Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
maslak_s
Re: EMU 0202, Vista i FL8 Studio
autor: maslak_s » wtorek 31 mar 2009, 21:30
...Podaj mi cechy, które dają Viście przewagę nad XP w tej kategorii

...
ale nikt tu nie dyskutuje nad wyzszoscia jednego systemu nad drugim...
widze kolega nadal chce wygrac, przy okazji zmieniajac temat 5 razy, aby tylko na koniec wyszlo ze on ma prawde...
www.klub.agaton.pl
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » środa 01 kwie 2009, 08:58
stabilność i obsługa więcej niż 3 giga i dla mnie wystarczy...to że ty masz problem to mnie nie dotyczy - ja nie mam
vistę przemęczyłem od samego początku - do wydania SP1 chodziła słabiutko - wieszała się czasem ale aplikacje głównie nie były stabilne - miałem wtedy przez pół roku raptem 3 bluescreeny co na xp zdażało się częściej
obecnie nie mam żadnych problemów a jedyny bsod był jak na siłę wpychałem sterowniki od innego modelu urządzenia
zauważyłem że na vistę narzekaja ci co maja zbyt słabe kompy nawet na xp ale usilnie pchaja vistę
owszem zawsze można coś poprawić w systemie ale na chwile obecna dla mnie vista stoi wyżej niż xp
i nie martwie sie że sprzet nie da rady bo poprostu jestem na czasie a nie inwestuje w gówno jak intel atom
no ale odbiegamy od tematu robiąc kolejny bezsensowny śmietnik
Autor topiku może dałby znać czy coś mu nasze rady pomogły?
-
baltazar3miasto - Posty:5
autor: baltazar3miasto » środa 01 kwie 2009, 13:58
Autor topiku może dałby znać czy coś mu nasze rady pomogły?...
Żadnych konkretów mojego problemu nieuzyskałem,wszystkie podpowiedzi były mi juz znane(zaktore i tak dzięki serdeczne:] ) podjołem decyzje przeinstalowania na xp, bo wydaje mi sie ze producent sony nawciskał mi dużo syfu jak i ja sam zabłociłem system probojac go ulebszyć, wpinając zadozo pluginów, programow, sterów, itd...Pewnie poczesci to moja wina ze fl8-emu-vista niekumplują sie jak spodziewałem. Mam naprawde mocny komputer ale vista domnie nieprzemawia zupełnie..
Zaczynam od nowa!! zobacze jak bedzie, na wczesniejszym laptopie toshiba L40 FL8 Lepiej mi chodził i krew mnie tak niezalewała..
Panowie>>>> na maxa dzięki za wasze podpowiedzi, rady, ...
Szacun ...Pozdrawiam.....
Baltazar
flstudio8
-
gothfan
autor: gothfan » środa 08 kwie 2009, 10:48
...
No i masz poważny problem. Interfejsy USB, jaki by nie był tak po prostu się zachowują. Moim zdaniem te interfejsy się sprawdzają, jak ktoś zgrywa ścieżki z zewnętrznych źródeł, ale do pracy z VST i w filozofii proponowanej przez FL, moim zdaniem, się nie nadają za nic....
kaziorkaski, co to za herezje? VSTi działa idealnie nawet z USB 1.1!
Przykład:
Laptop Core 2 duo 1,8 ghz (Lenovo R61)
Na jednym porcie Novation nio 2/4 (USB1.1) - zasilana z usb
na drugim porcie mysz usb - zasilana z usb
na trzecim porcie Korgnanopad - zasilany z usb
4 kanały audio OUT i jeden MIDI IN w karcie novation pracują na okrągło
10 VSTi włączonych i działa pod kontrolą Abletona Live.
W warunkach scenicznych: ZERO trzasków, latencja w normie (tzn. - można spokojnie grać solówki fortepianowe). Nie szerzmy mitów - dobrze postawiony system i dobrze skonstruowany laptop spokojnie mobilnie pociągną z USB (i to USB 1.1) na scenie. Bo magistrala USB jest obciążana tylko poprzez kilka kanałów audio i MIDI. Za resztę odpowiada procesor i - w przypadku samplerów: dysk i RAM. Znacznie większym wrogiem stabilnosci są sterowniki do sprzętu audio i ich działanie pod kontrolą Visty.
