie tyle po powierzchownych jednodniowym wglądzie..
Przede wszystkim zwracałem uwagę na rozwiązania midi..
w audio wgłębię się w najbliższym czasie.. ;)
Jak dla mnie 8/10 Ma to coś z logic'a i pro-tools;a
Darek (24) producent muzyki elektronicznej głównie
trance dream, młody realizator, domowe studio oparte na platformie PC, DAW-Cubase/Reaper
Sprzęt: esi juli@+KRK RP5 +Novation remote0SL+PSR-520; mixer: planowany SC C4 z AKG K240
trance dream, młody realizator, domowe studio oparte na platformie PC, DAW-Cubase/Reaper
Sprzęt: esi juli@+KRK RP5 +Novation remote0SL+PSR-520; mixer: planowany SC C4 z AKG K240
Mam pewnie trywialny problem. Nie umiem przełączyć w projekcje innej częstotliwości niż 44100. Mam kartę delta 1010lt m audio i stery 5.10.0.50.69
Pomocy!
Pomocy!
Muzyk jazzowy, skrzypek, klawiszowiec.
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
http://www.myspace.com/bienczyckidominik
odnotowałem brak edytora dla sekwencji perkusyjnych
No ja się wówczas ratuję funkcją "View named notes". Tylko nie wiem czy o to ci chodzi.
No ja się wówczas ratuję funkcją "View named notes". Tylko nie wiem czy o to ci chodzi.
Post został usunięty.