Kodowanie wav do mp3
Mam problem z kodowaniem nagrań z formatu PCM - WAV 16bit 44.1kHz do formatu mp3 (128...192kbps).Szczytowy poziom nagrań to -0.3dB.Kodowanie do formatu mp3 powoduje podbicie poziomu nagrania powodując jego przesterowanie (efekt szczególnie słyszalny w przypadku nagrań o bardzo wysokim poziomie RMS).Nie znalazłem kodeka, który kontrolowałby stan poziomu szczytowego materiału dźwiękowego po zakodowaniu. Dotychczas radziłem sobie z tym problemem dopuszczając poziom szczytowy WAVa do -1.2dB. Można to zrobić jakoś inaczej?
Re: Kodowanie wav do mp3
Ja koduję w LAME i takich problemów nie zauważyłem, choć też wartości szczytowe mam -0.3dB. (i też są normalizowane do 0 dB po zakodowaniu) może problem tkwi w czymś innym...
...Ja koduję w LAME i takich problemów nie zauważyłem, choć też wartości szczytowe mam -0.3dB. (i też są normalizowane do 0 dB po zakodowaniu) może problem tkwi w czymś innym......
Daje się ten poziom normalizacji w LAME ustawić na -0.3 dB??
Daje się ten poziom normalizacji w LAME ustawić na -0.3 dB??
hi hi, też robię to Lame'm i dla tego jestem Lamerem?
sopd Wavelaba jednak używam frauenhofera albo jakoś rtak się to nazywa...
i można tam sporo parametrów ustawić, musze zerknąć czy to co Cię nurtuje też...
sopd Wavelaba jednak używam frauenhofera albo jakoś rtak się to nazywa...
i można tam sporo parametrów ustawić, musze zerknąć czy to co Cię nurtuje też...
www.surogat.pl