Cubase SX i M-audio DELTA - opóźnienia w MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Karolkosmita
Cubase SX i M-audio DELTA - opóźnienia w MIDI

Post autor: Karolkosmita » piątek 26 wrz 2008, 01:33

Witam , mam karte dzwiękową ma audio delta 1010lt , pracuej w cubase i na nowo kupionej karcie ( wspomniana m audio) jest problem tego typu że, partie MIDI odtwarzane są o 1/8 beatu pozniej, tak samo dzieje sie w momencie nagrywania audio , ślad ejst nagrywany co prawda od miejsca w którym zaznaczyłem , ale dzwięk na śladzie pojawia się równiez o 8 semkę pozniej. Prosze o pomoc jak rozwiązac ten problem, przypuszczam że jest jakas opcja której nie ustawiłem odpowiednio. Pozdrawiam.

Felipe

Re: Cubase SX i M-audio DELTA - opóźnienia w MIDI

Post autor: Felipe » piątek 26 wrz 2008, 01:47

...Witam , mam karte dzwiękową ma audio delta 1010lt , pracuej w cubase i na nowo kupionej karcie ( wspomniana m audio) jest problem tego typu że, partie MIDI odtwarzane są o 1/8 beatu pozniej, tak samo dzieje sie w momencie nagrywania audio , ślad ejst nagrywany co prawda od miejsca w którym zaznaczyłem , ale dzwięk na śladzie pojawia się równiez o 8 semkę pozniej. Prosze o pomoc jak rozwiązac ten problem, przypuszczam że jest jakas opcja której nie ustawiłem odpowiednio. Pozdrawiam. ...

Tak, zwie się to Latency - latencja... wybierz sterownik w ustawieniach sprzętowych Cubase... ASIO/WDM?/DirectX/???(wybierz odpowiedni sterownik do karty którą posiadasz) i potem wybierz najbardziej odpowiadającą ci latencję (im mniejsza tym lepiej ale bez przesady, 5-10ms na początek spróbuj, a potem sam zdecydujesz)

Pozdrawiam

Karolkosmita

Post autor: Karolkosmita » piątek 26 wrz 2008, 02:48

......Witam , mam karte dzwiękową ma audio delta 1010lt , pracuej w cubase i na nowo kupionej karcie ( wspomniana m audio) jest problem tego typu że, partie MIDI odtwarzane są o 1/8 beatu pozniej, tak samo dzieje sie w momencie nagrywania audio , ślad ejst nagrywany co prawda od miejsca w którym zaznaczyłem , ale dzwięk na śladzie pojawia się równiez o 8 semkę pozniej. Prosze o pomoc jak rozwiązac ten problem, przypuszczam że jest jakas opcja której nie ustawiłem odpowiednio. Pozdrawiam. ...

Tak, zwie się to Latency - latencja... wybierz sterownik w ustawieniach sprzętowych Cubase... ASIO/WDM?/DirectX/???(wybierz odpowiedni sterownik do karty którą posiadasz) i potem wybierz najbardziej odpowiadającą ci latencję (im mniejsza tym lepiej ale bez przesady, 5-10ms na początek spróbuj, a potem sam zdecydujesz)

Pozdrawiam...
problem w tym że kwestie latencji już gruntownie przerobiłem i w sumie od tego zacząłem, eksperymentowałem w szerokich zakresach od 2 - 30 milisekund , problem wogóle nie znikał , opoznienie ani nie malało ani sie nei zwiększało, wciąż 8 semke do tyłu.

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » piątek 26 wrz 2008, 17:50

Jesteś pewien że zmieniłeś sterownik dla karty m-audio ? Z full duplex na np. "m-audio asio driver " ( czy coś podobnego) ?

Awatar użytkownika
lichozlasu

Post autor: lichozlasu » niedziela 05 paź 2008, 17:57

Chyba wiem o co chodzi. Borykałem sie z problemem opoznienia nagranych sciezek midi niedawno.
Dogrywalem bebny yamahy DTXPress przez addictive drums do nagranych wczesniej sciezek basu i gary sie strasznie rozjezdzaly przy oddtwarzaniu, choc nagrywajac wszystko brzmialo rowno. Bebny wysylaja komunikaty midi wiec sytuacja identyczna jak przy stowowaniu klawiatury midi.

Uzytkownicy Cubase czesto jakos sobie tam probuja radzic poprzez przesuwanie sciezek czy inaczej, ale nie wiem czy to dobry sposób, bo jak wiadomo sekcja rytmiczna musi byc jak zloto (i bynajmniej nie mam na mysli kwantyzacji)
Problem rozwiazuje zaznaczenie opcji "use system timestamp" w devices/device setup/Windows MIDI (and Direct Music).

W moim przypadku pomoglo.
Napisz czy i Tobie bo to powszechny problem.

Awatar użytkownika
jjgarcia

Post autor: jjgarcia » poniedziałek 15 gru 2008, 23:15

...Chyba wiem o co chodzi. Borykałem sie z problemem opoznienia nagranych sciezek midi niedawno.
Dogrywalem bebny yamahy DTXPress przez addictive drums do nagranych wczesniej sciezek basu i gary sie strasznie rozjezdzaly przy oddtwarzaniu, choc nagrywajac wszystko brzmialo rowno. Bebny wysylaja komunikaty midi wiec sytuacja identyczna jak przy stowowaniu klawiatury midi.

Uzytkownicy Cubase czesto jakos sobie tam probuja radzic poprzez przesuwanie sciezek czy inaczej, ale nie wiem czy to dobry sposób, bo jak wiadomo sekcja rytmiczna musi byc jak zloto (i bynajmniej nie mam na mysli kwantyzacji)
Problem rozwiazuje zaznaczenie opcji "use system timestamp" w devices/device setup/Windows MIDI (and Direct Music).

W moim przypadku pomoglo.
Napisz czy i Tobie bo to powszechny problem.
...
mam podobny problem jak podpinam Zoom H4 pod Usb wszystkie powyższe czynności wykonałem. Co może być jeszcze przyczyną?? Asio ustawione na H4 dodam że chciałbym sobie nagrywać klawisze audio, jak zejdę z latencją do 1 ms to jest ok ale chyba komp nie daje rady bo robią się jakieś zakłócenia ....

ODPOWIEDZ