Adobe Audition vs. Cool
...
Czy ktoś porównywał te dwa programy?? Chciałbym się przesiąść, ale nie wiem czy warto. Na pierwszy rzut oka/ucha - brakuje mi i to bardzo w Audition cięcia w locie. Tzn odpalam dźwięk - w edytorze, on cały czas leci i nie zatrzymuje się i można go edytować. Ktos to zdiagnozował? Pozdro! ...
Tak, porównywałem i w CEP była duzo wygodniejsza (przynajmniej dla mnie) obsługa w oknie edycji poszczególnego wave, natomiast w sesji wiecej mozliwosci daje audition - porównanie CEP 1.2 i Adobe Audition 1,5.
Auditon 2 to skok milowy jesli chodzi o rozwój tego softu w ogóle, ale niepodszedł mi bo to samo mogłem zrobić w innych programach ale z o wiele mniejszym zuzyciem procka, np głupi reverb z auditiona 2 na jednym tracku zrzerał mi tak procka, ze wszystko sie cięło (wtedy komp to: C2D 1,8Ghz 1Gb ramu, reszta tez OK...)
Ale Audition 3 to juz duzy skok do przodu; duzo wiecej mozliwosci niz poprzednio; byc moze bardziej 'wszedłbym' w ten soft ale w czasie Auditiona 1.5 zacząłem uzywać FL Studio tez jako wieloślada i rejestratora audio i juz tak zostało do dziś (puki co, bo mysle czyms innym...)
Podsumowujac: Jesli cos bardzo Ci przeszkadza w obsłudze Auditiona względem CEP to pogrzeb w ustawieniach Auditiona.
Pozdrawiam.
Czy ktoś porównywał te dwa programy?? Chciałbym się przesiąść, ale nie wiem czy warto. Na pierwszy rzut oka/ucha - brakuje mi i to bardzo w Audition cięcia w locie. Tzn odpalam dźwięk - w edytorze, on cały czas leci i nie zatrzymuje się i można go edytować. Ktos to zdiagnozował? Pozdro! ...
Tak, porównywałem i w CEP była duzo wygodniejsza (przynajmniej dla mnie) obsługa w oknie edycji poszczególnego wave, natomiast w sesji wiecej mozliwosci daje audition - porównanie CEP 1.2 i Adobe Audition 1,5.
Auditon 2 to skok milowy jesli chodzi o rozwój tego softu w ogóle, ale niepodszedł mi bo to samo mogłem zrobić w innych programach ale z o wiele mniejszym zuzyciem procka, np głupi reverb z auditiona 2 na jednym tracku zrzerał mi tak procka, ze wszystko sie cięło (wtedy komp to: C2D 1,8Ghz 1Gb ramu, reszta tez OK...)
Ale Audition 3 to juz duzy skok do przodu; duzo wiecej mozliwosci niz poprzednio; byc moze bardziej 'wszedłbym' w ten soft ale w czasie Auditiona 1.5 zacząłem uzywać FL Studio tez jako wieloślada i rejestratora audio i juz tak zostało do dziś (puki co, bo mysle czyms innym...)
Podsumowujac: Jesli cos bardzo Ci przeszkadza w obsłudze Auditiona względem CEP to pogrzeb w ustawieniach Auditiona.
Pozdrawiam.
Re: Adobe Audition vs. Cool
szkoda, ze niema edycji postów..... powinno być:
...(puki co, bo o mysle czyms innym...)...
...szkoda, ze niema edycji postów..... powinno być:
...
oj, chyba jest juz naprawde późno.... powinno byc:
...(puki co, bo mysle o czyms innym...)...
...
...(puki co, bo mysle o czyms innym...)...
......szkoda, ze niema edycji postów..... powinno być:
...
...(puki co, bo mysle o czyms innym...)......
Gwoli ścisłości, powinno być
...(póki co...
...
...(puki co, bo mysle o czyms innym...)......
Gwoli ścisłości, powinno być
...(póki co...
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:52 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...... Kiedyś już pozwoliłem sobie na podobną dygresję, że Reaper powoli nabiera statusu kultowego w latach 90-tych Cool Edita. Oto powyżej kolejny dowód....
