Cubase SX3 i 48kHz
Witam, mam taki problem, mam mikser z interfejsem audio korg zero 4, który pracuje w częstotliwościach, 44.1, 48, 96 i 192 kHz. W panelu konfiguracyjnym korga mam zawsze ustawione 48, (wyżej nie ustawiam, bo wtedy wszystkie efektory i sampler jest nieaktywny). Ostatnio robiłem formata, i teraz jak zawsze włączam cubase'a to automatycznie mi przestawia na 44.1 kHz i tylko w tej rozdzielczości chce pracować, to samo jest z sonarem. Z Reasonem, Abletonem i Samplitude takie problemy nie występują, tylko właśnie z tymi dwoma softami. Przed formatem było wszystko w porządku. A drugi problem mam jeszcze taki że mikser ma maksymalną częstotliwośc próbkowania 192 kHz, ale w panelu mam zawsze najwyższą możliwość 96 kHz. Wie któs może o co chodzi?
Re: Cubase SX3 i 48kHz
ad1. Czestotliwosc z pozycji interfejsu da sie wybrac?
ad2. Wczesniej ten Cubase dzialal u Ciebie wyzej niz 96k?

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...ad1. Czestotliwosc z pozycji interfejsu da sie wybrac?
...
Wybór czestotliwości mam tylko w panelu "Korg Firewire Control Panel".
Wcześniej działal bez problemu w 48 kHz i 96kHz. Dziwi mnie właśnie jeszcze to że nie mam wogóle opcji 192 kHz w panelu korga.

...
Wybór czestotliwości mam tylko w panelu "Korg Firewire Control Panel".
Wcześniej działal bez problemu w 48 kHz i 96kHz. Dziwi mnie właśnie jeszcze to że nie mam wogóle opcji 192 kHz w panelu korga.
Cubase nie dziala ze 192k, musisz sie uaktualnic do Nuendo ;)
...Cubase nie dziala ze 192k, musisz sie uaktualnic do Nuendo ;)...
Ok, ale jeśli chodzi o "Korg Firewire Control Panel" to powninienem mieć tam chyba opcję 192 kHz, no i czemu nie mogę w cubase pracować nawet w 48 kHz?
Ok, ale jeśli chodzi o "Korg Firewire Control Panel" to powninienem mieć tam chyba opcję 192 kHz, no i czemu nie mogę w cubase pracować nawet w 48 kHz?
Ja tam na oczy tego interfejsu nie widzialem, ale wlasnie sobie sciagnalem oprogramowanie, rozpakowalem setup installera od Zero 8, zeby dojsc do pdf z instrukcja i tam widnieje:
Note: If the sampling frequency is set to 192 kHz, only channels 1–4 can be used. Audio outputs assigned to
channels 5–8 will be ignored.
Note: If the sampling frequency is set to 192 kHz, only channels 1–4 can be used. Audio outputs assigned to
channels 5–8 will be ignored.
Przy okazji: do czego potrzebujesz 192k? Niejeden znacznie powazniejszy sprzet dziala co najwyzej "az" do 96k.
Nie, nie chodzi o to że potrzebuje 192 kHz, bo tak jak wspominałem chcę pracować w 48 kHz wtedy sampler i efekty mam aktywne, tylko o to że powinienem mieć taką opcję w panelu konfiguracji tego interfejsu, tu jest zrzut ekranu jak to wygląda http://img26.imageshack.us/img26/4651/beztytuuju3.jpg
No ale czemu cubase non stop mi przestawia ten interfejs na 44.1 kHz?
...
Moze dlatego, ze otworzyles sesje 44k, lub plik 44k bez zaimportowania go.
...
Moze dlatego, ze otworzyles sesje 44k, lub plik 44k bez zaimportowania go.
Otwieram nową sesję w cubase i pierwsze co wyskakuje komunikat że interfejs został przestawiony na 44.1 kHz, przestawiłem na sterowniki ASIO Multimedia Driver (normalnie są ustawione korg asio driver), ustawilem na tych asio 96 kHz, i tak samo za sekunde komunikat że został ustawiony 44.1 kHz.