Witam, używam obu wymienionych aplikacji poprzez protokół REWire i jest problem z komunikacją MIDI, mianowicie Reason wyrzuca mi komunikat o braku możliwości użycia portów MIDI IN i MIDI OUT ze względu na to, że porty te zajęte już są przez inna aplikację (w tym przypadku Abletona).
Nie wiem, ale może problem tkwi w tym iż:
1.Klawiatura sterująca (konkretnie Yamaha An1X) podłączona jest do komputera przez prosty (1X IN i 1X OUT interfejs MIDI - USB)
2.Jako interfejsu audio używam Alesisów M1 Active 320 USB też podłaczonych do kompa via USB i wykorzystujących sterowniki ASIO4ALL.
Reason sugeruje mi wybór innego portu MIDI i ustawienie go na jednym lub kilku z pozostałych BUSów USB. niestety do wyboru mam tylko zajęty już port MIDI USB i nie ma możliwości wbicia innego. Co sugerujecie? Czy te monitory obsługują tylko jeden port zamiast czterech? czy po prostu pozostawić głośniczki jako odsłuch i zrezygnować z interfejsu na ich pokładzie a podłaczyć je do wewnętrznej karty? Na ółce leży i czeka E-MU 0404. Proszę o sugestie i pozdrawiam!
Problem z MIDI w Abletonie i Reasonie połączonych przez ReWire
- przemol1975
Re: Problem z MIDI w Abletonie i Reasonie połączonych przez ReWire
Na początek polecam wyłączenie klawiatury w Abletonie (ustawienia MIDI) i powinna "ruszyć" w Reasonie, no ale jeśli chcesz na raz kożystać w obu programach z tej samej klawiry to ja nie znaju....