Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
Tasiorowski
DIN - JACK
autor: Tasiorowski » wtorek 30 gru 2008, 00:17
Witam. POsiadam oldschoolowy mikrofon TELEFUNKEN D-9A. To taki stolikowy, dynamiczny mikrofon. Posiada gniazdo DIN 3=pinowe. No i właśnie. Chciałbym go wpiąć w interfejs i coś na nim nagrać - ale nie chciałbym mu ucinać/przerabiać oryginalnego kabla. Na necie widziałem przejściówkę DIN 5 - JACK. Czy jak wepnę tę przejściówkę w kabel mikrofonu, to czy jak tego JACKA włożę w gniazdo w interfejsie, czy się wszystko będzie zgadzać ?? Czy zadziała normalnie jako JACK mono, czy też nie. Mniemam, że 3 pinowy DIN to sygnał symetryczny i najprościej by było po prostu rozpruć kabelek i przylutować XLR. Jednak jak już wspomniałem - nie chcę tego robić, ma się zachować w oryginalnym stanie

Z góry dzięki za wskazówki
[addsig]
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141
-
Mr.Lee - Posty:231
autor: Mr.Lee » wtorek 30 gru 2008, 07:27
...Witam. POsiadam oldschoolowy mikrofon TELEFUNKEN D-9A. To taki stolikowy, dynamiczny mikrofon. Posiada gniazdo DIN 3=pinowe. No i właśnie. Chciałbym go wpiąć w interfejs i coś na nim nagrać - ale nie chciałbym mu ucinać/przerabiać oryginalnego kabla. Na necie widziałem przejściówkę DIN 5 - JACK. Czy jak wepnę tę przejściówkę w kabel mikrofonu, to czy jak tego JACKA włożę w gniazdo w interfejsie, czy się wszystko będzie zgadzać ? Czy zadziała normalnie jako JACK mono, czy też nie. Mniemam, że 3 pinowy DIN to sygnał symetryczny i najprościej by było po prostu rozpruć kabelek i przylutować XLR. Jednak jak już wspomniałem - nie chcę tego robić, ma się zachować w oryginalnym stanie

Z góry dzięki za wskazówki
...
Witam.
Połaczenie Din to nie Xlr! I nie wiemy jak to jest połączone. Najlepiej weź omomierz i pomierz między którymi stykami widzi on opór. Nie wiem jaki to mikrofon ale jeśli dynamiczny to powinien wykazywać on opór w setkach omów. Prawdopodobnie w granicach 600 Ohm'ów. I miedzy tymi stykami gdzie ów opór występuje jest sygnał dla interfejsu (przedwzmacniacza).
W wtyczkach din jedno było pewne. Masa to środkowy pin.
pozdrawiam:)
-
Caroozo
autor: Caroozo » wtorek 30 gru 2008, 10:54
Mam w domu stary, ale świetnie działający oldschool'owy wzmacniacz SONY (japończyk, ciężki jak cholera, panel z aluminium, wiadomo o co chodzi;)) i dziad ma wejście na DIN, mam do niego kabelek DIN<->2xcinch, z tym że ten pierwszy ma 5 pinów, masa na środku;) sygnały na karańcowych kablach, 2 i 4 pin "wolne". W przypadku 3-pinowca, 2 są używane, jeden nie. Ale na pewno nie będzie działać "przeróbka" na XLR.
-
1521kuba
autor: 1521kuba » wtorek 30 gru 2008, 13:51
Z DIN-ami sprawa jest dość trudna, bo sposobów połączeń jest wiele. Z tych, które znam: mikrofon symetryczny: plus-pin1 minus pin3 masa pin 2. Mikrofon asymetryczny: masa pin2 sygnał niskoomowy pin 1, wysokoomowy pin 3 (niekiedy występujące jednocześnie, np. tonsil MDO IX), wejście liniowe
mono pin 3, stereo lewy 3, prawy 5, wyjście do zapisu lewy pin1, prawy pin4, kiedyś stosowało się czterożyłowe kable do magnetofonów zapis-odczyt na jednym wtyku.Na pewno masa zawsze na pinie 2.
...moje drugie imię - oldschool...