Sonar 7 PE i Wavelab

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
jargo
Sonar 7 PE i Wavelab

Post autor: jargo » piątek 28 lis 2008, 10:39

Witam wszystkich!!! i proszę o pomoc

Chciałem sobie polepszyć i się unowocześnić i teraz mam problem. Przesiadłem się na Sonara 7 PE (wczesniej uzywałem sonara 5). Tworze miks w sonarze, robie export do wava, następnie edytuje plik w Wavelab i tu zaczyna sie problem. Nie moge nic z tym plikiem zrobić. W przypadku nałożenia jakiegokolwiek efektu i próbie renderowania Wavelab się wysypuje. To samo dzieje sie gdy próbuje plik zapisać po jego edycji. NAciskam save, albo save as i Wavelab się wysypuje.
Z sonarem 5 takiego problemu nie było. Gdy sesje z sonara 7 otworze w sonarze5 i z piątki wyeksportuje plik wav wtedy wszystko w Wavelabie działa poprawnie.
Próbowałem na innym kompie i jest to samo?
Szczerze mówiąc nie mam pomyslu co jest przyczyną tego błędu. Dodam że plik wynikowy z Sonara 7 można bez problemu edytować np. w SoundForge.
Może ktoś w forumowiczow miał ten problem, albo ma jakieś pomysł??

Pozdrawiam

Zbynia

Re: Sonar 7 PE i Wavelab

Post autor: Zbynia » sobota 29 lis 2008, 02:00

nie ta czestotliwosc czy jak?wavelab mial takie wyskoki....sprwadz na innych plikach/czestotliwosciach itp...nie trawie steinberga za tego typu akcje

Awatar użytkownika
smiechu

Post autor: smiechu » sobota 29 lis 2008, 11:48

Z tego co wiem sonar 7 domyslnie eksportuje pliki 32bit float wiec tu moze byc przyczyna problemu...
Tak wiec Options/Global/Audio Data... tam ustawiasz sobie rozdzielczosc bitowa na poszczegolnych etapach... a przy eksporcie sciezek mozesz sobie wybrac z jaka rozdzielczoscia bitowa eksportujesz plik

Innej przyczyny nie widze... no chyba ze jeszcze wybro formatu wave przy eksporcie broadcast albo riff (cz jakos tak) z tego co pamietam ja z tym drugim niektore programy mialy problem...

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » sobota 29 lis 2008, 15:44

przyczyna - soft od H2O try before buy

Awatar użytkownika
jargo

Post autor: jargo » poniedziałek 01 gru 2008, 12:37

UFFF
udało sie. Smiechu WIELKIE DZIĘKI!!! Zmiana w opcjach pomogła.

ODPOWIEDZ