Logic 8 - obsługa, wygoda

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
KosmaDJ
Logic 8 - obsługa, wygoda

Post autor: KosmaDJ » czwartek 04 cze 2009, 16:26

Witam!

Od pewnego czasu męcze się w jaki sposób można zduplikować utworzoną petlę do końca projektu, abym mógł zacząć rzeźbić aranżację. W abletonie słuzyl do tego przycisk ctrl+D. W logicu wciskam alt i po prostu przenosze dalej co powoduję żmudną pracę, a co najgorsze tworzy mi kopie na dysku każdego sampla i Logic pozniej wolniej chodzi...

Widzialem na filmie jak Matt Shwartz nagrywając 1 takt, program automatycnie ustawia mu w kolejności ten sampel do końca.

Druga sprawa: W abletonie można było ustwaić dorównanie kursora play "playhead" do np. początku taktu jak było ustawione 4/4 itd. Dzieki temu praca była latwiejsza bo wiedzialem ze sie nie pomyle przesuwajac sample, jak miałem ekran na dalekim widoku. Logic dorównuje do lini ale robi to w 16/32 i z daleka nie widze gdzie dokładnie jest początek taktu.

Kolejne pytanie: Jak poradziliscie sobie z zoomowaniem widoku ekranu, poniewaz u mne denerwuje mnie to ze nie zoomuje mi do kursora ale do początku utworu albo w ogóle tam gdzie tego nie pragnę.

Instrukcja jest po angielsku, a tak dobrze sie nim nie posluguje.

Bardzo proszę o pomoc i w ogóle proponuję aby każdy zdradził tu swoje sposoby na przyśpieszenie i wygodę pracy w programie LOGIC 8, ciekawe skróty itd.

Osobiście polecam stronę www.kbcovers.com

Pozdrawiam
Producent, DJ

Pine

Re: Logic 8 - obsługa, wygoda

Post autor: Pine » piątek 05 cze 2009, 10:59

Witaj

Na samym końcu tracku przy górze , przytrzymujesz lewy przycisk myszy i przeciągasz w prawą strone projektu.
Logic express 8,RME FF400, Akai Mpc2000xl,Virus Ti,Roland JP8000,FM 8,Surge,Tc Electronic Finalizer,Tl Audio 5013 mk2, 2 x 1176 clone, 2 x pultec clone,SSL4000 bus compressor clone with external sidechain,
2176 Stereo Clone.

Awatar użytkownika
ktm

Post autor: ktm » piątek 05 cze 2009, 14:38

Widzialem na filmie jak Matt Shwartz nagrywając 1 takt, program automatycnie ustawia mu w kolejności ten sampel do końca.

Cześć - do tego służy przycisk L

KosmaDJ

Post autor: KosmaDJ » piątek 05 cze 2009, 15:34

...

Cześć - do tego służy przycisk L
...
Dzięki bardzo, to zlikwiduje mi problem kopiowanych sampli do audio bin przy przenoszeniu zdarzeń w aanżacji?
Producent, DJ

ODPOWIEDZ