Windows 7 - ktoś testował?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
estbeatz
Windows 7 - ktoś testował?

Post autor: estbeatz » środa 06 maja 2009, 01:29

Na stronie Microsoftu udostępniono wersję Windows 7 RC. Pobrałem, mam zamiar instalować. W internecie nie za wiele jest o działaniu "siódemki" w kwestiach muzycznych. Pytanie czy ktoś już sprawdzał, jak działa sprzęt i oprogramowanie na tym systemie?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
smiechu

Re: Windows 7 - ktoś testował?

Post autor: smiechu » środa 06 maja 2009, 09:39

Spokojnie... to dopiero beta testy...

Podstawowy problem to brak supportu pod ten system, sterowników itd... możesz sobie zainstalować z czystej ciekawości... ale z jakimiś poważnymi zastosowaniami poczekaj do momentu aż wyjdzie Service Pack

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 06 maja 2009, 11:00

w sumie to jak vista więc nie powinno byc żadnych problemów
działał mi frutek i emu1212m bez kłopotu - ale to na becie więc po 3 godzinach wyjechała z dysku
myślę że będzie bardzo podobnie do visty więc nie ma sie czym martwic

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 06 maja 2009, 11:05

myślę że będzie bardzo podobnie do visty więc nie ma sie czym martwic...

... a pamiętam jeszcze tak niedawną histerię, że vista nie nadaje się do robienia muzyki, że DRM, że jakieś problemy z resamplingiem, że system u podstaw spieprzony (głównie lament na DRM...).

Czyżby praktyka zweryfikowała wszelkie obawy?

b.
(użytkownik XP)

Awatar użytkownika
mlodyGrzesiek

Post autor: mlodyGrzesiek » środa 06 maja 2009, 12:43

moze bez zakladania nowego tematu:

ponowie przerzucaja sie na viste?
jak sytuacja w Waszych studiach/studiach w ktorych pracujecie?
u mnie na przyklad ciagle xp i nic nie zapowaiada zmian...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » środa 06 maja 2009, 12:49

Co do Windows 7, to musisz sobie, estbeatz, odpowiedzieć na jedno proste pytanie: po co? Jeżeli w celach poznawczych / edukacyjnych / testowych, to OK. Jest spora szansa że drivery vistowe będą pasować, można się bawić. Ale jeżeli mówimy o pracy (szczególnie odpowiedzialnej) - to odradzam. To nadal nie jest finalna wersja, mogą występować niezgodności, niestabilności itp.

Co do Visty, to nie pamiętam o co chodziło z DRM, ale był z tym systemem bardzo prosty kłopot:
- niestabilność i sporo błędów
- brak driverów
- niezgodność niektórych programów.

Spowodowało to taką a nie inną powszechną opinię o Viście. Dziś, po SP1 i wielu innych poprawkach system ten pracuje stabilnie, do praktycznie każdego aktualnego sprzętu są dostępne drivery dla Visty (zarówno 32 jak i 64 bit), a i producenci oprogramowania raczej powszechnie Vistę wspierają.

Nadal jednak Vista ma większe wymagania sprzętowe niż XP, no i właściwie tak naprawdę wcale nie wnosi wiele nowego. Do muzykowania używam nadal XP, a przesiądę się na jakiś nowy system dopiero wtedy, gdy całe używane przeze mnie oprogramowanie będzie miało wersje 64-bitowe. No i będzie to system 64-bitowy, może Vista, może już Windows 7.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » środa 06 maja 2009, 15:52

a mial być windows seven wzorowany na jądrze z xp i mniej wymagający sprzętowo niż xp...

takie były pierwsze założenia...
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
estbeatz

Post autor: estbeatz » środa 06 maja 2009, 15:56

Wiem, że to wersja testowa, ale...

Wbudowano tu bardzo ciekawą i myślę bardzo przydatną rzecz. Mianowicie uruchamianie aplikacji tak jakby działały np. na XP. Nie jest to to samo co tryb zgodności. Działa trochę inaczej, w sieci trochę pisali o tym. Jest to o tyle fajne, że rzeczy, które czasami na Viście nie działały, tu hulają aż miło patrzeć. I mam wrażenie, że sam system działa dużo sprawniej niż Vista. To w sumie tyle obserwacji po kilku godzinach zabawy. Cubase sx3 i FL8 też działają prawidłowo. Drivery do Emu 0404 PCI zainstalowaly się bez większych problemów. Sam interface przyjaźniejszy (wg mnie) niż w Viście. Generalnie chętnie się skuszę na siódemkę:)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 06 maja 2009, 22:38

Przeczytałem, że 7 ładuje się w 41 sekund i ze jest stabilny! A to wszystko na pentium IV 2,8GHz z 1GB ram. To zachęca mnie to testów :) (źródło gazeta.pl)

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » środa 06 maja 2009, 22:55

Na 7 (build 7068) pracuję od 2 tygodni. Sam zadziwiam się nad jednym faktem - po raz pierwszy w życiu polecam produkt (na razie powiedzmy: 'półprodukt') Microsoftu.. Nie jestem może wyznawcom Jabłka, ale do tej pory w studiu pracowałem głównie na platformie Mac. W ciągu ostatniego roku stwierdziłem, że do Apple zaczynam odczuwać coraz większy niesmak, ale nie rozkręcajmy tematu..
Przez dwa tygodnie Siódemka (32bit) chodzi na Sony VAIO C2D 2.4 GHz, 4GB RAM. Drugi system to Vista Home Premium. Różnica w czasie potrzebnym na odpalenie aplikacji jest.. kolosalna, na korzyść nowszego systemu! Nawet głupie odpalenie MP3 w MediaPlayerze - w Viście potrzeba na to conajmniej 5 sekund (bardzo optymistyczna wersja). W 7 klikam 2 razy i zaczyna grać.. Naprawdę mnie to zszokowało. Na razie jestem w trasie i pod rękom mam tylko wysłużonego Mackie ONYX, który instaluje się poprawnie, ale nie chce się zsynchronizować z komputerem.. Podejrzewam, że problem może leżeć po stronie portu FW Ricoh. W Viście działało, ale dosyć pretensjonalnie.. W XP żadnych problemów nie było. Zobaczymy jak będzie z RME.
Jak na razie.. zapowiada się ciekawie. Ciągnę RC w wersji 64bit i zacznę test od nowa. W chwili obecnej popadam w zadziwienie, że... Windows może mi się podobać, a praca z nim nie musi być męczarnią. Miejmy nadzieję, że towarzystwo z Redmond nie zepsuje nieźle zapowiadającego OS'a
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

ODPOWIEDZ