Karta "cyfrowa"

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
qen
Karta "cyfrowa"

Post autor: qen » wtorek 23 wrz 2003, 21:34

Witam.

Planuję zakup zewnętrznego przetwornika D/A, A/D (prawdopodobnie MindPrint DI-Port). Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś niedrogą kartę, która ma złącza SPDIF lub TOSLINK (In i OUT) zbędne są wyjcia analogowe i wyjścia MIDI - potrzebuje tylko cyfrowych 24-bit'owych. Pracuje najczęściej w CUBASE SX lub LAP z klawiaturką MIDI - dogrywam sobie instumenty z klawisza więc zależy mi również na niewielkim opóźnieniu (ASIO II wskazane ?). Z góry dzięki za rady ;P

Pozdrawiam
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

tschaya

Re: Karta "cyfrowa"

Post autor: tschaya » wtorek 23 wrz 2003, 23:04

...Witam.

Planuję zakup zewnętrznego przetwornika D/A, A/D (prawdopodobnie MindPrint DI-Port). Czy mógłby mi ktoś polecić jakąś niedrogą kartę, która ma złącza SPDIF lub TOSLINK (In i OUT) zbędne są wyjcia analogowe i wyjścia MIDI - potrzebuje tylko cyfrowych 24-bit'owych. Pracuje najczęściej w CUBASE SX lub LAP z klawiaturką MIDI - dogrywam sobie instumenty z klawisza więc zależy mi również na niewielkim opóźnieniu (ASIO II wskazane ?). Z góry dzięki za rady ;P

Pozdrawiam...

M-Audio Delta DiO 2496 - ale troche droga jak na sama cyfre(okolo 1000zl.), jej starsza siostra Dio 2448 - ale chyba juz nie robia, podobnie jak Frontiera WaveCenter PCI 24/48 (poszla taka ostatnio na allegro za 660 zeta).

Mozesz rozwazyc rowniez SB Audigy z opcja cyfrowych wejsc wyjsc i alternatywnymi sterownikami (ale to oczywiscie za malo profesjonalne ;)).

pzdrw

Tschaya

biviso

Post autor: biviso » wtorek 23 wrz 2003, 23:48

z tego co uslyszalem w AudioFactory to DIPORTa juz nie produkuja...
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 24 wrz 2003, 00:07

Mozesz rozwazyc rowniez SB Audigy z opcja cyfrowych wejsc wyjsc i alternatywnymi sterownikami (ale to oczywiscie za malo profesjonalne ;)).

pzdrw

Hehe. Wsyd się przyznać ale obecnie mam SB Audigy ;-P próbowałem nagrywać przez SPDIF-sygnał z CD-Romu-po kablu cyfrowym - narazie tylko w SX'ie udało mi się nagrać w 24bit'ach na sterownikach ASIO Full Duplex DRIVER. Przy nagrywaniu w WaveLab dzwięk jest jakby zniekształcony. Aha...nie mam panelu "EX". Szukałem linków z opisem SB Aduigy, ponieważ słyszałem że można sobie podłączyć lub podlutować do tej karty to co jest opcjonalne - czyli np: SPDIF IN lub OUT.

Poza tym czy da się na tej "karcie" wyciągnąc faktycznie 24 bity - przy nagrywaniu z zewnętrznego przetwornika? Czy może KX'y coś zmienią ?

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » środa 24 wrz 2003, 00:09

...z tego co uslyszalem w AudioFactory to DIPORTa juz nie produkuja......

Zawsze mogę kupić używany

ODPOWIEDZ