Windows Vista a nagrywanie

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Zbynia
Re: Windows Vista a nagrywanie

Post autor: Zbynia » niedziela 22 cze 2008, 16:51

o ile system jest strasznie przerosniety wolny i ostro zre zasoby o tyle po instalacji SP1 i najnowszych sterowników praktycznie działa bezproblemowo

jak masz problem to przedewszystkim przeinstaluj calosc na laptopie (na laptopach vista generallnie chodzi lepiej - mniej konfiguracji do ogarniecia i latwiej dostosowac sterowniki)

xp z plyty i pendrive? kompletna pomylka(szczegolnie to pseudo gowno na pena)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 22 cze 2008, 17:18

Ja od siebie powiem, że jak XP bez tweaków zjada 100% zasobów, to Vista, bez Aero, około 150% - w prymitywnym porównaniu. Po instalacji SP1 faktycznie, wszystko chodzi lepiej. Druga sprawa - Vista załączana na laptopach jest zaśmiecona MASĄ badziewa - to główny problem. Trzeba albo wywalić albo postawić "czystą" Vistę, zgrać obraz i tyle (licencję mamy w postaci naklejki, także jest "legalnie":P). Ważne są najmniej konfliktowe i najbardziej wydajne sterowniki do chipsetu, one potrafią zatamować ruch. Czasem producent domyślnie daje takie, które niekoniecznie muszą się lubić z zastosowaniami audio, a zmiana na starsze czasem daje rewelacyjne efekty - kwestia szczęścia i wiedzy;).

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 22 cze 2008, 17:23

vista tak samo zasmiecona jak xp w laptopowych instalkach

tylko o ile bierzesz pierwsza lepsza instalke xp i jedziesz o tyle z vista nie ma szans

zwyczajnie nie przyjmie klucza bo sie zasady licencjonowania zmienily - instalka dla laptopa ma zaszyte jakies badziewie rozpoznajace ze to akurat instalka do laptopa firmu powiedzmy asus i nie ruszysz jej na innej - podobnie ze zwykla instalka oem - nie pojdzie na laptopowym kluczu

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 22 cze 2008, 17:26

aha zapomnialem dodac - napewno tyczy sie to acera i chyba toshiby
nie wiem jak z reszta
podobno tez lenovo asus i hp

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » niedziela 22 cze 2008, 19:49

O, to przepraszam - nie wiedziałem;). Nie zmienia to jednak faktu że Vista to nie Win98SE 5 lat temu albo XP dzisiaj - może kiedyś, przy SP3 i jakimś genialnym zestawie tweaków będzie chodzić dobrze - w czasach gdzie sprzęt będzie na tyle wydajny że dzisiejsze "kosmiczne" wymagania do komfortowej pracy z Vistą będą dostępne w najtańszym standardowym komputerze z biedronki;P.
Mimo wszystko - złota rada - minimalizacja zbędnych pierdół, dobranie najlepszych sterowników, parę tweaków i powinno grać...

Awatar użytkownika
maslak_s

Post autor: maslak_s » niedziela 22 cze 2008, 20:42

w ogolee nie rozumiem waszych problemow z vista... jak ktos nie umie utrzymac "porządku" na kompie too potem ma problem ze mu sie system wiesza... prawie rok mam juz lapa z vista (toshiba a200), bez żadnego formatowania, tweakowania, hackowania i wszystko smigaa jak nalezyy...

www.klub.agaton.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 23 cze 2008, 01:26

...O, to przepraszam - nie wiedziałem;). Nie zmienia to jednak faktu że Vista to nie Win98SE 5 lat temu albo XP dzisiaj - może kiedyś, przy SP3 i jakimś genialnym zestawie tweaków będzie chodzić dobrze - w czasach gdzie sprzęt będzie na tyle wydajny że dzisiejsze "kosmiczne" wymagania do komfortowej pracy z Vistą będą dostępne w najtańszym standardowym komputerze z biedronki;P.
Mimo wszystko - złota rada - minimalizacja zbędnych pierdół, dobranie najlepszych sterowników, parę tweaków i powinno grać......
obecne komputery sobie radzą bez problemu z tymi wymaganiami

a że błędy są? cóż...przy xp też były ale nie jest najgorzej teraz :)

jd73

Post autor: jd73 » poniedziałek 23 cze 2008, 07:04

Ja bym przede wszystkim ZWIĘKSZ RAM DO MIN 2 GB, a najlepiej do 4. ten 1GB to Vista "zjada na sniadanie" ale na "2" chodzi już super. Sprzedawanie komputera z Vistą i 1 GB ramu to TOTALNA POMYŁKA!!!!

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 23 cze 2008, 10:06

zamiast pieprzyc o dziwnych instalkach zastanowcie sie czemu windows OEM kosztuje ok. 200 a BOX ok 800zł

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » poniedziałek 23 cze 2008, 10:16

nie wiem jak w wiscie ale pewnie tez tak jak w xp, nie wchodzac w szczegoly mozna chociaz zrobic to :
panel sterow.
wydajnosc i konserwacja
system
zaawansowane
wydajnosc
wstawienia
dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajnosci

ODPOWIEDZ