Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
-
Edgeofsanity - Posty:2
EZdrummer we Fruity Loops - problem z tempem
autor: Edgeofsanity » środa 06 sie 2008, 20:30
Witam!
Bardzo proszę pomożcie!
Nagrywam własną muzykę korzystając z Cool Edit Pro. Ostatnio pracuję na wtyczce EZdrummer we Fruity Loops. Chciałem do sowich nagrań podmienić perkusję którą wcześniej nagrywałem z automatu perkusyjnego (ZOOM RT-223). I niestety pojawił się problem z tempem. Niby oba mają format tempa bpm (np.100), oba rytmy nagrywałem w jakości 16bit / 44100 kHz i nie pasują, tzn. powoli z czasem się rozjeżdżają o jakieś tysięczne sekundy... Próbowałem we Fruity Loops wyszukiwać współczynnika tempa przez ktory mialbym mnozyc stare tempo bo w FL jest możliwośc podawania tysiecznych sekundy ale ten współczynnik nie działa, tzn przeliczając rytm 71 bpm przez niego powiedzmy ze bylo ok (na jego bazie liczylem przelicznik) ale juz dla 100 nie mialo to sensu bo znow bylo zle jak nagralem...
Dlatego pomozcie jesli ktos wie co zrobic by bylo rowno i jak to mozliwe ze rytm bpm moze nie byc rowny w roznych wersjach softu i hardware...
Dzięki z góry za posty z odpowiedzią.
Tomek
-
csdis
Dlatego pomozcie jesli ktos wie co zrobic by bylo rowno i jak to mozliwe ze rytm bpm moze nie byc rowny w roznych wersjach softu i hardware...
Dzięki z góry za posty z odpowiedzią.
Tomek

...
brak synchronizacji....
szkoda ze nie zarejestrowałes sobie wcześniej tego w midi(choc nawet nie jestem pewien czy w cool edit sie da),nie wiem czy da się to wyrównac ...
tak samo podam przkład jak gramy na zywca z 2 seqwencerów hardware te same tempa a czasem się rozjeżdza ,po prostu 2 rózne zegarki...
pozdrawiam
-
smiechu
autor: smiechu » środa 06 sie 2008, 23:00
To nic nadzwyczajnego... calkiem normalna sprawa jesli zaczynamy skakac miedzy programami, urzadzeniami itd...
Bez synhronizacji tak to jest...
Chociaz ja bym sie zastanowil czy przypadkiem to nie jest jednak wina ustawien programow itd...
Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego nie mozesz po prostu EZDrummera odpalic pod FL?? chyba ze tak sie nie da??
-
Zbynia - Posty:7665
zgraj projekt do wav i przytnij go idealnie na poczatku i na koncu - potem sprawdz dokladne tempo
akurat exproty z programu powinny byc idealnie rowne - mpc dla przykladu gralo minimalnie szybciej - bodajze 0.02 w ustawieniu tempa - ale to byl hardware i bez synchornizacji ciezko bylo zgrac idealnie
-
Edgeofsanity - Posty:2
autor: Edgeofsanity » piątek 08 sie 2008, 08:41
Hej,
Chcialem Wam napisac ye udalo mi sie ostatecznie to zrobic. Po pierwsze stworzylem drums we FL i wyeksportowalem to do .wav i nastepnie zaimportowalem do sesji w Cool Edit Pro. Tam oczywiscie po imporcie rytm byl nierowno ale w opcjach tracku 'Loop properties' byla opcja 'Use tempo session' czy cos takiego zaznaczona, odznaczyem ja i wtedy mialem mozliwosc podmiany tempa na tracku. Z racji tego ze od poczatku go ustawilem rowniusienko przy zmianie tempa w loop properties moglem go skracac badz wydluzac bez utraty jakosci az pasowal on w 99% do oryginalnego tracku z automatu perkysjnego. Przesluchalem to jak i brzmialo rowno. Wyszlo ze dla tempa 142 z automatu, 142.33 pasowalo z FL oczywscie nadal z malym odchylem ale niezauwazalnym dla ucha,
Dzieki wielkie za pomoc.
Tomek
-
JohnyB. - Posty:16
autor: JohnyB. » sobota 23 sie 2008, 10:37
hej mam pytanie . Jak przypisać pojedyńczy sampel (wave) do jednego klawisza na FL na jednym kanale . wiecie o co mi chodzi.....posiadam poprostu piękne sample dźwiękowe, pakowane po 61wavów i teraz poprostu muszę te 61wavów wrzucić w jeden kanał tak żebym mógł grać na klawiaturze midi tymy 61wawami........PLEASE HEEELP jak to się robi??
z perkusją to nie problem... ale nie mam pojęcia jak przypisać dźwięki do pojedyńczych klawiszy.....
........PLEASE HEEELP
młody producent muzyczny
-
sagitarius1 - Posty:46
autor: sagitarius1 » sobota 23 sie 2008, 14:31
...Hej,
Chcialem Wam napisac ye udalo mi sie ostatecznie to zrobic. Po pierwsze stworzylem drums we FL i wyeksportowalem to do .wav i nastepnie zaimportowalem do sesji w Cool Edit Pro. Tam oczywiscie po imporcie rytm byl nierowno ale w opcjach tracku 'Loop properties' byla opcja 'Use tempo session' czy cos takiego zaznaczona, odznaczyem ja i wtedy mialem mozliwosc podmiany tempa na tracku. Z racji tego ze od poczatku go ustawilem rowniusienko przy zmianie tempa w loop properties moglem go skracac badz wydluzac bez utraty jakosci az pasowal on w 99% do oryginalnego tracku z automatu perkysjnego. Przesluchalem to jak i brzmialo rowno. Wyszlo ze dla tempa 142 z automatu, 142.33 pasowalo z FL oczywscie nadal z malym odchylem ale niezauwazalnym dla ucha,
Dzieki wielkie za pomoc.
Tomek...
Prawdziwym powodem twojego problemu jest fakt,że Cool Edit nie obsługuje sterowników ASIO.Jeżeli więc najpierw nagrywałeś w linię sygnał z automatu perkusyjnego , to jest on "rozjechany" już po 2-3 taktach, co jest klasycznym zjawiskiem związanym z wysoką latencją sterowników obsługiwanych przez ten program.Aby pozbyć się kłopotu na stałe musiałbyś przesiąść się na wyższą wersję programu (Audition 2 lub 3) i zaopatrzyć swój komputer w kartę dźwiękową obsługującą sterowniki ASIO.Tyle w tej materii. Pozdrawiam i powodzenia.
-
autor: JohnyB. » sobota 23 sie 2008, 17:52
hej mam pytanie . Jak przypisać pojedyńczy sampel (wave) do jednego klawisza na FL na jednym kanale . wiecie o co mi chodzi.....posiadam poprostu piękne sample dźwiękowe, pakowane po 61wavów i teraz poprostu muszę te 61wavów wrzucić w jeden kanał tak żebym mógł grać na klawiaturze midi tymy 61wawami........PLEASE HEEELP jak to się robi??
z perkusją to nie problem... ale nie mam pojęcia jak przypisać dźwięki do pojedyńczych klawiszy.....
........PLEASE HEEELP
młody producent muzyczny
-
Zbynia - Posty:7665
autor: Zbynia » niedziela 24 sie 2008, 03:16
przestań smiecić i naucz sie korzystać z instrukcji
-
autor: JohnyB. » niedziela 24 sie 2008, 12:11
sorry... to jest : kanał directvave tam sie przypisuje ktoś mnie już oświecił
młody producent muzyczny