Cubase SX3 - nie nagrywa

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:
Re: Cubase SX3 - nie nagrywa

Post autor: pawello » środa 02 lip 2008, 12:10

Sluchaj no...

1. Musisz uruchomic odpowiedni sterownik z pozoimu programu Cubase. W okienku Device setup -> VST audiobay, z rozwijanej listy wybierz sterownik do WAVETERMINAL i zaznacz opcje "release ASIO driver in background" i kliknij przycisk APPLY na dole po prawej. Potem kliknij nazwe sterownika poziom nizej w drzewku pod VST audiobay i tam mozesz sie dostac do opcji ASIO tego sterownika.

2. Jak juz wszystko pokonfigurujesz znow nacisnij APPLY i zamknij okno Device setup.

3. Potem wystarczy tylko dla kazdej sciezki ustawic odpowiednie wejscie i wyjscie w "inspector panel", w glownym oknie Cubase.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

mirage

Post autor: mirage » środa 02 lip 2008, 12:18

...W którym miejscu jest asio dla karty? Na panelu Device steup jest tylko multimedia driver. Do karty niestety nie posiadam instrukcji. Jeżeli można prosić to proszę mnie nakierować na opcje asio tylko do karty bo nie stety nie moge odszukać ...

Musisz miec specjalny sterownik dla danej karty audio. Wszystko masz opisane i zrysunkami w instrukcji Cubase.

Spojrz na
ten przykladowy screen. Na rozwijalnej liscie znajduje sie kilka sterownikow, przy czym wyboru dokonuje sie w galezi VST Audiobay.
Przykladowo na tym screenie: w systemie mam w tej chwili obecne trzy karty audio: RME FF800, RME RayDAT i zintegrowana karte z plyty glownej

Sterowniki Multimedia Driver i DirectX sa uniwersalne, pochodza z Cubase i wiele na nich nie zdzialasz, przynajmniej w kwestii nagrywania (odtwarzac sie da). Sterownik Asio4All to uniwersalny sterownik nie pochodzacy z Cubase, obslugujacy teoretycznie kazda karte audio i robi to lepiej niz wspomniane dwa poprzednie

Sterownik o nzawie Fireface oraz Hammerfall DSP to juz specjalne bardzo wydajne sterowniki dla kart RME RayDAT i Fireface 800

W zaleznosci jaki sterownik wybierzesz w galezi VST Audiobay, takie nastepne parametry pokaza sie w kolejnej podgalezi VST Audiobay....
Dziękuje za rady, zrobiłem jak Jak pisałes Joachemik, lecz nadal problem pozostaje ten sam, scieżka podczas nagrywania pozostaje pusta. ( Slad się nagrywa niestety pusty)

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 02 lip 2008, 12:31

nadal problem pozostaje ten sam, scieżka podczas nagrywania pozostaje pusta. ( Slad się nagrywa niestety pusty)...

Jaki wybrales sterownik? Podaj jego nazwe. Jesli Multimedia - to bedzie ZLE!
Nacisnij F4 i sprawdz, jakie wejscia karty sa przypisane do sterownika
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

mirage

Post autor: mirage » środa 02 lip 2008, 12:35

......W którym miejscu jest asio dla karty? Na panelu Device steup jest tylko multimedia driver. Do karty niestety nie posiadam instrukcji. Jeżeli można prosić to proszę mnie nakierować na opcje asio tylko do karty bo nie stety nie moge odszukać ...

Musisz miec specjalny sterownik dla danej karty audio. Wszystko masz opisane i zrysunkami w instrukcji Cubase.

Spojrz na
ten przykladowy screen. Na rozwijalnej liscie znajduje sie kilka sterownikow, przy czym wyboru dokonuje sie w galezi VST Audiobay.
Przykladowo na tym screenie: w systemie mam w tej chwili obecne trzy karty audio: RME FF800, RME RayDAT i zintegrowana karte z plyty glownej

Sterowniki Multimedia Driver i DirectX sa uniwersalne, pochodza z Cubase i wiele na nich nie zdzialasz, przynajmniej w kwestii nagrywania (odtwarzac sie da). Sterownik Asio4All to uniwersalny sterownik nie pochodzacy z Cubase, obslugujacy teoretycznie kazda karte audio i robi to lepiej niz wspomniane dwa poprzednie

Sterownik o nzawie Fireface oraz Hammerfall DSP to juz specjalne bardzo wydajne sterowniki dla kart RME RayDAT i Fireface 800