I moim zdaniem - tutaj tkwi problem....
A możesz podać konfigurację kompa i ustawienia latencji (in i out) w ABL? Ja również gram z wtyczek VST kontrolowanych w ABLu i w moim przypadku (lapek: procesor dwórdzeniowy intela dualcore 2,4x2, 3 GB RAM, E-mu 0202 USB2) przy ustawieniach latencji 7ms in 8 ms out = buffor 308 bodajrze, co jest absolutnym minimum dla grania live (inaczej wyczuwam opóźnienie) jednak pojawiają się sporadycznie co prawda trzaśnięcia przy projektach powiedzmy 2 barwy Massive 1 Absynth + dodatkowa wtyczka VST+ loop w wavie, a na próbach udało mi się cały system ostro zwiesieć. Nie jest zatem tak kolorowo chociaż lapa konfigurowałem tak żeby był bestią nie do zdarcia a XP czyściutki bez żądnych dodatkowych funkcji trzymany zdala od netu...
-
dr_After
-
Kontakt:
autor: dr_After » poniedziałek 13 kwie 2009, 02:26
A możesz podać konfigurację kompa i ustawienia latencji (in i out) w ABL?
Lenovo R61, Core 2 Duo T7100, 2 GB RAM
Windows XP skonfigurowany do muzyki (tzn. specjalny profil: wyłączone wszystkie usługi sieciowe, bluetooth, wifi, ethernet...)
Latencja w panelu ster. karty: 4 ms
Ableton Live:
bufor: 178 sampli
input: 9,39 ms
output: 13,4 ms
overall: 22,8 ms
Niezależnie od tych liczb: latencja niezauważalna przy graniu live z VST.
Z moich testów wynika, że w miarę bezpiecznie można jeszcze zejść nieco niżej, do wartości:
Latencja w panelu ster. karty: 3 ms
Ableton Live:
bufor: 134 sampli
input: 7,39 ms
output: 10,4 ms
overall: 17,8 ms
Jednak wolę tę wyższą wartość: nie słyszę różnicy, więc po co zwiększać ryzyko? ;)
-
sasiniak - Posty:11
autor: sasiniak » środa 27 maja 2009, 11:33
Witajcie,
to ja jeszcze dodam coś od siebie.
Posiadam kartę E-MU 0202 i jest ona używana na dwóch komputerach: laptop toshiba (stary model, 1,5GHz, 512 ram) oraz PC (3,15GHz, 4GB ram). Na obydwu działa bez zarzutów.
Nagrywana jest muzyka rockowa. Wykorzystuję FL Studio 8 do tworzenia perkusji. Na mikserze, który jest podpięty pod kartę nagrywam gitary, bas i wokale.
Dodam jeszcze, że na obydwu komputerach system operacyjny to XP.
Ktoś też powiedział, że USB 2.0 ma mniejszą przepustowość niż firewire. Otóż nieprawda. Wiem z doświadczenia. A także, w którymś z ostatnich numerów EiS był temu poświęcony artykuł, że obecnie firewire stara się dorównać przepustowości USB i wychodzi mu to nieźle.
Pozdrawiam
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » środa 27 maja 2009, 23:27
nie chodzi o przepustowość - nawet usb 1.1. ma wystarczającą by obsłużyć wielokanałowe karty - chodzi o sposób pracy a w tej kwestii usb to kibel przy firewire.....
skopiuj 1000 małych plików na usb i to samo na firewire odrazu zobaczysz w czym rzecz
ba skopiuj jeden kilkugigowy i zobaczysz jak ciężko uzyskać na usb podobne transfery jak na firewire
usb to się nadaje do kamerek internetowych pendrive'ów i tym podobnych mało wymagających rzeczy
i to usb goni a nie na odwrót
-
psysutra
autor: psysutra » czwartek 28 maja 2009, 15:45
......
FL8 i Vista definitywnie nie współgrają ze sobą?
Dlaczego?
Chyba z 10 naprawdę dobrych (i niekoniecznie komercyjnych) VSTI za pierona nie chce na FL8 pod Vistą ruszyć. A jak ruszą, to jest problemów od groma.
Przykłady: Plastique, Intro
Kilka projektów, robionych wcześniej na XP pod Vistą zdechło (fuc*kin Blue Screen i restarcik).
That's all folks!
Stay Psychedelic People!