Przyznam że coś w tym jest ...... . Jak tu pewnie nie raz wspominałem, robię jeszcze cały czas na PC-towym Logic'u, który jak się domyślacie coraz częściej nie staje na wysokości zadania. Z przełomem roku dojrzałem więc do definitywnej zmiany platformy. Tyle że czy to Sonar, czy Cubase, coś mi w nich nie pasuje. Z ciekawości sięgnąłem po Reapera i powiem szczerze że przy pierwszym obcowaniu mam wrażenia właśnie podobne do tych, jakich dostarczał mi CE - większość spraw jest na miejscu, a jak nie to łatwo znaleźć. No i genialne rozwiązana sprawa Tracków (właśnie upośledzona obsługa "Instrumental Tracków" w Cubase najbardziej mnie żenuje, w Logic'u wszystko było na swoim miejscu i bez wydziwiania)
Przyznam że coś w tym jest ...... . Jak tu pewnie nie raz wspominałem, robię jeszcze cały czas na PC-towym Logic'u, który jak się domyślacie coraz częściej nie staje na wysokości zadania. Z przełomem roku dojrzałem więc do definitywnej zmiany platformy. Tyle że czy to Sonar, czy Cubase, coś mi w nich nie pasuje. Z ciekawości sięgnąłem po Reapera i powiem szczerze że przy pierwszym obcowaniu mam wrażenia właśnie podobne do tych, jakich dostarczał mi CE - większość spraw jest na miejscu, a jak nie to łatwo znaleźć. No i genialne rozwiązana sprawa Tracków (właśnie upośledzona obsługa "Instrumental Tracków" w Cubase najbardziej mnie żenuje, w Logic'u wszystko było na swoim miejscu i bez wydziwiania)
......... Kiedyś już pozwoliłem sobie na podobną dygresję, że Reaper powoli nabiera statusu kultowego w latach 90-tych Cool Edita. Oto powyżej kolejny dowód....
Przyznam, że cena Reapera jest super, choć rozczarowł mnie brak możliwości zaawansowanej edycji dźwięku - gdyby tak można było odpalić dźwięk do edycji w osobnym oknie. Byłoby cudownie - pewnie bym wszedł w ten program jak w masło. No ale nie ma - i potrzebny jest i tak, jak sugeruje sam program External Editor :(
Pozdr.
Przyznam, że cena Reapera jest super, choć rozczarowł mnie brak możliwości zaawansowanej edycji dźwięku - gdyby tak można było odpalić dźwięk do edycji w osobnym oknie. Byłoby cudownie - pewnie bym wszedł w ten program jak w masło. No ale nie ma - i potrzebny jest i tak, jak sugeruje sam program External Editor :(
Pozdr.
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.
Wystarczy zaznaczyć obszar przejazdem myszy i pod prawym klawiszem wybrać funkcję Cut selected area of selected items. Jeśli żaden region nie będzie zaznaczony, to skasuje się wybrany obszar dla wszystkich śladów w sesji. W innym wypadku tylko dla obiektów wcześniej wybranych. Dobrze jest sobie dobrać do tego jakiś skrót klawiszowy, akurat ja mam Ctrl+Delete. Można także zbudować całą sekwencję macro, by wycinać zaznaczenie jednym klikiem.
Kiedyś już pozwoliłem sobie na podobną dygresję, że Reaper powoli nabiera statusu kultowego w latach 90-tych Cool Edita. Oto powyżej kolejny dowód.

...
Zafrapował mnie ten program i ta funkcja - ale nie potrafię do końca dojść do tego jak to się robi - pomóżcie powiększyłem sobie ściechę do godnych rozmiarów - no i nie potrafię teraz sprawić żeby zaznaczyć jakiś fragment myszką. W narzędziach tego nie widzę....
Jestem dziennikarzem radiowym. Od czasu do czasu robię muzykę dla teatru.
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 03:51 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
siemka, moze ktos mi podpowie cos, mam coola i karte emu tracker pre usb i teraz mam tak ze nie moge ustawic parametrow wyzszych niz 48 hz chcualbym no 96 hz i lipa kiedy w karcie emu ustawie wlasnie takia wartosc to cool edit nie nagrywa. Czy mozna zmienic cos w ustawiniach czy poprostu to jest maximum na jakim bedzie pracowal cool edit