Room Eq Wizard

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Square2500
Room Eq Wizard

Post autor: Square2500 » czwartek 24 lip 2008, 15:49

Witam. Mam pytanie odnośnie tego programu. Przeglądając plik help natknąlem się na infromację żeć potrzebuję miernika SPL (osobnego). Czy da się to jakoś ominąć? Jeśli nie to będę wdzieczny za podanie nazw innych programów pomiarowych, które obędą sie bez tego urządzenia (na Mac OS). Dzieki za wszelka pomoc

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Re: Room Eq Wizard

Post autor: ZgibniewZiobor » piątek 25 lis 2011, 21:10

Witam, ostatnio zabrałem się za akustykę mojego pomieszczenia. Kupiłem Behringera ECM 8000 zainstalowałem Room EQ, ale mam kilka wątpliwości. Wiem, że mikrofon ma być ustawiony w miejscu gdzie siedzę, ale cały czas nie jetem pewien czy mikrofon ma być ustawiony pionowo, poziomo, czy pod skosem :) Zastanawia mnie też, dlaczego pomiary mają się odbywać z 1 monitora...gdzie umieścić ten 1 monitor? Czy normalnie raz z L raz z P strony jak docelowo będą umieszczone odsłuchy, czy może po środku. Jeszcze pytanie o plik kalibracyjny do ECM 8000. Znalazłem jakiś w necie, ale defakto on koryguje tylko górną częstotliwość i mam wątpliwości czy to nie jakaś lipa?
Wiem, że te pytania mogą się wydawać durne, ale bardzo proszę o wyjaśnienie.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 28 lis 2011, 02:22

1. Kierunek mikrofonu jest całkowicie obojętny, m/in dlatego, że jest to mikrofon o charakterystyce kulistej
2. Pojedynczy monitor używa się po to, żeby uniknąć efektu interferencji fal emitowanych przez dwa różne źródła, który to efekt powoduje, że w pewnych punktach pomieszczenia niektóre częstotliwości się znoszą. Monitor można umieszczać w różnych miejscach, warto to zrobić m/in w narożniku pomieszczenia. Częstotliwości rezonansowe i tak nie zależą od pozycji głośnika a wyłącznie od geometrii ścian.
3. Nie sądzę, żeby plik kalibracyjny dla ECM miał jakiekolwiek znaczenie przy pomiarach niskich częstotliwości.

PS. Odpowiadająca na stary post - REQW mam możliwość skorzystania z miernika poziomu SPL, ale nie jest on konieczny do zrobienia poprawnych badań charakterystyki pomieszczenia. Wszelkie inne programy użyte jako zamienniki REQW nie będą w żadnym stopniu lepsze z powodu nie użycia miernika poziomu.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 28 lis 2011, 10:38

Dzięki na taką odpowiedź liczyłem. Plik kalibracyjny wziąłem ze stronki REW'a, wiec zapewne można mu ufać...choć jak wiadomo jest uśrednionym wynikiem z kilku ECM 8000 i w zasadzie koryguje tylko górę pasma. Swoją drogą ostatnio czytałem testy mikrofonów pomiarowych i tam bardzo cieniutko wypadły Radio Shack'i :)

ODPOWIEDZ