Soft do klawiszy na żywo

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
militarius
Soft do klawiszy na żywo

Post autor: militarius » poniedziałek 25 maja 2009, 23:37

witam
chciałbym wiedzieć czy jest (a pewnie jest) jakis program którym mógłbym otworzyć na raz kilka witrualnych syntezatorów pomiędzy brzmieniami których można by było przełączać na klawiaturze sterującej. Chodzi mi o coś co byłoby przydatne do gry na żywo.
pozdrawiam:]
Perkusista zespołów Valhalla i KMF, pasjonat muzyki funky.

andrzej887

Re: Soft do klawiszy na żywo

Post autor: andrzej887 » wtorek 26 maja 2009, 00:15

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 26 maja 2009, 02:39

Dziwne pytanie zadałeś, albo Cię źle rozumiem, albo nie masz bladego pojęcia o muzyce bo na każdym programie typu DAW można to zrobić.
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 26 maja 2009, 02:49

...witam
chciałbym wiedzieć czy jest (a pewnie jest) jakis program którym mógłbym otworzyć na raz kilka witrualnych syntezatorów pomiędzy brzmieniami których można by było przełączać na klawiaturze sterującej. Chodzi mi o coś co byłoby przydatne do gry na żywo.
pozdrawiam:]...
Well, możesz skorzystać z programu FL Studio 8 (kosztuje od 155 do 950 złotych przy obecnym kursie dolara) i użyć pluginu Layer, gdzie ładujesz poszczególne wirtualne syntezatory i ustalasz ich położenie na klawiaturze sterującej (jak klawiatura sterująca ma 8 oktaw, to spokojnie poświęcisz cztery instrumenty na dwie oktawy każdy).
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 26 maja 2009, 02:53

Ewentualnie możesz się wyposażyć w V-Machine, co uwolni Cię od konieczności targania kompa na Live
Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 09:06

...Ewentualnie możesz się wyposażyć w V-Machine, co uwolni Cię od konieczności targania kompa na Live ...

Fakt. Tanie rozwiązanie, ale mało wydajne. Jeśli już mówimy o podobnych urządzeniach, to lepszym (ale też dużo droższym) rozwiązaniem jest Receptor, obecnie w wersji 2.

Ale jak ktoś napisał wyżej, każdy DAW sobie z tym poradzi.

militarius

Post autor: militarius » wtorek 26 maja 2009, 09:55

...Dziwne pytanie zadałeś, albo Cię źle rozumiem, albo nie masz bladego pojęcia o muzyce bo na każdym programie typu DAW można to zrobić....
Jesli chodzi o moje pojęcie o muzyce, to od kilku lat zajmuję sie amatorską produkcją muzyki, lecz jako że nie jestem klawiszowcem i nigdy nie używałem VST na żywo to nie były mi potrzebne takie programy o które się pytałem. Chodziło mi własnie o takie chainery o których napisał andrzej887.
coś co by z łatwością pozwoliło na dowolne przełączanie pomiedzy wtyczkami podczas grania.

I nie chodzi mi tu o całe stacje robocze typu fruity loop, tylko własnie o coś małego.

Co polecacie??

militarius

Post autor: militarius » wtorek 26 maja 2009, 10:00

Bo mam bardzo wydajnego laptopa i nie byłoby problemu nosic go na koncerty. A taki np V-machine to raczej dodatkowe półtora tysiąca w plecy

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 26 maja 2009, 10:05

...Bo mam bardzo wydajnego laptopa i nie byłoby problemu nosic go na koncerty. A taki np V-machine to raczej dodatkowe półtora tysiąca w plecy...

W takim razie pozostaje ten chainer. Z resztą najpopularniejszy chyba.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » wtorek 26 maja 2009, 18:14

I nie chodzi mi tu o całe stacje robocze typu fruity loop, tylko własnie o coś małego.

Co polecacie??...

Do prostej kontroli kilku VSTi Chainer jak najbardziej się nadaje.

Ale do bardziej wymagających zastosowań jest tylko jeden soft - Ableton Live. Reszta się nie liczy.

ODPOWIEDZ