Synchronizacja MIDI się rozjeżdza podczas nagrywania

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Elfuello
Synchronizacja MIDI się rozjeżdza podczas nagrywania

Post autor: Elfuello » czwartek 08 sty 2009, 21:29

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia czy ktoś miał podobny problem (pisze ze studia a net z komórki;).....mianowicie:
Łączę Roland TD3 poprzez midi w TC Konnekt Live....przyszedł czas na konkretne nagranie i....nie mogę poprawnie zarejestrować sygnału midi. Oczywiście wiem, że opóźnienie to normalna rzecz, ale na pewno nie jest to normalne, że pałker gra wszystko do clicka....a potem jak sprawdzamy ścieżkę to np. po 10 sekundach rozchodzi się synchronizacja i idzie we wszystkie strony. Gdzie może leżeć problem? Nawet żadnej perkusji VSTi nie zapodałem, by nie obciążać kompa.
Projekt jest wręcz przerażająco czysty: 1track to pilot, 2 track to nagrywanie tego sygnału midi z perkusji elektronicznej.
Błagam, pomóżcie bo poczułem się bezsilny. Pracuje na Samplitude.
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Elfuello

Re: Synchronizacja MIDI się rozjeżdza podczas nagrywania

Post autor: Elfuello » czwartek 08 sty 2009, 23:19

To zupełnie mi wygląda, jakby komp się zapychał dużą ilością przyjmowanych informacji midi, bo gdy zagram na perce prost to jakoś idzie, ale gdy się pojawia dużo różnych uderzeń w pady to komp sobie nie radzi. Nie rozumiem. Nagrywałem i z EzDrummer i bez tego. Bez znaczenia. Jest coś takiego jak przepustowość midi?! Bo już nie wiem jak kombinować i gdzie. Komp jest wypas, nie ma tu mowy o sprawach sprzętowych. Gdzieś pewnie jest kruczek....tylko gdzie?! Możliwe, że 5m kabel by był problemem? To chyba nie powinno stwarzać problemu.

HELP!!!!!!!!!
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

ODPOWIEDZ