Sonar 8 w zapowiedziach

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia
Re: Sonar 8 w zapowiedziach

Post autor: Zbynia » poniedziałek 27 paź 2008, 13:54

programisci widze coraz bardziej leniwi - nawet nie testuja tego co wypuszczaja na rynek - wstyd

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » wtorek 28 paź 2008, 01:33

OJEJ! Nie straszcie aż tak źle z nowym Sonarem ?!
JA pracuje na Cakewalku już od ... 8 lat ?! Sonara znam od początku i wiązałem z wersją 8 duże nadzieje...a tu się okazuje, że ciągle coś ?!
Teraz korzystam z 7, lubię ją ale może dlatego, że znam program?
Denerwuje mnie tylko to, że za każdym razem gdy wrzucam kilka virtuali, to program "odgrywa" mi dźwięki np., 2 róznych instrumentów jednocześnie ?!. Muszę podpinać na nowo virtuala na osobnej ścieżce midi by korzystać z niego jak się należy. Dziwne skoro, przecież po zaimportowaniu virtualnej wtyczki vst Sonar tworzy ścieżkę midi już podpiętą do ścieżki audio z instr., vst ?!
No i nagrywanie w loopie ... grając virtualnym instr.,Sonar nie chce zapisywać komunikatów midi w momencie startu nagrywania - zaczyna poprostu nagrywanie od powiedzmy następnego taktu , generalnie z opoźnieniem ( latencja nie ma z tym nic wspólnego , sprawdzałem ) . Zatem muszę odczekać i nagrywać zdarzenia midi po 1 szym zapętleniu się określonych wczesniej taktów.

Co do wtyczek efektowych ... u mnie wszystko działa bez zarzutu.
A i uważam, że mogliby w końcu coś zrobić z interfejsem graficznym miksera ... generalnie nic tam nie widać ... podpisy pod suwakami są mało widoczne ... może i mozna to zmienić w opcjach ale tak naprawdę konstruktorzy i programiści mogliby to w koncu sami zmienić na coś bardziej widocznego. Przy miksowaniu powiedzmy 15 traków zaczyna się robić bałagan.
No i tak na dobrą sprawę ikonki graficzne po suwakami miksera nie zdają ezgazminu. No ale to oczywiście moje zdanie.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 28 paź 2008, 10:01

No i nagrywanie w loopie ... grając virtualnym instr.,Sonar nie chce zapisywać komunikatów midi w momencie startu nagrywania - zaczyna poprostu nagrywanie od powiedzmy następnego taktu
===============
no to jest dla Ciebie pocieszenie bo to zjawisko jest związane z dotychczasowym mechanizmem sonarowym restartu silnika audio po osiągnięciu granicy pętli (lub projektu). Teraz mozna to wyłączyć. Cakewalk pisze, że po wyłaczeniu tej opcji silink będzie "starał się" pracować dopóki nie pierdyknie. Jest ryzyko, bo do tej pory to po prosty silnik zatryzmywał audio a projektowi nic się nie działo, teraz, po wyłaczniu tej opcji w jakimś sensie ryzykujesz, że jak silnik nie wyrobi to Ci się całość wysypie. Nie sprawdzałem jednak czy to działa. Czekam na update.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » wtorek 28 paź 2008, 10:57

...No i nagrywanie w loopie ... grając virtualnym instr.,Sonar nie chce zapisywać komunikatów midi w momencie startu nagrywania - zaczyna poprostu nagrywanie od powiedzmy następnego taktu
===============
no to jest dla Ciebie pocieszenie bo to zjawisko jest związane z dotychczasowym mechanizmem sonarowym restartu silnika audio po osiągnięciu granicy pętli (lub projektu). Teraz mozna to wyłączyć. Cakewalk pisze, że po wyłaczeniu tej opcji silink będzie "starał się" pracować dopóki nie pierdyknie. Jest ryzyko, bo do tej pory to po prosty silnik zatryzmywał audio a projektowi nic się nie działo, teraz, po wyłaczniu tej opcji w jakimś sensie ryzykujesz, że jak silnik nie wyrobi to Ci się całość wysypie. Nie sprawdzałem jednak czy to działa. Czekam na update....
Tak faktycznie ... to dotyczy TYLKO wtyczek vst ... używając w tym samym projekcie wyjścia na zewntrzny moduł czy "klawisz" efektu tego nie ma. Wszystko wtedy jest ok, to samo tyczy się modułu brzmieniowego , który mam bezpośrednio na pokładzie swojej karty muzycznej.
Rozumiem, że w 8 nadal tego nie poprawiono ?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » wtorek 28 paź 2008, 16:55

Nadal nie ma patcha.

"SONAR 8.0.1 patch coming later this week"

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » wtorek 28 paź 2008, 18:16

...Nadal nie ma patcha.

"SONAR 8.0.1 patch coming later this week"
...
SONAR 8.0.1 patch coming later this week
Now is the perfect time to order your upgrade to SONAR 8. Along with receiving special pricing on the E-MU Proteus Pack for Dimension Pro (see below), you will also be able to download the SONAR 8.0.1 patch once you receive your upgrade. The update will address various performance issues that were discovered after SONAR 8 began shipping.

kowalik

Post autor: kowalik » środa 29 paź 2008, 21:09

Hej, Panowie!!! Jest patch dla Sonara.

SONAR 8.0.1.

Awatar użytkownika
gajosmix

Post autor: gajosmix » czwartek 30 paź 2008, 01:26

Czy można w sonarze ( dokładnie w 7 ) w oknie miksera automatycznie "chować" grupę tracków korzystajć z funkcji "hide" ?
Do tej pory robiłem to tak, że po kolei "chowałem niepotrzebne w miksie tracki co przy dużej liczbie śladów staje się denerwujące i czasochłonne.
Może istnieje jakiś szybszy sposób.
Wiem, że jest funkcja Track menager ale ona właściwie działa tylko w głównym oknie programu.

undereason

Post autor: undereason » czwartek 30 paź 2008, 07:22

...Czy można w sonarze ( dokładnie w 7 ) w oknie miksera automatycznie "chować" grupę tracków korzystajć z funkcji "hide" ?
Do tej pory robiłem to tak, że po kolei "chowałem niepotrzebne w miksie tracki co przy dużej liczbie śladów staje się denerwujące i czasochłonne.
Może istnieje jakiś szybszy sposób.
Wiem, że jest funkcja Track menager ale ona właściwie działa tylko w głównym oknie programu.
...
W S8 działa też w widoku miksera.Te widoki są teraz skorelowane i widać te same traki w obu.

mahon.11

Post autor: mahon.11 » sobota 01 lis 2008, 14:34

A ja chcialbym jeszcze wszystkim przypomniec, ze w Uk jest jeszcze dostepna siodma wersja Sonar Producer Edition za 99funtow. ja zamowilem sobie do Irlandii i wczoraj wlasnie dotarla do mnie przesylka. Ogolnie z kosztami wysylki do Irl wyszlo mi 146 euro, ale do Polski wydaje mi, ze bedzie podobnie. naprawde warto!

http://www.dv247.com/invt/45490/
www.myspace.com/piotrglaza

ODPOWIEDZ