W zaleznosci jaki sterownik wybierzesz w galezi VST Audiobay, takie nastepne parametry pokaza sie w kolejnej podgalezi VST Audiobay....
Dziękuje za rady, zrobiłem jak Jak pisałes Joachemik, lecz nadal problem pozostaje ten sam, scieżka podczas nagrywania pozostaje pusta. ( Slad się nagrywa niestety pusty)...
Wszedłem w Vst conectionss i ustawiłem poprostu na asio waveterminala. I wszsytko chodzi scieżki się nagrywają, wszsytko wróciło do normy Dziękuje wszystkim za odpowiedzi bo po prostu sam bym nie doszedł do sedna. Dziekuje szczególnie tobie Joachemik bo pokierwoałes mnie na Vst.. nie miałem pojęcia.. że w vst ustawia się takie rzeczy. Kojarzyłem głównie vst tylko z wirtualnymi instrmentami... Dlatego jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bo dzięki temu doszedłem przy okazji skonfigurowałem sprzęt należycie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestem naprawdę bardzo wdzięczny, bo życie bardzo ogranicza mnie do głebszego siedzenia w tych programach. Ja po prostu włączam rec i tyle.. może to dziwne bo mając przęt powinienem wiedziec o takich rzeczach ale nagrywam bardzo sporadycznie i znam się tylko na prostych funkcjach, dlatego smiechu warte to co pisałem. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

mirage

Post autor: mirage » środa 02 lip 2008, 12:51

.........W którym miejscu jest asio dla karty? Na panelu Device steup jest tylko multimedia driver. Do karty niestety nie posiadam instrukcji. Jeżeli można prosić to proszę mnie nakierować na opcje asio tylko do karty bo nie stety nie moge odszukać ...

Spojrz na

Dziękuje za rady, zrobiłem jak Jak pisałes Joachemik, lecz nadal problem pozostaje ten sam, scieżka podczas nagrywania pozostaje pusta. ( Slad się nagrywa niestety pusty)...
Wszedłem w Vst conectionss i ustawiłem poprostu na asio waveterminala. I wszsytko chodzi scieżki się nagrywają, wszsytko wróciło do normy Dziękuje wszystkim za odpowiedzi bo po prostu sam bym nie doszedł do sedna. Dziekuje szczególnie tobie Joachemik bo pokierwoałes mnie na Vst.. nie miałem pojęcia.. że w vst ustawia się takie rzeczy. Kojarzyłem głównie vst tylko z wirtualnymi instrmentami... Dlatego jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!bo dzięki temu doszedłem przy okazji skonfigurowałem sprzęt należycie. Jeszcze raz wszystkim dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jestem naprawdę bardzo wdzięczny, bo życie bardzo ogranicza mnie do głebszego siedzenia w tych programach. Ja po prostu włączam rec i tyle.. może to dziwne bo mając przęt powinienem wiedziec o takich rzeczach ale nagrywam bardzo sporadycznie i znam się tylko na prostych funkcjach, dlatego smiechu warte to co pisałem. Dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1...
Przy okazji że problem został rozwiązany, chciałem spytać jeszcze o małą dorbną rzecz. Przy nagrywaniu nowego projektu muszę włączać ręcznie ssterowniki do na kanały input mono. Chciałem spytac jak zapisac w cubase sterowniki, aby nie włączać je ręcznie za każdym razem przy tworzeniu noiwego projektu. Proszę o jeszcze jedną małą radę

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 02 lip 2008, 19:09

skopiuj cały topik i wklej w swój post bo widzę że lubisz robic śmietnik na forum

ps.zajrzyj do tej cholernej instrukcji - tworzysz projekt konfigurujesz i zapisujesz jako template - jak sie nie da to zapisujesz jako zwykły projekt tylko gdy zaczniesz tworzyć w nim to zapisujesz pod inną nazwą
debilnie proste

Awatar użytkownika
gonzo

Post autor: gonzo » środa 02 lip 2008, 19:56

...skopiuj cały topik i wklej w swój post bo widzę że lubisz robic śmietnik na forum

ps.zajrzyj do tej cholernej instrukcji - tworzysz projekt konfigurujesz i zapisujesz jako template - jak sie nie da to zapisujesz jako zwykły projekt tylko gdy zaczniesz tworzyć w nim to zapisujesz pod inną nazwą
debilnie proste...
Święte słowa. Ja w Logicu mam tzw. "puste startowe" np. 12 ch, 24, 30 ch itp. ze wszystkimi ustawieniami. Reszta jw. ze wskazaniem miejsca zapisu plików.
Muzyk, realizator

mirage

Post autor: mirage » środa 02 lip 2008, 20:28

......skopiuj cały topik i wklej w swój post bo widzę że lubisz robic śmietnik na forum

debilnie proste...
Święte słowa. Ja w Logicu mam tzw. "puste startowe" np. 12 ch, 24, 30 ch itp. ze wszystkimi ustawieniami. Reszta jw. ze wskazaniem miejsca zapisu plików.
...
Fajnie zbynia ciesze sie i dzięki. I sory za debilizm Guru Pozdrawiam i dzięki

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 03 lip 2008, 12:23

...nadal problem pozostaje ten sam, scieżka podczas nagrywania pozostaje pusta. ( Slad się nagrywa niestety pusty)...

Jaki wybrales sterownik? Podaj jego nazwe. Jesli Multimedia - to bedzie ZLE!
Nacisnij F4 i sprawdz, jakie wejscia karty sa przypisane do sterownika
...
Kurna..jak moglem zapomniec o F4????? Ale jaja...
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